Ретроспекция

Благодаря ви, че сте с Неуютен блог и във Facebook:

Благодаря ви, че не ме следите, а ме следвате:

Благодаря ви, че сте моето отбрано общество:

9.05.2013 г.

Последно: ще гласувам за Зелените

Въпреки че имам немалко резерви, накрая все пак реших да гласувам за Зелените (№ 26, да не се бърка с другите "зелени" издънки). Убеждението ми, че е по-добре да се гласува, надделя над това, че не мога да застана безрезервно зад нито една от политическите сили, които участват в предстоящите избори. Наскоро споделих разочарованието си от Движение "България на гражданите" и ДСБ. Четох предизборни програми и мога да кажа, че само в програмата на Зелените виждам представени ценностите си за защита на човешките права. Обърнато е дори специално внимание на бежанци, имигранти, хора с различна сексуална ориентация, хора с увреждания и др. Цитирам:


• Сътрудничество с ООН в усилията да се разширят и гарантират правата на бежанците и имигрантите по света.
(...)
• Стриктно спазване на основните човешки, граждански, социални, икономически и политически права, провъзгласени в ратифицираните от Република България международно-правни документи и в Конституцията.
• Недопускане на личностна дискриминация на каквато и да е основа.
• Инкриминиране на случаите на физическо и психическо насилие на основание раса, пол, възраст, етнос, националност, религия, здравословно състояние, политически убеждения, сексуална ориентация и др.
• Узаконяване на фактическото съжителство на разнополови и еднополови двойки по отношение на правата и задълженията, свързани с материални и здравни въпроси.
• Образователна система, която възпитава подрастващите в толерантност към всички малцинствени групи.
• Облекчаване на административните процедури за престой на чужди граждани в България и придобиване на българско гражданство.

Зелените са и против атомната енергия, общо взето аз също.

За други моменти от програмата на Зелените мога много да споря. Например за идеята им:


• Отпадане на ограниченията върху обхвата и естеството на въпросите и темите, по които гражданите могат да вземат преки решения, тъй щото суверенът да не е лишен от възможност да решава пряко въпросите, които решават неговите представители – съответно Народното събрание и общинските съвети.

Ако може да има референдуми за всичко, то от това ще пострадат на първо място малцинствата, чиято защита Зелените искат да гарантират. От пряката демокрация печели мнозинството. Спомнете си на кого се дължат смъртните присъди на Сократ и Христос. Ако тази идея се реализира, можем да очакваме и връщане на смъртното наказание, и други промени, които нарушават основни човешки права. Предполагам, на Зелените им изглежда самоочевидно, че мнозинството хора биха застанали зад екологични каузи. Но и това не е гарантирано така, а преди 10-15 години, когато имаше масова истерия в защита на атомната енергия, съвсем не беше така.

И все пак, сега целта е Зелените не да влязат в парламента, а минат бариерата от 1%, за да могат да вземат субсидия, за да не се окажат зависими от тези или онези "бизнесмени". Да имат време, в което да се развиват и да узряват политически.

Освен това, в на челните места листата на Зелените от моя район (25-ти многомандатен) има хора с опит в правозащитната дейност (продължавам да правя разлика между "правозащитна" и "природозащитна" дейност дори след като някои изтъкнати правозащитници престанаха да я правят.)

Между другото, с Крис получихме (както и много наши познати получиха) писма от политическа партия с призив да гласуваме за нея. Освен че в съдържанието на писмото нямаше нищо, което да ни убеди да гласуваме точно за тази партия, много се зачудихме откъде тя разполага с личните ни данни (трите имена и адрес). Днес мой познат изказа правдоподобната хипотеза, че ги е взела, понеже сме гласували на предварителни избори. Според доста познати и приятели тук няма нарушение на Закона за защита на личните данни. Все пак отправих питане в групата на КЗЛД във Фейсбук. Както можете да видите от дискусията, нарушение на закона има и същата партия вече е била санкционирана за същото. Та смятам, че симпатизанството не бива да вреди на критичната преценка. Повече ще помогнем на политическата сила, на която симпатизираме, ако правим възможното да коригираме недостатъците ѝ.


