Ретроспекция

Благодаря ви, че сте с Неуютен блог и във Facebook:

Благодаря ви, че не ме следите, а ме следвате:

Благодаря ви, че сте моето отбрано общество:

16.04.2014 г.

Първосигнален и неквалифициран институционален расизъм

Полковник Николай Чирпанлиев, председател на Държавната агенция за бежанците, в интервю за сайта Vseki Den:


80% от бежанците от Сирия са неграмотни. Те са част от кюрдски племенни групи, които са живели в землянки при условия, по-лоши от тези на нашите ромски общности и са по-неграмотни от ромите ни. Така че задачата пред българското правителство е доста сериозна.

Проблемите идват от това, че чужденците идват от общности, които са много по-зле интелектуално от нашите роми. Иначе са послушни, изпълнителни, обаче са с нагласата, понеже са неграмотни, да не работят.

Ще чистят, ще метат. Агенцията за трудова заетост и Агенцията за социално подпомагане към трудовото министерство ще им осигурят първосигнална, неквалифицирана работа. Да носят, чистят, докато научат български език и започнат да усвояват други професии.

Без коментар.


Creative Commons License Правила и съвети за препечатване от Неуютния блог


1 коментар :

  1. Все пак може би е нужен коментар, драга Светла, защото далеч не за всички е очевиден расизмът, арогантността крайната дискриминация в изказванията на този човек. В това е проблемът - че маса хора считат такива твърдения за напълно в реда на нещата. И още - много хора не си дават сметка, че ако за разни крайни националисти и неофашисти е, как да кажа, "допустимо" да говорят по този начин, то за шеф на държавна агенция, и то не за друго, а за най-дискиминираните хора у нас - бежанците, е абсолютно недопустимо да говори това. След това изказване този човек би трябвало да бъде веднага уволнен. Това, разбира се, няма да стане. Но на хората би трябвало да бъде обяснено както защо трябва да бъде уволнен, така и защо това очевидно няма да стане. Всъщност абсолютно сигурен съм, че всичко това ти е ясно, предполагам, че не си имала време да го напишеш.

    ОтговорИзтриване