Ретроспекция

Благодаря ви, че сте с Неуютен блог и във Facebook:

Благодаря ви, че не ме следите, а ме следвате:

Благодаря ви, че сте моето отбрано общество:

12.12.2011 г.

Неуютен, но удобен

Имам въпрос към вас. Замислих се поради пост на Павлина в Google+ относно подравняването на текста в блоговете.

Лично аз в доста отношения съм старомодна и съществото ми се бунтува, когато видя текст, който не е подравнен и от двете страни. Полето на блога ми е доста широко и затова съм се надявала, че подравняването не създава визуални проблеми. Как обаче на вас ви е по-удобно да четете блогове (в частност - моя) - ако текстът е подравнен от двете страни, или само отляво?

Моля ви да се включите в анкетата и да отговорите на въпроса. Всякакви поясняващи коментари са добре дошли - предполагам, че тъкмо те ще бъдат решаващи за крайния ми избор дали да се откажа от любимото "justify", или не.

Анкетата ще е активна в продължение на една седмица.

Предварително благодаря!





Creative Commons License Правила и съвети за препечатване от Неуютния блог


17 коментара :

  1. Здравейте!
    Не съм запозната с гореспоменатата публикация, но смятам, че двустранното подравняване е за предпочитане само, когато е възможно сричкопренасяне, за да се постигне еднаква разредка между думите. В конкретния случай с текстовете в блога, колкото и да е широко полето, в което те са поместени, не може да бъде избегната появата на различна разредка между думите в отделните редове, а това дразни окото на взискателния читател. Затова гласувам за едностранно подравняване отляво.
    В действителност обаче са твърде малко хората, които обръщат внимание на дребни детайли като типография и графично оформление, така че ще е любопитно да видим какви ще бъдат резултатите от анкетата.

    ОтговорИзтриване
  2. Равнение на средата ! за поооочест :))))))))  

    ОтговорИзтриване
  3. Явно и аз съм старомодна, обаче, ако не е подравнено и от двете страни, ми се струва нескопосано, недоизпипано и небрежно направено. И тем подобни :)

    ОтговорИзтриване
  4. Принципно и двете си имат предимства. Липсата на подравняване създава усещането, че текстът е "свободен" и лек, което е за предпочитане при четене на монитор. 
    Но ефектът е спорен. Специално при сегашния ти дизайн на блога аз бих оставил подравняването и от двете страни. Това е нещо дребно, за което можеш да се довериш на личните си предпочитания. Ето, блогът на Григор например е тотално против някои правила - текстът е много широк и без никакви картинки, и въпреки това е доста четим.

    ОтговорИзтриване
  5. Благодаря за всички коментари дотук! Очаквах да бъда разкритикувана за това как подравнявам и от двете страни, така че както резултатите от анкетата дотук (10 гласа за justify срещу 4 за ляво подравняване) ме учудват. Повечето блогове са с ляво подравняване на публикациите, но така е и по подразбиране; аз съм вкарала допълнителен шаблон за шрифт (verdana) и justify.

    Принципно за мен естетиката не е без значение (не казвам "типография", защото там не съм експерт). При ляво подравняване всичкият "въздух", което иначее се разпределя равномерно между думите, се струпва вдясно. "Взискателното ми читателско око" повече се дразни от нащърбени редове, отколкото от почти незабележими (в моя случай) разлики в отстоянията между думите.

    ОтговорИзтриване
  6. И аз често си подравнявам документите двустранно. По-симетрично ми е. Отказвам се от justify, само ако ми се появят големи разстояния между думите, защото нямам лицензирана програма за пренасяне.
    Не искам да бъда нетолерантна към хората, страдащи от дислексия, или пък към далтонистите, но мисля, че възможностите за допълнителни настройки, които дават съвременните браузъри, са доста добре развити. Така че всеки сайт може да бъде разглеждан и без стилове, а само като лявоподравнен текст и с ясно видими теми.
    view/ page style/ no style

    ОтговорИзтриване
  7. И един неутрален коментар.
    До сега изобщо не се бях замислял по този въпрос. Нямам претенции. Дори и да е равнен по средата, пак бих чел.

    ОтговорИзтриване
  8. Начинът, по който са
    подравнени текстовете, не е от първостепенна важност за мен. Ако беше ме
    попитала “Как са подравнени публикациите в моя блог?”, вероятно дълго щях да
    мисля, преди да отговоря. При двустранното подравняване тук не се получават
    големи разстояния между думите, както например в мои текстове, подготвяни в
    текстов редактор и предназначени за публикуване в офлайн издания (в тях има
    предълги думи).