Creative Commons License Правила и съвети за препечатване от Неуютния блог


35 коментара :

  1. Сега остава само да сравня
    http://izbori.zelenite.bg/wp-content/uploads/2013/04/Zelenite_Progr-2013_FINAL.pdf
    с
    http://grajdani.bg/Dvijenie%20BG_Predizborna%20programa_akcenti_28_mart_2013_Sofia.pdf
    Не знам иначе по какъв критерий да избера. Поне книгата, която ще чета във влака, вече е избрана - One Flew Over the Cuckoo's Nest.

    ОтговорИзтриване
  2. Аз, като твърдящ, че разбира от финанси, прочетох финансовта им програма. Имат и добри попадения, за които аз се боря от 6 години да се въведат (такса смет за количество, като събраните разделно не се таксуват), но от тук на сетне нещата са им много объркани. Да не кажа направо боза. Относно облагането на доходите - единственото добро, което предлагат е да се върне семейното подоходно облагане. Това за лихвите по кредитите го има и сега, като го ползват 1000 семейства. Там трябва да се реши проблема с ограниченията и условностите, за да ти го приспаднат и всичко може да е ОК. Необлагането на мин. РЗ поражда един основен въпрос - с колко ще се облага този с мин.РЗ + 1 лев.?Много популистки ми звучи. Това за 6000 с друга ставка също. Някой има ли представа колко са тези хора? Едва ли са повече от 10 000. Финансовия омбудсман изобщо не го виждам като институция. Аман от синекурни длъжности. Ако има правосъдие, друго не ни е нужно. И това "създаване на държавни фондове ...."!!!! За какво?!?!?! Забравиха ли какво стана с "Научни изследвания"? Още ли такива да си създадем? Изобщо в сверата на финансите доста им куцат нещата. Като ги слушах преди 2-3 седмици в един "Референдум", направо си ми червенееха. И то към тъмно червеното отиваха. Прочетох и частта за общините. Тц. И тя не става като цяло. В крайна сметка няма да са моите хора.
    П.П.: Относно това, че се борят да минат 1%, за да се докопат до субсидията - грозна работа.

    ОтговорИзтриване
  3. Икономиката не е от силните страни на "зелените" партии. Аз мога много критики да изговоря и за концепциите им за образованието, и т.н. Съвсем няма да гласувам безрезервно. Важни в случая са ми обаче човешките права. А за субсидията - въпрос на гледна точка, аз не го смятам за "грозна работа", стига да не използват парите по грозен начин :-).

    ОтговорИзтриване
  4. Много шашави са тези избори. Убеждавам един колега, който се колебае между Зелените и Кунева, да гласува за "България на гражданите", защото все пак ми се виждат най-смислените от тези, които имат шанс да влязат в парламента. На мен обаче вече ми е непоносимо да гласувам за "най-малкото зло", само защото има шанс да влезе в парламента, и затова ще гласувам за Зелените... А за програмите - аз сравних по търсене на човешки права, дискриминация, увреждания и др. Сравнението е показателно.

    ОтговорИзтриване
  5. Светла, благодаря, че споделяте решението си! Аз също реших - оставам на потъващия кораб. Ясно е, че е обречен на неуспех избор, ясно е, че статистически правилният избор е ДБГ, но ... човек не винаги избира само с разума си. А иначе напълно споделям - гарантирането на човешките и малцинствените права е изключително важно, особено в контекста на надигащ се десен популизъм! И да, вярно е, Зелените са единствените, които поне говорят за този проблем в програмата си.

    ОтговорИзтриване
  6. По отношение на сравняването на политическите програми вижте: http://www.glasovoditel.eu Препоръчвам с известни резерви - гласоводителят сравнява програми, а не вече реално проведени политики на партиите в предишни управленски конфигурации. Но за базова ориентация е ок.

    ОтговорИзтриване
  7. Ами и аз, понеже гласувам не само с разума си, ще гласувам за Зелените :-).

