Ретроспекция

Благодаря ви, че сте с Неуютен блог и във Facebook:

Благодаря ви, че не ме следите, а ме следвате:

Благодаря ви, че сте моето отбрано общество:

12.04.2011 г.

Отворено писмо до госпожа Йорданка Фандъкова относно безсрочното окупиране на част от Орлов мост от партия "Атака"

Уважаема госпожо Фандъкова,

Срокът, който парламентарно представената партия "Атака" постави на БНТ да се откаже от новините на турски език, отдавна изтече. Въпреки това, представители на партията продължават да са окупирали единия от изходите на подлеза на метрото при към Орлов мост (този откъм улица "Сан Стефано"). Разпънали са там шатра, развели са знамена на "Атака" и убеждават минаващите да се включват в тяхната подписка против новините на турски език. Разбираемо е желанието на "Атака" да си направи протеста безсрочен. Не мога обаче да разбера защо Столична и Вие лично, в качеството си на кмет, допускате това.

Уважаема госпожо Фандъкова, защо в изборна година една парламентарно представена партия си прави реклама на едно от най-оживените места в нашия град? Плащат ли на общината? Или търпите, защото "Атака" е единственият сигурен съюзник на ГЕРБ и разчитате на гласоподавателите й, за да бъдете преизбрана за кмет? Или и Вие сте против новините на турски език?

Уважаема госпожо Фандъкова, аз съм гражданин на София и смятам, че една национална телевизия не трябва да бъде подлагана на политически натиск, включително и със съдействието на Столична община. Смятам също, че няма нищо по-нормално от това, обществената телевизия, каквато се опитва да бъде БНТ, да излъчва предавания на езици на етнически малцинства. Обществената телевизия затова се нарича "обществена", защото представя всички части на обществото, а не само мнозинството. И трябва да сме благодарни на БНТ, когато изобщо се сеща за тази си мисия.

Уважаема госпожо Фандъкова, присъствието на "Атака" на Орлов мост ми е неприятно. Не искам всеки ден, когато се прибирам от работа, да се чудя как да се измъкна от разпалените националисти, които искат да се включа в тяхната подписка. Затова удължавам маршрута си и минавам през два подлеза. Първо през подлеза на Орлов мост, който води към Борисовата градина, после пресичам кръстовището към подлеза на метрото, за да вляза откъм неокупирания вход. Всеки път, когато правя това, Ви споменавам в мислите си. А и от страната на Борисовата градина се озовавам не без притеснение. Както, надявам се, знаете, тя се е превърнала в територия на неонацисти, които пребиват невинни хора, ако не им харесва външният им вид. Наскоро там буквално смазаха едно момче, защото било с розова коса. Аз, госпожо Фандъкова, имам голяма коса и приличам на хипи. Нацитата не обичат хипита. Но се надявам, че понеже минавам през оживено място, а не съм навътре в парка, ще ми се размине.

Уважаема госпожо Фандъкова, бих искала да Ви задам един въпрос. При какви условия е възможно (ако си позволя да използвам този израз на философа Имануел Кант) да разпъна една шатра току пред входа на Столична община, да сложа под нея масичка с подписка срещу безсрочната окупация на част от "Орлов мост" от партия "Атака" и да убеждавам служителите Ви и лично Вас да се подписвате всеки път, когато влизате или излизате от сградата? Ще бъда по-скромна "Атака" и няма да развявам знамена, обещавам.

Уважаема госпожо Фандъкова, пращам Ви това писмо по електронна поща, но го публикувам и в личния си блог на адрес http://svetlaen.blogspot.com/2011/04/blog-post_12.html и гарантирам, че много хора ще го прочетат.

Надявям се на бърз и експлицитен отговор. Ако такъв не последва, ще подам писмото си по официалния ред.

С уважение,
Светла Енчева

София,
12.04.2011 г.



п.п. От email адреса на Йорданка Фандъкова в 9:28 получих следния отговор:
Уважаема госпожо Енчева,
Вашето писмо своевременно е насочено по компетентност към заместник-кмета по "Обществен ред, сигурност и защита при бедствия" в Столична община г-н Иван Сотиров /e-mail: i.sotirov@sofia.bg , телефон: 9377234/.
Желаем Ви успешен ден!
Изненадващо бърза реакция от страна на Столична община, да се надяваме, че ще последва и съдържателна такава!


Creative Commons License Правила и съвети за препечатване от Неуютния блог


18 коментара :

  1. Искам тъй виртуално да се подпиша и аз под това писмо.

    Напълно съм съгласен, че не е редно да се толерират тия идиоти.

    ОтговорИзтриване
  2. Получих отговор от email адреса на Фандъкова (вж. по-горе, добавила съм го в края на поста).

