Ретроспекция

Благодаря ви, че сте с Неуютен блог и във Facebook:

Благодаря ви, че не ме следите, а ме следвате:

Благодаря ви, че сте моето отбрано общество:

3.05.2012 г.

За едно ненаказано хомофобско убийство

На 4 май в 18:30 часа пред Съдебната палата на бул. "Витоша" №2 ще се проведе мълчалив протест срещу мудността, с която се работи по случая с убийството на Михаил Стоянов.

Тази снимка съм я правила преди почти две години. Тогава стана ясно, че има голяма вероятност Михаил Стоянов, убит преди още две години, да е загубил живота си, защото заприличал на гей на двама младежи, които принадлежали към банда, поставила си за цел да "прочиства" Борисовата градина от гейове. А покрай прочистването и да ги поограбва (именно откраднатият телефон на Мишо довел полицията до момчетата, а впоследствие членове на бандата направили и самопризнания). Според полицията има данни за поне десет подобни "прочистващо-ограбващи" нападения на същата банда.

И така. Михаил Стоянов е убит през 2008 г. По случая са задържани две момчета през 2010 г. През май 2012 г. изтича двугодишният максимален срок, в който някой може да е задържан, без да му е повдигнато обвинение. Оказва се, че за убийството на Мишо все още не е повдигнато обвинение. Има задържани, има свидетелски показания, има намерен телефон, следи от кръв и кожа под ноктите на Мишо. И основните заподозрени следва да бъдат освободени. Единият от тях даже е освободен под гаранция преди изтичането на този срок - защото искал да кандидатства за университет и трябвало да се подготвя, а също и да помага на семейството си, като работи.

Не искам да бъда разбрана погрешно. Аз съм последният човек, който ще каже "око за око, зъб за зъб". Дълбоко убедена съм, че всеки е невинен до доказване на противното. Вярвам, че всеки има право на защита на човешкото си достойнство, бил той заподозрян или дори убиец. Протестът ми е срещу липсата на адекватни действия за разкриването на това убийство. Задържането над максимално допустимия срок нарушава и правата на заподозрените. Затова настоявам да има движение по случая, а не да се държат затворени хора без съд и присъда, колкото и доказателства и свидетелски показания за тяхната вина да има.

Но безразличието на отговорните институции по този случай е знак, че в България убийствата по хомофобски подбуди са ненаказуеми - това е, което ме възмущава.

Строго погледнато, повече ме притеснява друго - липсата на обществен натиск за адекватно правосъдие по този случай. Институциите са по-склонни да работят при наличие на обществен натиск. Сравнявам със случаи на други убийства, за разкриването на които има силен и сравнително устойчив обществен натиск, както и достатъчно медийно внимание. Не искам да давам конкретни примери, за да не останете с впечатление, че искам да се омаловажи дадена трагедия. Смятам, че едно жестоко убийство не е по-малко трагично от друго жестоко убийство.

Това, което е най-страшно, е липсата на социална чувствителност към това как някой може да бъде убит само защото заприличал на някого на гей. Не мисля, че това би трябвало да е приоритет само на една шепа гей активисти. По тази логика всеки може да бъде убит, защото заприличал на някое неонацистче на някакъв. Предполагам, че помните как преди години Асен Кисимов беше пребит, защото на други неонацистчета заприличал на турчин. Други хора вероятно приличат на някого на евреи. Трети - на роми. Четвърти - на анархисти, пети - на масони и т.н.

Вероятно смятате, че знаете какво сте, но никога не можете да предположите на какво приличате във всички възможни глави. Предполагам, че здравият ви разум нашепва, че не би било нормално да ви убият само заради това, че приличате някому на някакъв. Склонна съм да се съглася със здравия ви разум.

Ето защо ще бъда на протеста пред Съдебната палата 4 май в 18:30 часа. Ако споделяте каузата на протеста и имате възможност, заповядайте. Гей активистите, които ще бъдат там, ще протестират в името на правото на живот на всички ни.


Creative Commons License Правила и съвети за препечатване от Неуютния блог


1 коментар :

  1. Убийство! причните?! както убили гей, както убили циганин, така убиват човек , животно и т.н. Няма малко убийство, малко убиец, както няма малко бременни. Няма и малко хора. Всички са хора: гейове, роми и т.н. Въпросът е, че тези в правосъдието май не са хора, камо ли българи.
    А безраличието ни не ни прави повече хора :/

    ОтговорИзтриване