    ОтговорИзтриване
  8. Голяма част от въпросите в Гласоводителя изобщо не са ми приоритет. Резултатите (с много малка разлика, особено между първите три и вторите две) - 1 място - РЗС (?!), второ - СДС, трето - Зелените, четвърто - НФСБ, пето - ДБГ. Някакъв друг подобен тест бях попълвала, с по-добри въпроси, сега не помня къде беше. Но ме изкара от ДПС, сигурно, защото на въпросите, свързани с Турция, отговарях позитивно.

    ОтговорИзтриване
  9. Да, Гласоводителят определено не е перфектен. По-скоро е „учебникарски“ и дава възможност за някаква базова локация по оста "ляво-дясно". Друг е въпросът, доколко тя изобщо е релевантна за България, пък и за 21 век... Препоръчах го на Никола, защото в него, ако не друго, то поне критерии, по които човек да сравнява дал господ...

    ОтговорИзтриване
  10. Обаче повечето критерии са икономически. Въпросите, които повече ме интересуват, ги няма. Какво разбирам аз от поливно земеделие? За съжаление, засега не мога да намеря другия тест, който беше конструиран по-скоро на базата на ценности, отколкото на отделни политики.

    ОтговорИзтриване
  11. Странно е усещането. С потрес видях видео, от което става ясно, че Ники Николов (лидер на учителските протести от 2007) е част от формацията "Глас народен". Стана ми някак болно. Когато приключиха учителските протести, излезе книга, в която са събрани всичките му статии около протеста. Книгата се казва: "Хералдиката като тирбушон". Когато я прочетох, установих, че с този човек имаме близки усещания за реалността. Дори обожаваме PF. Сега, когато минаха няколко години и видях, че се е подвел и е позволил да използват неговата фигура, малко се разочаровах. По същия начин се разочаровах и когато осъзнах, че Стената е превърната в машина за пари. Не искам да гласувам на тези избори. Не припознах себе си в никоя програма. Не припознах себе си изцяло. Политическите програми се пишат от квалифициран екип, който през цялото време следи издънките на текущите управляващи. Грешките на текущите управляващи, както добре знаем, винаги са много. Невъзможно е да не бъдат много.


    Когато разбрах, че отново голяма част от приятелите ми ще гласуват за Хиподил, ги попитах какъв е основният им мотив. Почти 100% от тях ми казаха, че е нужна малко пънкария в политиката. Не разбирам от политика. Обаче харесвам една песен на Хиподил, която небрежно сложих като препратка в съобщение към Венци Мицов. Нямаше отговор. Вече не съм сигурен кой е "отнесен от заблудите" и "какво преследва този път". В никакъв случай не отричам, че "артисти" са лоши политици. Имаме пример в САЩ, вече имаме пример и в Италия.


    Зелените са винаги най-малкото зло.


    С нетърпение очаквам да прочета, че прелестните слушатели на ГЕРБ отново са спечелили с най-много гласове.


    Апропо, преди четири години написах на шега, че един ден тогавашния ми работодател ще се опита да влезе в политиката. Днес се радвам, че ще направи опит. Още повече се радвам, че няма да успее. Но съм най-щастлив, че абревиатурата на политическата му формация е БЛА. Това най-добре обобщава всички появи на предходния премиер по телевизията: бла-бла.

    ОтговорИзтриване
  12. Попитах във Фейсбук и бързо се намери, каквото търсех. Това е по-умният тест, според мен - http://www.vremezaizbor.com/questionnaire/questionnaire.php

    ОтговорИзтриване
  13. Уф. Съчувствам ти. Поне съм с впечатление, че моите приятели, които гласуват за Витков, понамаляха.

    ОтговорИзтриване
  14. Краси, а на приятелите си, дето ще гласуват за Витков, покажи това - http://vbox7.com/play:5f9de297

    ОтговорИзтриване
  15. Ако държите да нямате парламентарно представителство - зелените са добро решение.

