Ретроспекция

Благодаря ви, че сте с Неуютен блог и във Facebook:

Благодаря ви, че не ме следите, а ме следвате:

Благодаря ви, че сте моето отбрано общество:

23.03.2010 г.

Първият протест пред "дома" в Бусманци и анонс


Първо - анонсът. Утре в предаването "Хоризонт до обед" на БНР ще има репортаж от протеста пред дома в Бусманци и интервю с адвокат Валерия Иларева. Още не знам точен час, но предаването е от 10 до 12 часа. Ще бъде разказана и една любовна история, за която не знам подробности, така че чакам с интерес :-).


Публикувам обещаната информация първия по рода си протест в защита на задържаните. Забавих се няколко дена с отразяването на събитието, но исках да обработя снимките, да скрия лицата, за които не е безопасно да бъдат показвани и най-вече да се опитам да извлека максимална информация от кадрите. Фотоапаратът ми е все пак "сапунерка" и въпреки 12 кратния zoom трудно улавя дребни детайли на голямо разстояние. И все пак успях да схвана, че чужденците са си направили плакати и после у дома засилих характеристиките на плакатите в част от снимките, за да се види какво пише. Яд ме е, че някои от плакатите не можах да разчета:


Очевидно пише "Please help me", но останалото не се чете... Струва ми се, че текстът продължава с "I was", но нататък вече съвсем не мога да разчета.


Поне успях да установя, че на големия плакат пишеше "Busmanci freedom". Отделно затворените чужденци имаха малки лентички, на които пишеше "freedom". Както можете да видите на първата снимка, някои показваха и снимки на децата си.


В самото начало на протеста се чуха викове "Freedom" и от една друга сграда с малки прозорчета. По някое време виковете оттам замлъкнаха.  Интересно, дали са ги закопчали за радиаторите, за да им запушат устите? После разбрах, че там били изолаторите или, по израза на Йотко Андреев, "стаите с индивидуални мерки за сигурност". Ако се съди по децибелите на виковете, викащите ще да са били доста хора. Очевидно "стаите с индивидуални мерки за сигурност" се използват пълноценно.

С ръка на сърцето трябва да призная, че полицията се държа много добре. миролюбиво, добронамерено и контактно. Нямаше проблеми нито да се снима, нито да се скандира, нито да се ходи насам-натам (стига да не се влиза в "дома", де). Полицаите дори бяха отворени за разговор с протестиращите. Един се опита да защити гледната точка на ръководството на "дома": "Това не е затвор. Бодливата тел - това е изискване на Европейския съюз. Много им е добре вътре, всичко си имат. Има парно, кетъринг по три пъти на ден, всеки ден им сменят чаршафите. А аз, ако не си платя тока, ще ми го спрат..." Без коментар.


Протестиращите бяхме около 30 души. Най-смелите ми прогнози бяха за максимум 20 участници, така че мога да определя резултата като обнадеждаващ. Надявам се следващия път да има по-широко разгласяване, така че да могат да дойдат и онези, които биха подкрепили подобна инициатива, но не са научили за събитието (или са научили в последния момент и не са могли да се организират).


Сред протестиращите беше и Джавед Нури. Никога не съм го виждала толкова щастлив, момчето просто сияеше. След всичко, което е преживял, не на последно място поради безразличието на обществото към съдбата на чужденците в България, той стана част от първата групова проява на солидарност към хората, затворени в "дома". Все повтаряше: "Това означава много за хората вътре". И разказа, че когато го освободили от "дома", седнал на поляната, която виждате зад него, и му се сторило, че ръка го хваща за рамото - ръка на някой, който иска да го върне обратно в онова ужасно място. Не можел да повярва, че вече е свободен... Джавед съвсем спонтанно се нареди сред тези, които носеха плаката с надпис "Нелегални хора няма". И, всъщност, неговото място беше точно там.


Доколкото беше възможно да се прецени от дистанцията на оградата с бодлива тел и прозорците с решетки, "обитателите" на "дома" действително бяха много развълнувани. Те скандираха "Freedom" и "Гуантанамо", а когато протестът приключи, и "thank you". Част от нещата, скандирани от протестиращите, бяха "We are here to protect everybody's right", "No one is illegal", а накрая - "We'll be back". 

Ако някой проявява интерес, ето повече снимки (общо 50, но на последните две, на които се виждам аз, не съм автор и тях не ги предоставям без съгласието на автора им) от първия протест за защита на правата на затворените чужденци в "дома" в Бусманци. Те са свободни за използване при условията на Creative Commons, като единствените ми изисквания са да ме споменете като автор на снимките, да сложите линк към блога ми и да упоменете лиценза, ако вашият е различен от CC. Ако ви трябват някои от снимките в пълен размер, ще ви ги предоставя при същите условия.

Още снимки от събитието, доста от които - много добри, има в indymedia (вижте и в коментарите).  Най-искрени поздравления за авторите им!



Правила и съвети за препечатване от Неуютния блог

 

Creative Commons License Правила и съвети за препечатване от Неуютния блог


5 коментара :

  1. Радвам се, че сте били там, че цялото събитие го е имало.
    Някаква надежда дава...

    ОтговорИзтриване
  2. Wish you were here ;-)... А надеждата е най-голяма за хората вътре, дано не излъжем оакванията им, но никак няма да е лесно да ги оправдаем.

    ОтговорИзтриване
  3. Предаването по Хоризонт го има качено тук, за който не е успял да го чуе:
    http://bulgaria.indymedia.org/article/36626

    Очакванията на затоврените вътре хора няма да е лесно да ги оправдаем да... но най-малкото това трябва да е началото на кампания. Дано този проблем достигне до повече хора.

    ОтговорИзтриване
  4. Наречете го направо Бусманския концлагер .
    Наистина няма нищо общо със затвор .

    ОтговорИзтриване
  5. То Кулеков си го е казал най-добре (за концлагера)...

    ОтговорИзтриване