    Мисля, че в голяма степен е въпрос на навик – възприемаме двустранно
    подравнените текстове като по-естетични, защото сме закърмени с печатно слово,
    а то беше и си остава двустранно подравнено, макар че и в печатните издания
    вече има пробиви (подравнени вляво текстове).

    Според мен тенденцията в интернет е необратима – подравняване вляво, макар че
    двустранното ще продължи да има твърди поддръжници. :)


     


    Интересно дали има
    изследвания кои текстове се възприемат по-бързо от читателите.

    ОтговорИзтриване
  9. Светла, по ирония на съдбата се бъгна форматирането на моя коментар – не бях го замислила с такъв изглед. Много моля да го оправиш.

    ОтговорИзтриване
  10. Двустранното подравняване е привилегия на сложните и богати езици. Като българският. Но се използва при сричкопренасяне. Justify като стил не сричкопренася, а пълни равномерно пространството между думите с "въздух" за да се съберат или разточат на един ред. При лявото или дясното подравняване една шпация заема място колкото една буква и в това отношение е по прилежния стил.
    В интернет, блогове, а и в книгите общо взето прави впечатление, че тези на централно и източно европейските езици се подравняват двустранно, а на английски всичко е на ляво. За българският лявото подравняване е прекрасно за късите изречения :)) Тук може много добре да се види - статия двустранно подравнена- чудно, коментари - в ляво, също чудно :)

    ОтговорИзтриване
  11. На мен ми харесва да е подравнено от двете страни (говоря конкретно само за постове в блогове) и задължително го правя в моя блог, освен при добре обосновани изключения. Обяснението - съвсем чистосърдечно и изчерпателно, е, че иначе ми изглежда едно рошаво и като минато с гребен с начупени зъбци :) Нищо научно, просто усещането ми е таквоз :)

    ОтговорИзтриване
  12. Както стана дума и по-рано, аз съм за двойното подравняване на "текстовиден текст" и ляво подравняване на стихотворения и кратки текстове, които биха изглеждали странно подравнени с justify, особено при по-неинтелигентна реализация, която например при три думи на реда завира едната вляво, втората в средата, а третата вдясно. За щастие WP не прави така, и последния непълен ред от параграфа не изглежда смешно.

    ОтговорИзтриване
  13. И един леко сюрреалистичен щрих, ако позволите, докато четях и пишех тази дискусия си представих Мадона, пееща онази песен, дублирана на български с глас зад кадър "Подравни двустранно любовта ми" :D

    ОтговорИзтриване
  14. Хубаво е, че в няколко от коментарите се прави разлика между двустранно подравняване на текст без и със сричкопренасяне. Жалко е обаче, че малцина се дразнят от различната разредка между думите, която се получава в резултат на двустранно подравняване без сричкопренасяне. Аз лично се дразня също от повсеместната употреба на късо тире, но си давам сметка, че най-вероятно мнозинството от читателите (особено по-младите) дори не знаят, че съществува и дълго тире.
    Явно навикът често определя действията и предпочитанията ни. Ето защо е важно какви ще бъдат образците, по които създаваме навиците си. През последните две десетилетия много от българските книги са с недобро графично оформление, а в мрежата явно е всичко е позволено.
    Вярно е, че един стойностен текст ще достигне до читателите, в какъвто и вид (стига да е читаем) да им бъде поднесен, пък било то и с леко горчив привкус.

    ОтговорИзтриване
  15. Отново благодаря за прекрасните коментари! То си е сериозен въпрос за размисъл - на какви теми да пише човек, ако държи читателите му да коментират :-).

    Дотук стигам до баналния социологически извод, че какво разбираме под естетика, зависи от ценностите ни, а те пък зависят от много други неща. Както съм писала и друг път, учените, в конкретния случая - специалистите - също имат своите идеологии за това, кое е "правилно" и кое е "дразнещо". Не става дума за навик, а за това, кое предструктурира навика. 

    Затова не мисля, че това, което визуално дразни мен, на всяка цена трябва да дразни другите, както и обратното.

    Не си поставям за цел текстовете ми да се четат твърде "бързо", но, разбира се, старая се да няма обстоятелства, които твърде много забавят четенето. Конкретно за моя блог не мисля, че сричкопренасяне е нужно - разликата в разстоянията между думите не е драстична.

    Иначе - и мен ме дразни късото тире, но дългото съм свикнала текстообработващите програми автоматично да го правят. Извинявам се за дебилния въпрос, но кой е клавишът за дълго тире?

    Поздрави на всички и още веднъж благодаря за невероятната обратна връзка :-)!

    ОтговорИзтриване
  16. аз смятам, че по-добро е двустранното подравняване, поздрави и до скоро

    ОтговорИзтриване