    ОтговорИзтриване
  16. Благодаря, Светла! Това е МНОГО по-добро "помагало"! Кои са авторите? ОК ли е да го разпространявам публично?

    ОтговорИзтриване
  17. Моля! Идея нямам кои са авторите, но сайтът е публичен, така че не виждам проблем да се разпространява публично.

    ОтговорИзтриване
  18. С малко търсене, установих авторството - http://www.europeaninstitute.bg/page.php?c=19&d=435 - "Европейският институт заедно с Центъра за електронна демокрация към Цюрихския университет и изследователи от НБУ". Сайтът е публичен, така че не виждам проблем с публичното му разпространение.

    ОтговорИзтриване
  19. Т.е. безмислено е да изразяваш подкрепата си към дадена политическа партия, защото предполагаш, че няма да има достатъчен брой други избиратели, които ще направят същото... Catch 22? ;)

    ОтговорИзтриване
  20. Светла, според мен грешиш. Когато е въпрос на работа, си е въпрос на работа. Тези хора имат семейства, които имат нужда от храна. Колко са популярни Хиподил и колко чести концерти имат? Според мен не много. Работата, знаеш, по идея е да продадеш част от времето, опитът и знанията си срещу някакво заплащане. Е, когато работех с лидера на БЛА нито веднъж не съм му се подмазвал, понеже не от това ми зависеше работата. От друга страна, работата на групата в този предизборен концерт е да упражни известна пропаганда за този, от когото ще получи хонорар. В случая, добре си вършат работата.


    Друго е по-интересно по предизборните концерти. На митинга на синята коалиция, понеже си намерих място на сцената, снимах Кръпката. Нямаш си идея с каква отврат и гняв си вършеше работата. Не съм пускал снимки от тогава. Все пак, ще им го пусна.

    ОтговорИзтриване
  21. Ще падна от смях. Събрали се тук електората на зелените и се надлъгват.

    ОтговорИзтриване
  22. Да допуснем, че имат нужда от храна, но от А следва Б. Ако си агитирал за Бойко, понеже имаш нужда от храна, нямаш моралното право после да претендираш, че си опозиция и алтернатива. Защото, ако не си изразявал убежденията, си се доказал като продажен. Отделен въпрос, че не съм сигурна, че точно "Хиподил" са толкова безпарични. Нито съм сигурна, че само от концерти си хранят семействата. Дали е било бедност, или алчност... Знам обаче с цената на какви лишения живеят някои музиканти, които искат да печелят само от музика, но не се продават на политици. Янко Бреков например - http://www.youtube.com/watch?v=3ISWChwoSdQ.

    ОтговорИзтриване
  23. Факът, че си против ядрената енергетика, онзачава, че си против зелените. Няма по-чиста енергия от нея, а освен това, тя е и много "здравословна" за енергийната ни система, за разлика от изключително непостоянните и разпръснати неравномерно веи инсталации. А това, че подкрепяш партията с бюлетина 26, по нищо не променя това, че подкрепяш ДСБ или СДС. Зелената мафия, която направи изключително големи пари, без нищо да отиде в държавата, се намира точно там.

    ОтговорИзтриване
  24. Гласоводител: Зелените, следвани от РЗС, НФСБ, НДСВ. Атака изпреварва ДБГ. Най-непопулярният ми отговор, различен от неутрален, е за договора с Македония. ДБГ няма позиция по 4 точки, Зелените по 1.

    Време за избор: ДБГ, следвано от ДСБ, ГЕРБ и ДПС. По въпросите за правовия ред Атака е по-близо от ДБГ, а най-съвпадаща е БСП.

    Само остава да реша дали да гласувам за партия, която ще бъде представена в парламента, или да допринеса за преминаването на 1%-бариера.

    ОтговорИзтриване
  25. Статистически разумният избор е ДБГ, а емоционалният, както „уточнихме“ със Светла, е според индивидуалните сантименти. Каквото и да решите, няма да сбъркате :-))

    Видях поста Ви от миналата седмица и се учудвам, че ще пътувате 12 часа до Хамбург. Няма ли по-близка избирателна секция до Вас?

