Ретроспекция

Благодаря ви, че сте с Неуютен блог и във Facebook:

Благодаря ви, че не ме следите, а ме следвате:

Благодаря ви, че сте моето отбрано общество:

16.09.2008 г.

Rick Wright - in memoriam




Вчера почина Ричард Райт от Пинк Флойд. Да помълчим и да послушаме пианото му. (Аз лично ще помълча и в памет на една от най-скъпите ми приятелки, за чиято смърт научих на четвърти септември.)

П.п. Кога Блогосферата на "Дневник" ще почне да показва видеотата, постнати в Blogger?



Creative Commons License Правила и съвети за препечатване от Неуютния блог


17 коментара :

  1. //sideline: Нормално е блогосферите да не показват embedded video:) Това важи и за блоговете с WordPress и всички останали... (аз затова се разходих до блога ти, да чуя видеото)

    А песента е много хубава... :-)

    ОтговорИзтриване
  2. Да, напуснаха ни много велики творци на модерната музика през последните години, други поостаряха, някои поради възрастта си (няма да казвам кои) вече не могат да издържат на рок концерти.

    Прочетох по-рано днес някъде, че Write е автор на великата пиеса - може така да се нарече, нали - Shine On You Crazy Diamond. И написах в Гугъл Shine On You Crazy Diamond. Ето:
    en.wikipedia.org/wiki/Shine_On_You_Crazy_Diamond
    Има я - като огромна статия!!! А аз съм от поколението, което е десетина години по-младо от членовете на Битълс, Ролингстоунс, Диип Пърпъл, Пинк Флойд и т.н. Деряхме земята да се сдобием с някой текущ запис, за да го слушаме на нечий магнетофон. Грамофони имаше, но за оригинални плочи (и за собствени магнетофони) трудно можеше да се мечтае. Комунистите ги забраняваха - както и самата музика. И я оплюваха редовно в "Народна младеж" и т.н.
    (Тук се сещам, че един от забранителите на времето със сигурност е бил този, когото неотдавна накрая изхвърлихте ...)
    Мъчехме се да приличаме на Битълс - и заради това комуно-отрепките ни стрижеха косите. Това не можех да понасям - и беше една от причините да ги мразя до смърт. И досега ги мразя по същия начин! На момичетата удряха печати по колената, когато носеха къси полички.
    Но да мина на хубавото днес! Преди няколко дни направих последователно посещения в родната къща на Моцарт в Залцбург, и след това в музея на The Fab Four в Ливърпул.
    Боже, ами то разлика няма в признанието и обществения престиж! Съответно на единия гений и на другите четирима!
    А помня времето, когато за нормалните хора, некомунистите, те бяха просто едни там младежи, които, да бе, да, пеят хубаво, ама какво от това?

    ____
    Светла, между другото, когато влизахме в музея на великите четирима, попитах младата дама на входа може ли снимки. И тя каза на висок глас: Yes, yes, yes!
    Поради категоричността на което - вътре снимах и доста неща, за които пишеше, че не може. То миналата година един във Флоренция изпоснима въпреки абслютната забрана оригиналния Давид без светкавица - та му завидях до полуда. И затова си купих dslr: да мога поне понякога да снимам скришно без светкавица - и да не могат да те забележат.

    Абе, Светла, дали сега не трябва като теб да открия отделна галерия от музея на четиримата, а?
    Ама дали ще е законно? Дали няма да ме подгонят Нет-пазителите?
    Както и да е! Обаче много се радвам, че благодарение на Олито почти нямаше брак в доста тъмния музей - и въпреки че още съм дълеч от спец по настройките!

    Искам още да пиша по темата, ама в момента късам от времето си ...

    ОтговорИзтриване
  3. Мишел - ама в блогосферата на "Дневник" видеотата в уърдпреските блогове се маркират с едни малки thumbnail-чета. А за Blogger такова нещо няма.

    Красимир, мисля, че ако са ти дали да снимаш в музея, няма проблем и да постнеш снимките... ама пък да не взема да те подведа? Не рискувам да ти дам съвет по въпроса.

    А за спомените ти - макар да съм "малко" по-малка от теб, си спомням как в началото на шести или седми клас една учителка отряза кичур от косата един съученик на първия учебен ден почти до кожа, щото не се беше подстригал през лятото. В края на 80-те!

