Ретроспекция

Благодаря ви, че сте с Неуютен блог и във Facebook:

Благодаря ви, че не ме следите, а ме следвате:

Благодаря ви, че сте моето отбрано общество:

25.01.2012 г.

42+1: Пътят към свободата. 40 години по-късно



...Harmony and understanding,
Sympathy and trust abounding.
No more falsehoods or derisions,
Golding living dreams of visions.
Mystic crystal revalation,
And the mind's true liberation...

Из "Водолей"


На 17 октомври 1967 г. е премиерата на рок мюзикъла "Коса". Две години след това се появява прототипът на мрежата, която днес се нарича Интернет.

Поколението "Хикс", родено в онези времена, има само символично присъствие в живота на съвременна България. Голяма част от него беше прокудена от тука со кротце и со благо - да не пречи. Остатъкът отначало пя побългарени версии на хитове от мюзикъла, после се захвана да храни следващото поколение с чалга и друга ширпотреба.

Контракултурата отдавна е невъзможна, не само у нас. А пътят към истинското освобождаване на ума премина през наркотични трипове, политическа и комерсиална злоупотреба, ограбени човешки съдби и безброй погребани илюзии. Обаче точно него не успяха да го изорат и прекопаят. Пътят подмолно се вля в "информационната магистрала" и вече няма връщане назад.

Честит юбилей, хипита!
Ако четете този текст, значи сме на прав път.



[Илюстрацията е значително намалена репродукция на рекламен стикер.
Източник: hairthemusical.com]


Този текст е публикуван в първия блог на Борислав Борисов на 8 октомври 2007 г. Връщам го към живот го днес, на рождения му ден, защото Борислав се идентифицираше като "двоен водолей" и защото много обичаше мюзикъла "Коса", особено тази песен. Не си спомням кой е бил използваният от него рекламен стикер, но това беше единственият на посочения сайт.

Честит рожден ден, Боби, дано си щастлив там, в хипарската комуна, в която няма фалш и присмех, а любов, разбиране и истинско освобождение на ума!



Creative Commons License Правила и съвети за препечатване от Неуютния блог


Няма коментари :

Публикуване на коментар