    ОтговорИзтриване
  26. Привет, Светла! Като участник в образователната част от платформата на Зелените (http://izbori.zelenite.bg/platforma#obrazovanie), която е осъвремененията и обобщен документ, а не политическата програма!), би ми било наистина интересно да дискутираме твоите предложения и критики по въпроса :) Тук или във Фейсбук, или както е възможно.

    ОтговорИзтриване
  27. Привет, Светла! Като участник в изработването на образователната част от платформата на Зелените ( http://izbori.zelenite.bg/platforma#obrazovanie , която е осъвремененият и обобщен документ, а не политическата програма!), би ми било наистина интересно да дискутираме твоите предложения и критики по въпроса :)

    ОтговорИзтриване
  28. Привет, Светла! Като участник в изработването на образователната част от платформата на Зелените ( http://izbori.zelenite.bg/platforma#obrazovanie , която е осъвремененият и обобщен документ, а не политическата програма!), би ми било наистина интересно да дискутираме твоите предложения и критики по въпроса :)

    ОтговорИзтриване
  29. По-близките секции са дори над 5. Но пътят до Хамбург е най-евтин - Semesterticket NRW + Niedersachsen-Ticket.

    С общо 8 регионални влака и 137 минути Umsteigezeit в двете посоки лесно се събират близо 13 часа. Което пък прави тъкмо 20 страници за четене на час.

    ОтговорИзтриване
  30. Well, това си е направо експертен отговор! Мога само да Ви пожелая „gute Reise“ :-))

    ОтговорИзтриване
  31. Привет, Жоро! Благодаря за проявения интерес. С уважавания от мен Svoboden сме дискутирали отделни аспекти на платформата на Зелените, вкл. и относно образованието, в коментари към мой предишен пост - http://svetlaen.blogspot.com/2013/04/blog-post_16.html, когато още не бях решила да гласувам за вас. Цитирам Svoboden:

    "- "училищни хорове /.../, финансирани от бюджета" (с. 29) - Ами ако някои деца искат да ходят на езда?

    - "Обвързаност на обучението с реалните нужди на икономиката" (с. 29) е една дълбоко нелепа теза. Ми обвържете преподаването на класчески филологии и на философия с нуждите на икономиката ..."

    И част от моя отговор: "И аз си задавах подобни въпроси, докато им четях програмата. В кръга на полушегата, може би сред активистите на Зелените има учители по пеене, но не и по езда... Обвързването на образованието с "реалните нужди на икономиката" и мен ме ужасява - не че е лошо това да важи за специалностите с приложна насоченост, напротив, но проблемът е, че на тази основа се "хвърлят на боклука" де-що има фундаментални дисциплини, изкуства и пр."

    На същото място можете да прочетете и други критики на платформата ви. Но като цяло, не мисля, че всичко трябва да се обосновава чрез икономическата си ефективност. Та нали често пъти защитата на природата, за която се борят Зелените, е против икономическата ефективност? Има области, които, според мен, не трябва да бъдат поставяни в пряка зависимост от икономическата ефективност. Например в сферата на културата, образованието, социалната политика и т.н.

    ОтговорИзтриване
  32. И каква стана тя сега? Закрихме дясното, заради едни дето драпат за субсидия. Евала, ашколсун, аферим, машааллах. Ура ДРУГАРИ!!!

    ОтговорИзтриване
  33. Дясното само се закри, Любо, в продължение на доста години полагаше неистови усилия по въпроса и накрая успя. Дано от руините възникне нещо читаво.

    ОтговорИзтриване
  34. Да, истина е, че много хора положиха сили да го самозакрият. Но за окончателното затриване много помогна последния вот. Феникс от пепелта да изникне?!?! Съмнявам се? Трябва да се изчисти всичко старо. А това не го виждам как ще стане. Поне на този етап. Но аз оставам с надеждата, за следващите избори, че ще има дясно за гласуване.

    ОтговорИзтриване