Ретроспекция

Благодаря ви, че сте с Неуютен блог и във Facebook:

Благодаря ви, че не ме следите, а ме следвате:

Благодаря ви, че сте моето отбрано общество:

7.06.2011 г.

Митинг за толерантност на 12 юни


Преди една година и един ден няколко младежи, отиващи на митинг за правата на чужденците в България, организиран основно от мен, бяха пребити от неонацисти с метални пръти в трамвай 20. Въпреки че побоят не беше в резултат на грешки в организацията, все още изпитвам чувство на вина, че някакси не съм предвидила всички възможни развития и съм допуснала това да се случи.

На 12 юни 2011 г. от 13 часа на Света Неделя моите приятели от "Хора срещу расизма" организират митинг под наслов "Заедно за толерантност и мир". Формалният повод е годишнината от побоя в трамвай 20, както и всичко, което се случи след това, най-известното от което е:

- информацията, че две години по-рано в Борисовата градина е убито момче, само защото някому заприличало на гей
- побоят над група роми след някакъв мач - ей така, заради спорта
- побоят над афганистанеца Джавед Нури, защото заприличал някому на "мангал"
- побоят над двама младежи в Борисовата градина, понеже единият имал неблагоразумието да бъде с розова коса
- нападението над църквата на "Свидетели на Йехова" в Бургас от активисти на ВМРО и побоят над нейни членове
- побоят над молещите се в джамията в София от страна на "Атака"

Междувременно се случиха и неща, които не влязоха в центъра на общественото внимание, но са част от моя опит с националистките и неонацистките нагласи в България:

- разбрах какво е да си гей в България, когато ме освиркваха на гей парада
- разбрах какво е да си с различна сексуална ориентация в България и докъде можеш да стигнеш, само защото искаш да бъдеш приет от обществото и обичан от приятелите си, след като мой близък приятел разкри пред мен как е живял цял живот
- разбрах какво е да си ром в България, когато отидох на митинга на ромите, протестиращи пред френското посолство срещу "доброволното" депортиране на български и румънски роми от Франция - когато пресичахме улицата с митингуващите, от колите се подадоха глави на шофьори, които ни крещяха - мръсни цигани, връщайте се във Франция, тук никой не ви иска
- разбрах какво е да си чернокож в България, когато видях разбитата глава и кръвоизливите в очите на мой близък африкански приятел, чието единствено прегрешение е, че е пътувало в автобуса - според група късо подстригани младежи нямал това право
- разбрах какво е отношението към чужденците в България на политическо равнище в качеството ми на част от неформалната група, която се опитваше да убеди парламента да гласува читави промени в Закона за чужденците
- разбрах колко е страшно в България, когато се случи да мина покрай "Луков марш" и се разплаках от ужас и гняв заради всичко, което изброих по-горе
- разбрах какво е безразличието в България, когато реших да повдигна въпроса за окупирането на Орлов мост от "Атака"

Не си правя излюзии, че всички тези събития са нещо ново. И не знам дали можем да говорим за ескалацията им, или просто сме започнали да ги забелязваме повече и да ги назоваваме по правилния начин, което всъщност е хубаво. Но виждам, че вече говоренето за липсата на толерантност в България излиза от тесните рамки, в които беше доскоро, и става все по-разпространено и обхваща и представители на групи, които досега не са отваряли дума по този въпрос. Което също е хубаво. Затова и митингът, организиран от ХоРа, има подкрепа от широк и разноцветен кръг личности и организации.

И така - заповядайте на митинг в неделя, 12 юни, в 13 часа на площад "Света Неделя". А тези, на които митингът не им харесва, поздравявам с любимото си парче на Bernays Propaganda (но да се чувстват поздравени с него и всички, които го харесват като мен):



Creative Commons License Правила и съвети за препечатване от Неуютния блог


15 коментара :

  1. Положително одобрявам, а от все сърце, желая късмет и минаване между капките, макар мястото да е достатъчно публично, че "знаеш-кои" да не се появяват там.

    Обаче съм и човек, който се съмнява във всичко. По-горе спомена за хората с различна-от-нормалната сексуална ориентация. На 18-ти юни ще направя всичко възможно след изпита да се появя на мястото. Дори съм изчертал и маршрут, който ще ме отведе възможно най-бързо. Относно чистотата на гей-обществото има обаче какво да поспоря. От любопитство влязох в сайт на гей общество (gay.bg), за да видя те как се отнасят към дискриминацията. "Как я понасят?", "Въобще понасят ли я?" и тям подобни въпроси ме мъчеха. Открих, със сериозен шок, че този портал е по-скоро място за малки обяви. Което пък ме наведе на една случка от преди (предполагам) четири години, когато с ушите си чух как се урежда ескорт компания чрез човек от Джеймини. Ще направя всичко възможно, за да напиша нещо за Sofia pride. Събрал съм и някои гледни точки. Обаче ще намеря и онзи текст, в който има дори имената на хората, които уредиха ескорт превъплащението на едно ромче.

    И въпреки предразсъдъците, все повече подкрепям Sofia pride, макар с една-две резерви. Дори, както казах, ще съм на мястото, за да отразя възможно най-многопластово това събитие, понеже за мен е важно.

    ОтговорИзтриване
  2. Краси, да не объркваш нещо събитията на 12 и на 18 юни? Прайдът май още няма обявено място, или поне аз не знам.