    ОтговорИзтриване
  4. @Светла:

    Май не съм виждал такива thumbnail-чета?? :-) (Аз понякога слагам линк с картинка, към видеото в youtube, ама това не се брои...)

    ОтговорИзтриване
  5. Може пък да съм се лъгала, че стават автоматично... мисля, че и при други съм ги виждала, ама може да е моя грешката.

    ОтговорИзтриване
  6. Светле,
    кажи/напиши нещо и за приятелката ти, която си е отишла от този свят скоро.
    Това е важно за теб, защото ти скърбиш за нея и за нейната памет, за нейната душа.

    ОтговорИзтриване
  7. Димка, здравей! Много мило от твоя страна да се заинтересуваш, благодаря ти. Аз писах доста за приятелката ми, но на други места, а във фотографската ми група отворих цяла тема, която намери неочаквано голям отклик. Смъртта й ме събра с приятел, когото смятах за загубен.

    Но не искам да пиша много за нея в този блог, това не е място да си оголвам душата - все пак е неуютен блог, нали ;-)? Сред редовните му читатели има и няколко недобронамерени, които използват всяка моя дума срещу мен. Ако се опитам да разкажа що за човек беше и колко много е била приятелката ми за мен, с удоволствие ще ме изкарат лесбийка... не че и сега не го правят и не че това ме обижда, но не виждам смисъл да предизвиквам допълнителна помия. Приятелката ми не заслужава такова отношение.

    Но ще ти покажа две снимки, които й посветих:

    Hope - тази я направих, когато научих, че е болна от рак.

    Loss - тази й я посветих, когато ми казаха, че е починала.

    ОтговорИзтриване
  8. Ами ти лесбийка ли си или има надежда?..

    ОтговорИзтриване
  9. Тези, които само един глупак може да измисли.

    ОтговорИзтриване
  10. Я стига глупости, и стига мръсотии! Второто е призив към нормалните (психично здрави, некомунисти) по всички земни кълбета - да видят хубавото, красивото и прекрасното! А обратното може да се научи - то вие тук и отдавна го знаете, де (това, което става в ЮЗУ, в града с "прекрасно име" и в тая "държава") от блога на Петър Дошков.
    Светла, качвам в Нета текущите си снимки от любимия ми Единбург (другият любим град е родният ми Велико Търново), вече качих много от Ливърпул (музея на Битълс и пр.), Мюнхен и Залцбург.
    Красота .....
    Ти знаеш къде да видиш - както казах, снимки от музея на Битълс (има и други, но тези стигат за обществено ползване), за другите форумисти ще дам линка допълнително, когато албумът стане напълно готов.

    ОтговорИзтриване
  11. Супер са снимките, Красимир! Най ми хареса ти как се открояваш на разни красиви и цивилизовани фонове.

    ОтговорИзтриване
  12. Е, тЕ това е! Щом едно младо момиче може да види един динозавър като "открояващ се", и то на такива фонове, значи хич не съм за изхвърляне, кво! Или, може би, както казваше един приятел, причината е, че доста се стараем (динозаврите - или поне някои от тях).
    Не се давамееее! И особено като виждаме как млади хора (и дори момичета - 20- 30- 35- годишни) слушат и направо обожествяват музиката, с която ние израснахме, и даже най-тежката, от типа Дио, Ози ...!

    ОтговорИзтриване
  13. Не бе, не си за изхвърляне :-)! Макар неконформисти като нас често да се оказват, if I am allowed to quote the old Dio, "the last in line" ;-)...

    ОтговорИзтриване
  14. Тука малко си за бой! :-) Как така ще е old? Той не може да бъде old!
    Дано не се повтарям, но ще разкажа този случай, когато Мик Джагър става за пръв път дядо, един журналист отива при него, тиква му микрофон и го пита как се чувства като дядо. При което Мик Джагър - тряяяс един юмрук в лицето на журналиста! Как така Мик Джагър ще е дядо! После скандал, съд, Джагър плаща сериозни обезщетения и т.н. Обаче Мик Джагър и дядо? Не може да бъде!
    Да е жив и здрав и още много да тича!

    ОтговорИзтриване
  15. Е не съм за бой, де! Употребила съм "old" в хубавия смисъл на думата. Лично аз съм свикнала да ме наричат "lovely old monster" ;-). Лошо няма!

    ОтговорИзтриване