Ретроспекция

Благодаря ви, че сте с Неуютен блог и във Facebook:

Благодаря ви, че не ме следите, а ме следвате:

Благодаря ви, че сте моето отбрано общество:

26.12.2009 г.

Комита да те поздрави!

Харесвам блога на Комитата. И изобщо - публичното присъствие на Комитата. От известно време обаче нещо леко ме дразнеше. Чета блога му през RSS-то на Мегафон в Google Reader. Доколкото знам, има изискване за включването в агрегаторите на "Дневник" и "Капитал" да няма реклами в емисиите, които се пращат. От известно време обаче под постовете на Комитата излизат някакви реклами. Чудех се как да повдигна въпроса, без да го обидя и без да си помисли, че имам нещо против него. И не щеш ли, онзи ден решението се появи само. Преглеждайки блоговете, ето на какво съкровище попаднах:


След като в продължение на няколко минути се превивах от смях, реших да споделя.

Разбира се, в самия блог на Комитата същата публикация изглежда по друг начин. Вижда се видеото, с което блогърът ни поздравява, а от призива да разберем кога ще мрем няма и следа.

Но не е ли случайността понякога очарователна :-)?

UPDATE от 31 декември. Изглежда, че проблемът с рекламите в емисията на блога на Комитата се е решил безкръвно.


Creative Commons License Правила и съвети за препечатване от Неуютния блог


10 коментара :

  1. Комитата е готин, но напоследък е решил да прави пари от блога си. Не знам защо, не ми изглежда нито на беден, нито на алчен. Може Стойчо да е виновен :)

    ОтговорИзтриване
  2. Човек има право да се опитва да прави пари чрез блога си. Номерът обаче е това да се прави при спазване на правилата. Аз не бих се абонирала да чета блог, в чиято RSS емисия има реклами и разчитам агрегаторите, за които съм абонирана, да не подават такива.

    А Комитата е готин, напълно съм съгласна :-).

    ОтговорИзтриване
  3. Здравейте, благодаря за добрите думи, давам обяснения
    1. За рекламите във фийда. Реклами на тоя блог има от няколко години (от три), във фийда има от няколко месеца (а може би стана година). Идеята е по-скоро експериментална, отколкото носеща пари. За три години съм събрал около 70 долара. Стойчо не е виновен, аз съм беден и алчен, всъщност на няколко пъти съм на път да си закрия акаунта, но май накрая реших да изкарам минималната сума достойна за чек, преди да го закрия. Това означава още две години реклама със сегашните темпове ;-)

    2. За Капитал и Дневник ми изхвърча от главата, честно казано, че имат такова условие, но ако ако нарушавам правилата им, няма да им се сърдя ако ме махнат.

    Благодаря, че ме четете.

    ОтговорИзтриване
  4. Сакън, хубав си е блогът (и акаунтът)! Аз и с реклами бих го чела, всъщност. Само дето няма да кликам на тях ;-).

    Думата ми беше, че много готино се получи с коледния поздрав :-). Иначе сигурно щях да продължа да си трая и да се нервирам на рекламите в емисията мълчаливо.

    ОтговорИзтриване
  5. Привет,

    Признавам, че сме пропуснали дотук наличието на Google Adsense реклами в агрегираната RSS емисия на Комитата. Действително е в нарушение на правилата на Блогосфера и Мегафон. А платформата на blogger, на която е блога, и не позволява генериране на custom RSS емисии - примерно ако можеше да се генерира отделна RSS емисия, през която блога да се агрегира в Мегафон.

    Ще обсъдим казуса след празниците. Пък току виж Комитата се впуснал в Новата година без реклами в RSS емисиите :)

    Поздрави и положителни емоции покрай празниците на всички!

    Тото,
    Екип на Блогосфера и Мегафон

    ОтговорИзтриване
  6. В никакъв случай не искам да се приеме, че настоявам да бъде цензуриран блогът на Комитата, който е един от особено ценните блогове в "Мегафон". Строго погледнато, ако стрикно следите всичко, което противоречи на правилата, сума ти блогове ще трябва да "изгорят" заради "проблеми с авторските права" (най-вече при публикуването на картинки). А за такова нещо, доколкото си спомням, си изпати само един блогър, и то, защото имаше пререкания с друг.

    От друга страна, правилата наистана са, за да се спазват. Така че се надявам Комитата да не печели чак толкова от рекламата в емисията си, та да е готов да я прежали...

    ОтговорИзтриване
  7. Привет Светла,

    Да, права си за ситуацията с авторските права и използваните снимки в публикациите. Реално погледнато има не малко блогове, агрегирани в Блогосфера и Мегафон, които не ги спазват. Там поне дотук се опитваме да не бъдем крайни - като някой такъв казус стане доста видим и се натрапва, комуникираме с автора; отделно комуникацията присъства и при включването на новите блогове - където обикновено среща разбиране от страна на авторите. Но пак си е нарушение на правилата на агрегаторите като се случи.

    За Комитата - също го ценим като автор и мястото му в Мегафон. И дано размисли за рекламите :) Дотук поне в българската блогосфера като че който е опитал с включване на Adsense в RSS емисията си, в последствие се е отказал - и без да е ограничен от такива правила :)

    Но темата на поста беше друга де - действително ефектен резултат :)

    Поздрави и весело посрещане на Новата година!

    ОтговорИзтриване
  8. Пледирам „Невинен“! Бях в чужбина :-) Щастлива Нова година!

    ОтговорИзтриване
  9. Невинен си като момина сълза, а и в емисията, която подаваш към Блогосферата, няма никакви реклами ;-).

    Весела Нова година и на теб, с пожелание за още по-интересни пътешествия! В чужбина, де. Въпреки че според мен най-интересният пътепис би бил описване на пътя до банята. Или до леглото. А може и до кухненската маса. Ключът е в детайлите и в уникалния поглед...

    ОтговорИзтриване