    ОтговорИзтриване
  3. Има нещо нередно в цялата ситуация. На първо място, това е бързия отговор. Или в общината са толкова големи безделници, колкото си мисля или просто няма оплаквания. Ако са големи безделници -- разбирам защо отговор се върна толкова бързо. Обаче да няма оплаквания...

    Макар да не съм ставал пряк свидетел на разпънатите шатри на орлов мост, аз също подкрепям писмото.

    ОтговорИзтриване
  4. Смисълът на писмото е: "не съм отговорна аз, а зам.-кметът Иван Сотиров". С което не съм съвсем съгласна - като зам-кмет той все пак й е подчинен, главната отговорност се носи от нея. Въпреки това, светкавичната реакция е похвална. Ако се наложи, ще пиша и на Иван Сотиров.

    ОтговорИзтриване
  5. А най глупавото в цялата акция на бАтака е, че всъщност БНТ не може да направи нищо за новините на турски език, защото е ЗАДЪЛЖЕНА със закон да ги излъчва. Тоест - дори и да симпатизират на инциативата на бАтака - не могат да спрат да ги излъчват. Не и докато не се промени закона, който ги задължава. И сега питанката е - бАтака това прекрасно го знаят, бидейки политическа партия и при това с представители в законодаделната власт на републиката, защо тогава организират безсмислени дандании?! Има само един отговор - целта съвсем не е БНТ да спре излъчването на новини на турски, целта е да се тероризират гражданите на Орлов мост и с крясъци и безсмислен шум да се демонстрира активност, ако и да е безплодна. Пита се и защо Столична Община позволява провеждането на такова безсмислено мероприятие - то е все едно да разпънем шатра пред НДК, да монитраме огромни говорители и да протестираме срещу... летните жеги. Едва ли СО би ни позволила, нали?

    Пита се, ако бАтака са толкова загрижени "националисти" и толкова против тези новини на турски - защо не прокарат промени в съответния закон и да ги свалят от ефир?! Имат парламентарна група, в добра позиция са с ГЭРБ. Защо не действат? Защото не искат. Това е.

    ОтговорИзтриване
  6. Много интересно, сигурно умниците от Атака предпочитат турскоезичното население у нас да слуша новини на турски език директно от Анкара, вместо такива, но контролирани от Българската национална телевизия. И, да, също се подписвам под писмото Ви. Милена Калфова

    ОтговорИзтриване
  7. поздравления за писмото, светле! ще ми е интересен развоят на събитията.
    много "забавно" ми е как ли това писмо се експонира в общината между февруарското наци шествие за ген. Луков и предстоящата първомайска манифестация на Национална съпротива. ;)

    ОтговорИзтриване
  8. Благодаря ти, шоколадовий Фаетоне! Между другото, днес към 18 часа "Атака" ги нямаше на Орлов мост. Може би е случайност, ще видим...

    ОтговорИзтриване
  9. Отново са си там, и на мен ми е писнало да ги заобикалям всяка сутрин...

    Поздравления за писмото!

    ОтговорИзтриване
  10. Там са, там са. Междувременно почва да става интересно, ще видим ще има ли някакво развитие до предаването "Хоризонт до обед" утре.

    ОтговорИзтриване
  11. Светла, мисля, че дори споменаването на тази партия е някак си... неприлично. Що се занимаваш се тези граждани, очевидно имащи нужда от специализирана помощ?!...

    Колкото повече внимание им се обръща толкова повече насериозно се вземат, пък и някои хора започват да ги възприемат като нормална партия. Пълно игнориране - нека си крещят.

    ОтговорИзтриване
  12. А, ако бяха нормална партия, щяха да се опитват да прокарват идеите си в парламента, не чрез окупиране на подлези.

    ОтговорИзтриване
  13. Отговорът на Фандъкова е скандален. Изпраща се винаги при подобен род въпроси. После се изкарва,ч е ресорният зам кмет е единственият виновен и понеже идиотът СОтиров е от СДС - тя не носи отговорност за действията му.
    Сотиров е известен с пристрастията си към неонацизма и нацоинализма и е удобен за да прикрие същите пристрастия на ГЕРБ

    ОтговорИзтриване
  14. В крайна сметка гласувано е за Фандъкова.
    Тя носи отговорност за действията и бездействията на назначените от нея заместник кметове.
    Отделно за действията на Сотиров носят отговорност Софийското СДС и в крайна сметка избирателите на СДС, които години наред го поставят на държавната хранилка.

    ОтговорИзтриване
  15. Ne sme imali po dobar kmet ot tazi prekrasna i otgovorna jena,da ne govorim za skromnosta i .Az sam .sofianka s camokovski koren i se gordea s nea.ni

    koga Sofia ne e bila tolkova hubava..

    ОтговорИзтриване
  16. А каква е връзката? Освен че сега е предизборна кампания?

    ОтговорИзтриване