    Второ, не мисля, че сексуалната ориентация би трябвало да се свежда до някакви частични впечатления (това за ескорта нещо не го разбрах), поглед върху един сайт и т.н. Ако ти е любопитно кой какво и как понася, тук има много интересна колекция от лични разкази по темата.

    И още нещо - сексуалната ориентация като такава е нещо различно от всякакви организации, сайтове и т.н. Аз няма да отида на прайда заради организации, а заради хора, чието единствено желание е да бъдат приемани такива, каквито са.

    ОтговорИзтриване
  3. Както и да изглежда това на някои, няма да търпя в Неуютен блог коментари, които съдържат обиди на сексуална, расова и т.н. основа. Ако искате да кажете "пед***ст", не тук, моля.

    ОтговорИзтриване
  4. Може ли само една забележка - според мен няма как да разбереш какво е да нещо, което не си (особено ако това нещо е свързано с липса на определена социална привилегия): може да разбереш какво им е на хомосексуалните в тази конкретна ситуация, но няма как да разберем какво е да си гей в България всеки ден, от пубертета до настоящия момент в живота ти - осъзнаване, криене или пък не, справяне със семейство и приятели, с всички други хора, с които общуваш и пр., и пр. Можем да слушаме и да се опитваме да разбираме и разбира се да подкрепяме на общото основание, че всички хора заслужават да бъдат такива, каквито са, без страх и съдене, но не можем да твърдим, че знаем какво е да си тях.

    ОтговорИзтриване
  5. Разбира се, че няма как да "разбера" изцяло - за емпатия иде реч в случая :-).

    ОтговорИзтриване
  6. Брей, разбрала си почти всичко. Скоро ще разбереш и какво е да си скинар в България и ще се самообожествиш, тъй като ще знаеш всичко.

    ОтговорИзтриване
  7. Точно на Петдесетница, браво бе! Ще миже ли някий да ми обясни с какви чувства към България са лицата, които обитават дома в Бусманци, че им свиквате митинг? Слава Богу,на народа взе да му омръзва от платени псевдолиберални прояви, организирани някой да си впише в актива точки пред спонсорите на тези антибългарски прояви. После не се чудете, че ви бият.

    ОтговорИзтриване
  8. Ще оставя анонимния коментар като доказателство, че от този митинг имаше смисъл :-).

    ОтговорИзтриване
  9. Да, имаше, повече хора чуха за проблема и се включиха в каузата, най-малкото! Поздравления.

    ОтговорИзтриване
  10. Може би, но само може би, си придобила някакъв срам. Но може да не е срам, а да е гузна съвест. Но може да не е срам и гузна съвест, а първичен глупав страх, но може и да не е нищо от трите, а си го направила "по препоръка". Не си споменала инсценировката на побоя, който направихте - ти и приятелчетата ти анархисти и комунисти, на т.н- побой в трамвай 20. Тогава полицията арестува невинни, нищо не подозиращи момчета. Държа ги в следствения арест на НСС няколко месеца. Там дори няма двор за разходка. Напълно невинни. После искахте да бъдат осъдени непременно и точно те, точно тези! Направихте по този повод лежанка на Попа, дадохте пресконференция в София прес пак с настояване точно тези момчета - невинни, да да бъдат съдени за "организирана терористична дейност" и да се приеме на това основание закон за престъпления от омраза. Съсипахте им живота сега и завинаги. Едно от тях е отличника на специалност Финанси в УНСС. Пълно 6 и пълно с таланти. Арестуваха го заради твоите активи точно, когато се готвеше за държавния си изпит.
    Хиляди хора, целият курс от негови състуденти по финанси, се събраха в поход да защитят него и другите невинни от твоите правозащитни, хуманни ръце и идеи, поход в защита на невинните до Съдебната палата. Бяха освободени след 3 месеца в ареста, сред хлебарките, без слънце и въздух, затворени с истински престъпници. Чакат делото си сега, днес, утре....след години...Само книгите са ги спасили от полудяване.
    Върши си работата и спи спокойно. Тези невинни оклеветени от теб и твоите приятели момчета, никой не иска и не може, дори да иска, да ги вземе на работа.
    Бъди щастлива и бог да ти прости злодеянието.

    ОтговорИзтриване
  11. Я, колко екзотична хипотеза. Не ми беше хрумвало, че някой може да инсценира да бъде пребит почти до смърт с метални пръти. Бива, бива инсценировка, ама...

    За останалото, надявам се, че полицията, прокуратурата и съдът ще си свършат работата, макар и късно.

    ОтговорИзтриване
  12. :) A zashto ne ni ostaviat da inscenirame svobodno izbora si na partnior ot sushtia pol ????

    ОтговорИзтриване
  13. И защо вие гейовете,не си направите съвместен парад с другите изващеняци като:зоофилите,геронтофилите или некрофилите?Та вие сте лика-прилика,все ненормални и получовешки индивиди.Всичката тази отвратителна зган да си направи парад на победата над нормалните хора.Само това още не сте направили.Просто сте отвратителни.А относно еврейско-комунистическо-анархо-педалско-наркоманското здружение "Хора",боя ви е малък,трябва да ви режат и стрелят навсякаде из София.Всичката тази антифашиска измет,трябва да бъде размазвана всекидневно.Но софийските скинчета,явно ви толерират и малко от време на време ви бият.Е елате в провинцията и няма да се върнете живи.GOOD NIGHT,ANTIFA SCUM!!!

    ОтговорИзтриване