Ретроспекция

Благодаря ви, че сте с Неуютен блог и във Facebook:

Благодаря ви, че не ме следите, а ме следвате:

Благодаря ви, че сте моето отбрано общество:

5.04.2011 г.

Преброяване (на население) и ограмотяване (на журналисти)


Кратък курс по ограмотяване за журналисти:

Има фундаментални разлики между понятията "българи", български граждани" и "население".

Населението на една страна се състои от хората, които населяват територията й. Те могат да бъдат както български граждани, така и чужденци. Проброяването на населението в България включва и чужденците на нейна територия.

Българските граждани са тези, които имат българско гражданство. Те могат да бъдат етнически българи, турци, роми, арменци, евреи, руснаци, (теоретично) нигерийци и т.н.

"Българи" е неясно понятие - то може да означава както национална принадлежност ("български граждани"), така и етническа ("етнически българи"). Като се има предвид, че според масовото съзнание у нас, за съжаление, "ромите не са българи", може да се заключи, че понятието "българи" се използва най-вече, за да се обозначи етническа принадлежност.

"За десет години българите се стопиха с над половин милион" е, следователно, твърдение, което не казва нищо. Защото:

- първо, не се уточнява дали данните от преброяването включват цялото население на България, българските граждани или етническите българи;
- второ, значителна част от "липсващите" български граждани не са се споминали, не са се и стопили като снежни човеци, а са в чужбина;
- трето, сред емигриралите български граждани, както и сред починалите такива, има не само етнически българи, а и етнически роми, турци и т.н. (вж. по-горе).

Правилното твърдение би било следното: "За десет години населението на България е намаляло с еди-колко си."


п.п. Към грамотните от журналистите - нямах предвид вас :-).

Creative Commons License Правила и съвети за препечатване от Неуютния блог


11 коментара :

  1. Преди малко гледах новините от обяд и също ми направи впечатление, че не уточняват какво точно имат предвид под "българи".

    Между другото, не течеше ли някакво преброяване на българите в чужбина или тепърва предстои?

    ОтговорИзтриване
  2. За българите в чужбина не знам да е имало официално преброяване - май течеше някакво неофициално, от което НСИ се разграничи.

    ОтговорИзтриване
  3. Само споделям - мен никой не ме е преброявал. Сайтът на НСИ не се отваряше в чужбина. Майка ми също не ме е преброила, защото не е знаела какво да каже жената. Къде попадам, нямам си никаква идея.

    ОтговорИзтриване
  4. Бени, преброяването беше на населението в България, а не на населението в Япония :-). Това, че си български гражданин, не те прави част от населението в България към момента на преброяването.

    ОтговорИзтриване
  5. относно п.п.-то - то такива журналисти останаха ли? май и те се стопиха с другите българи.

    ОтговорИзтриване
  6. "blush" Благодаря за уточнението. Всъщност ме преброиха по време на японското преброяване, попълвах някакви формуляри :)

    ОтговорИзтриване
  7. Останаха някои... напоследък се стопиха с един, ама той така и така не работеше като журналист.

    ОтговорИзтриване
  8. Ами да, повечето статии по въпроса са написани доста подвеждащо. Мен особено ме впечатляват (не че са нещо необичайно, за съжаление) коментарите по форумите под статиите за резултатите от преброяването. Забелязвам, че хората особено се вълнуват от това колко точно са намалели (етническите) българи и колко пък са се увеличили (етническите) роми - вечната българска (етнически българска:) истерия да не би ромите да станат мнозинство (сякаш мнозинството е само и единствено въпрос на количество) и въобще някаква странна форма на патриотизъм, изразен в притеснението да не би да вземем да станем "циганска държава"

    ОтговорИзтриване
  9. Да, и некадърното отразяване на резултатите от преброяването е последствие точно от тази националистическа нагласа.

    ОтговорИзтриване
  10. По повод хората, които не са преброявани в чужбина, знаете ли че ПП Другата България е поела такава инициатива, да ги преброи онлайн, безплатно и по желание. Ето го линка https://www.iniesme.bg/

    ОтговорИзтриване
  11. Да, но това няма връзка с официалното преброяване и данните не се добавят към него.

    ОтговорИзтриване