Ретроспекция

Благодаря ви, че сте с Неуютен блог и във Facebook:

Благодаря ви, че не ме следите, а ме следвате:

Благодаря ви, че сте моето отбрано общество:

6.06.2010 г.

"Малко са ви били"

(снимка: Виктор Лилов)



"e, показаха ви, че не сме ксенофоби - хайде първо да решим проблемите на българите в България, а после на "гостите"... малко са ви били днес!"

Това гласи анонимен коментар към предишния ми пост. Публикувах го, както съм публикувала и други идиотизми - за назидание на авторите им.

Уважаеми биячи, това съм аз. Чувам, че имате списък със снимки на хората, които смятате да набиете. Сега можете да добавите и тази снимка.

Да не забравя - с мегафон ми услужиха момчетата от ФАБ. Благодаря им за което, защото от инициативния комитет така и не успяхме да намерим мегафон. После същите момчета не ме оставиха да си ходя сама и да попадна на вас, а ме прибраха в колата си и ме оставиха на Окръжна болница, където отидоха на свиждане на онези, които сте пребили.

Направиха го, въпреки че не съм нито с лява, нито анархист, ами съм, както биха се изразили, с либерални и хипарски убеждения.

Направиха го, защото, въпреки че сме различни, се борим за една кауза и в това сме заедно.

Направиха го, защото сме хора и защото не биха желали да се излага на риск невинен човек, пък дори и либерал и хипар.

Уважаеми биячи, не ме е страх от това, че познавате лицето ми. Колкото повече лица познавате, толкова по-малко от тях ще можете да биете.

Уважаеми биячи, наричам ви уважаеми, защото и вие сте хора. С изключение на това, не ви уважавам. Не уважавам и насилието (нали уточних, че съм хипар). Не уважавам и национализма. Не уважавам и неонацизма.

п.п. Уважаеми министър Цветанов, моля Ви, не наричайте неонацистите "десни анархисти". Нацист-анархист е оксиморон (казано на понятен език - дървено желязо). Борбата с престъпността само ще спечели, ако наричаме нещата им с истинските им имена.


Creative Commons License Правила и съвети за препечатване от Неуютния блог


20 коментара :

  1. и аз се подразних от тъпия коментар на Ц.Ц. "десни анархисти" човека не е на ясно с политическите идеологии въпреки че толкоз време председателства най-голямата БГ партия за последните 2-3 години

    ОтговорИзтриване
  2. Май има нужда от лекция за това, че анархистите смятат, че не трябва да има граници и нации, следователно е невъзможно да бъдеш НАЦИО-налист и анархист, ама...

    ОтговорИзтриване
  3. По никакъв начин не оправдавам побойниците и намирам деянието им за отвратително и недопустимо! Но ми се струва изключително глупаво да се радвате на подкрепа от анархистки организации.

    ОтговорИзтриване
  4. спокойно, душа...никой няма да се занимава с тебе, освен някой жиголо (за мнооооого пари). ще ти го платим и ще ти го пратим с трамвай 20

    ОтговорИзтриване
  5. Опитът на ЦЦ да представи фашистко нападение за едва ли не квартална свада между две еднакво асоциоални полузаконни групировки идва да покаже, че биячите си имат опека по високите етажи на властта. За това говори и безупречната им организация.

    ОтговорИзтриване
  6. Джак, ако ти беше дошъл, щяхме да разчитаме и на твоята подкрепа :-).

    Ивайло, не знам, нямам доказателства за това и не мога да съдя (но пък се сещам за филма "Източни пиеси").

    ОтговорИзтриване
  7. Само да кажа - десни анархисти има, наричат се анархо-индивидуалисти и анархо-капиталисти. И не всички анархисти са против границите ей така.

    Браво за смелостта, госпожо Енчева! Малко хора си показват лицата, но пък дано не ви се налага да разберете и защо точно го правят.

    ОтговорИзтриване
  8. Имах предвид крайно десни анархисти. И такива ли има?

    А за лицата - не е въпрос на смелост, а на реализъм - ако някой иска да види лицето на някого, който участва в публично събитие, ще намери начин. Ще отиде там под прикритие и ще снима. Или ще гледа снимки, разпространени в медиите. Не можеш да кажеш на медиите - не публикувайте лицата на хората, които участват в някакъв протест. Затова, ако някой иска да не се знае лицето му, по-добре да не участва в никакви публични инициативи. А ако така и така ви знаят лицето, какво значение има, ако разберат от снимка, че сте участвали в някакво събитие, след като то вече е свършило и сте се прибрали по живо - по здраво.

    ОтговорИзтриване
  9. Защо мешате либертарианци, анархо-капиталисти и нацистите? Не е ли ясно какво има пред вид Светла като казва, че няма крайно десни анархисти - нацита анархисти?! Наистина няма расисти анархисти. Това иска да каже тя и е права в контекста на случя и изказването на министъра наистина е нелепо. Не е нужно по-либерално и дясно ориентираните, но асоцииращи се с анархизма да се "засягат" и да правят услуга на расистите.
    А между индивидуалистите има и не-капиталисти, но не и колективисти.

