Ретроспекция

Благодаря ви, че сте с Неуютен блог и във Facebook:

Благодаря ви, че не ме следите, а ме следвате:

Благодаря ви, че сте моето отбрано общество:

18.10.2013 г.

Реформаторският блок за бежанците

Традиционният Blog Action Day тази година беше посветен на човешките права. Почти съвпадение - на следващия ден Реформаторският блок публикува в блога си декларация по повод на кризата с бежанците.

РБ имаше шанс да излезе с позиция доста по-рано, преди ситуацията да ескалира, и да предложи визия за бежанците, тяхното приемане от обществото и политическите действия спрямо тях. Но - късно (и кратко), но от сърце, както се казва.

В декларацията ми прави впечатление, че става въпрос повече за хуманното отношение към бежанците и необходимостта да се спазва международното законодателство, отколкото за националната сигурност и охраната на границите. Отчитам това като положителна тенденция, като се има предвид негативното отношение на Иван Костов към бежанците, което той проявява от 1999 г. до ден днешен (по въпроса - тук, тук и тук).

Хубаво е, че РБ не се свежда до една личност, била тя и Иван Костов, и че идентифициращото се като "автентично дясно" в България преживява все пак някакво развитие. Антикомунизмът е безразлична, ако не и антипатична, тема, на голяма част от младите и предимно негласуващи хора, които са потенциални "десни" избиратели, но все още се чувстват политически непредставени.

И - за пореден път - става ясно, че настоящите проблеми не са на лявото и дясното. "Лявото" ни правителство подлага бежанците на геноцид, който не става реалност само поради благотворителните акции, а "десният" Реформаторски блок настоява за човешко отношение към тях.


Creative Commons License Правила и съвети за препечатване от Неуютния блог


3 коментара :

  1. Здравей Светла,

    имаш ли представа дали министър председателя е на работа някъде м-у 6. и 11. януари? Иначе просто ще звънна в министерския съвет - те ще ми кажат дали мога да се видя с него в някой от тези дни.

    ОтговорИзтриване
  2. Въпросът ти е оф топик, но - не, не познавам г-н Орешарски и нямам никаква представа кога е на работа. Но искрено се надявам, че към посочените от теб дати вече няма да е министър-председател.

    ОтговорИзтриване
  3. За това последното и аз се надявам. Ще им пиша мейл, че по телефона ще е по-трудно да звуча формално.

    ОтговорИзтриване