Ретроспекция

Благодаря ви, че сте с Неуютен блог и във Facebook:

Благодаря ви, че не ме следите, а ме следвате:

Благодаря ви, че сте моето отбрано общество:

19.05.2012 г.

Google Drive е крачка назад


Google Docs възникна с иновативната по онова време претенция да направи десктоп средата (с изключение на браузъра) излишна, така че човек да може да прави всичко, което му е нужно при работа с компютър, онлайн. Google Docs се опитаха да се превърнат в алтернатива основно на Microsoft Office. Доколко успешно - друг въпрос, но лично аз доста съм ги ползвала - в случаи, в които не се изисква по-специално форматиране, а също и за сътрудничество и споделяне, които възможности намирам за един от най-големите плюсове на платформата.

Google приложиха идеята за минимизиране на необходимостта от десктоп среда и с вградения в Gmail чат, посредством който могат да се провеждат и видео разговори, и с възможността да се прослушват атачмънти в музикален формат и да се гледат клипове, качени в YouTube, направо в електронната поща. Същата е философията и на недостъпната все още в България услуга Google Music.

От тази гледна точка за мен Google Drive е разочарование, особено на фона на развитието на всевъзможни "облачни" услуги.

Първо, десктоп приложението е достъпно само за Windows и Mac, не и за Linux. Основният конкурент Dropbox е достъпен за всякакви платформи. За ползващите Linux остава да използват предоставените 50 MB, за да качват файлове. Но тук стигаме до втория проблем.

Второ, не е помислено за синхронизирането на функционалността между десктоп и онлайн версиите. Не мога например да споделя файл от десктоп версията - трябва да ида онлайн. Ако идеята беше центърът на услугата да се измести онлайн, бих нямала нищо против. Обаче онлайн функционалностите са не по-малко орязани. Примерно, онлайн не могат да се слушат песни дори в най-популярния музикален формат - mp3. Чудно защо, след като Google са разработили вече съответната технология поне два пъти - и за електронната поща, и за Google music. В това отношение Dropbox са по-напред - ако приятел сподели с мен линк с песен, аз мога директно да я чуя.

Трето, не е мислено достатъчно за интеграция с другите услуги на Google. От Drive (само от онлайн версията, както вече уточних) файлове могат да се споделят само по старата система на Docs - с други потребители, но не и в Google+. Пък Google+ уж претендираше да бъде точката на интеграция между всички услуги на Google. Единствената връзка между Drive и Google+ е, че могат да се споделят снимки. Но това е възможно само ако от плюса тръгнете да споделяте снимка и отбележите Drive като източник. Drive и Google+ не е предвидено. А и за това има готова технология - Picasa. Не виждам проблем да се използва и за Drive, както и да се разшири за други типове файлове. Защо в Google+ да не могат да се споделят текстови документи, например? А защо не и да се обработват в колаборация, както е в Google Docs?

Да обобщя. За да се превърне в сериозна алтернатива на Dropbox, Google Drive би следвало да предложи повече функционалност. Смятам, че това би могло да стане сравнително лесно - достатъчно е да се използват технологии, разработени за други услуги на Google, както и да се постигне по-голяма интеграция между тези услуги. В идеалния случай Google Drive би могло изобщо да не се инсталира на компютъра.


Creative Commons License Правила и съвети за препечатване от Неуютния блог


5 коментара :

  1. Трябва да призная, че и аз веднага се юрнах да изпробвам "новото". Но мен ме притесняват две неща: десктоп-приложението е доста тежко (в сравнение с Dropbox), а това е проблем, тъй като го използвам паралелно с Dropbox, при това на слаб нетбук. Второто е, че самото Google Docs така и не успя да ме спечели за себе си. Чисто и просто ми е несимпатично от гледна точка на user interface...

    ОтговорИзтриване
  2. Засега и мен не успя да спечели. Послужи ми основно да прехвърля личните си файлове от Dropbox там, та да останат основно служебните. Съответно, не го инсталирах на работния компютър. Затова ме е яд, че не може да се просвирва музика онлайн - оборотната ми музикална колекция за слушане на работа се наложи да си остане в Dropbox.

    ОтговорИзтриване
  3. Аз си направих акаунт в box.com, преди около два месеца, когато промоционално предлагаха 50 GB - човек няма как да сгреши с безплатни 
    50 GB! Няма тежки десктоп приложения, просто към офис програмите се добавя бутон box, с който записването на документи там става почти като на десктопа ти.

    ОтговорИзтриване
  4. Google drive някак си, като нов продукт, който уж е базиран на стара технология куца, амма и то много.... Иначе ползвам Google docs доста често. Страшно е удобен, ако физически групата в която работя не е на едно и също място, пък и да сме заедно пак работим в Google Docs и после това се пейства в обикновен Word и те така... Но да призная, това е удобство само за 'леки' документи до 20-25 страници, ако е файлът е по-дълъг историята е друга...

    ОтговорИзтриване