    ОтговорИзтриване
  10. В случая имаме един класически легионерски побой. Просто, не мога да се начудя, какво представляват хора, способни СПЕЦИАЛНО да се организират да отидат да набият някого. Когато хора се организират да протестират в защита на правата на "незаконните" чужденци в България - разбирам ги изцяло - това, без съмнение е една благородна кауза и не виждам абсолютно никакъв проблем - на никого не пречат, нито пък са тръгнали насилствено да освобождават затворените там; ако исканията им са в нещо сгрешени - може да се оправят - и те вероятно сами биха ги променили, ако се убедят, че не са прави. Ама умът ми не може да проумее, що за хора са такива, дето ще дебнат други, ще създават организация, и т.н. - само за да претрепят други хора.
    И още нещо в тази връзка - не ми е ясно - защо са избягали след извършеното злодеяние? Когато човек смята, че е прав - не бяга. Между другото, бях чел някъде, че есерите не бягали от мястото на терористичния акт (или поне може би някои техни разклонения са постъпвали така) - в частност, точно затова е била хваната веднага Фани Каплан след покушението над Ленин - имала е възможност да офейка, но не го е направила. Нали уж тия побойници са някакви велики български патриоти, защитници на българщинАта, кристално чисти личности като Левски, мащабномислещи като Симеон Велики, истински държавници като Стамболов и съзидатели, всеки от тях, колкото Кирил и Методи и брат му взети заедно - как може, такива велики личности като тях да си крият лицата и да не използват удалата се възможност, за да защитят идеите си?! - та нали, освен всичко друго, те трябва и да са образец за младото поколение? Що за мишоче си, щом нападаш, пердашиш - и бягаш? С такива бъзливи бойци ли ще се сражаваме за идеала за България на три морета и девет дерета?
    Днес нямах възможност да следя новините, но, доколкото разбирам, вече са хванати всички биячи. Правоохранителните органи сега са пред избор, дали ще минат този побой като хулиганска проява, или ще съберат смелост да произнесат думичката "фашизъм" - ето това е за мен големият проблем в случая; разбира се - плюс бързото и пълноценно възстановяване на пострадалите - особено отчитайки, че след като тия гниди са ги нападнали целево - сигурно са свестни хора.

    ОтговорИзтриване
  11. Jack, анархистите в голямата си част са ЗА всякакви човешки права на всякакви маргинализирани групи и ПРОТИВ ксенофобия, расизъм, сексизъм, хомофобия и всякакъв тип потисничество.

    хубав пост : )

    ОтговорИзтриване
  12. Андрей, за мен не е успокоително, че са ги хванали. Хващат ги не за първи път, но после тези неонацистчета пак са си на свобода и пак бият същите хора. Както и други, които не са им симпатични на вид. Още по-притеснително е, че нещата, които ги карат да бият, се споделят от българския народ на масово равнище, достатъчно е да видиш форумите във вестниците.

    ОтговорИзтриване
  13. Дете, благодаря. А Джак коментира не за първи път в блога ми. Ясно е какви ценности защитава. Анархистите са му само повод, за да си легитимира позицията, която си е ксенофобска по принцип.

    ОтговорИзтриване
  14. Едните хора се организиртат, за да защитят нечии права чрез мирен протест, другите се организират, за да защитят идеите си, биейки. За мен е ясно като бял ден кои свестните/нормалните хора, каквото и да им е политическото самоопределение; действията им само говрят (дори крещят) що за хора са.

    ОтговорИзтриване
  15. Ех, пак ме разконспирираха като закоравял ксенофоб. А само се опитах да кажа, че присъствието на анархисти и септемврийци може да дискредитира иначе правдива кауза, точно както нацитата дискредитират (моята) позиция за разумна рестриктивна политика към имиграцията.
    Държа да подчертая, че нищо от това срещу което беше протеста не може да мине за разумна политика дори и по моите ксенофобски критерии. Ето защо - респект за каузата, стига да не изпадаме в утопии за свят без граници. Просто, а?

    ОтговорИзтриване
  16. Във връзка със случая вестник "24 часа" е публикувал следната ориентировъчна схема
    http://www.24chasa.bg/Images/Cache/Image_505972_6.jpg
    в която различните формации са разположени по две оси ("кротки-буйни") и "леви-десни".

    На схемата се вижда, че "Федерация на анарфистите в България" и "Национална съпротива" са приблизително на едно и също равнище по "буйност".

    ОтговорИзтриване
  17. Направили схема от 24 часа. Това трябва да оправдае пребиването на хора, които са нямали аналогични средства за защита. Просто гениално.

    ОтговорИзтриване
  18. ех, джак, колко дискредитирана чувствах само каузата си, да знаеш, докато крачех на гей-прайда миналата година и до мен крачеха хора от анархосъпротива... и в неделя също, някакви незнайни хора ни предупреждават да не си тръгваме сами, да изчакаме и другите (откъде накъде ще ми говорят така без да са ми се представили първо с убежденията си!). ето и светла, сигурно много я е срам, че момчета от левите са я спуснали в центъра.
    не знам, толкова е по-лесно да се изказваш неподготвен!

    ОтговорИзтриване
  19. "Уважаеми биячи, наричам ви уважаеми, защото и вие сте хора. С изключение на това, не ви уважавам. Не уважавам и насилието (нали уточних, че съм хипар). Не уважавам и национализма. Не уважавам и неонацизма."

    Този пасаж е ескалация на конфликта и грешка на авторката. По-добре било да беше написала нещо такова: "Уважаеми биячи, със сигурност бих ви уважавала повече, ако вместо с бой и заплахи се противопоставите на опонентите си - в това число и на мен - с разумни аргументи."

    ОтговорИзтриване
  20. :-)

    Не е за сефте иронията ми да не бъде разчитана... но не е и голяма беля :-).

    ОтговорИзтриване