Ретроспекция

Благодаря ви, че сте с Неуютен блог и във Facebook:

Благодаря ви, че не ме следите, а ме следвате:

Благодаря ви, че сте моето отбрано общество:

5.03.2011 г.

Синьото, когато си на 20


Краси блогна по повод на вчерашната ми публикация, както обеща. Независимо дали съм съгласна на 100% с написаното, смятам, че е много важно то да бъде прочетено - и от сините избиратели, които сме в по-горни възрастови групи, и от фоторепортерите (ако някой от тях наминава към блога му или към моя), и от сините политици и - най-вече - от Мартин Димитров. Както и от всички политици, не само сини, които се опитват да спечелят на своя страна младите избиратели.

Когато съм тръгнала по митинги, Краси е бил още в корема на майка си. За двадесетте години, откакто е на този свят, аз съм успяла да навляза в онази възрастово-екзистенциална група, в която някои от праговете на поносимост са снижени до здравословни за оцеляването (физическо, психическо, биографично) стойности. За разлика от мен, Краси все още (надявам се - и занапред) има изострена чувствителност за това, що е истина, почтеност, фалш.

Краси е избирател, за какъвто всяка политическа сила може само да мечтае. Млад, но в същото време информиран, критичен, четящ и сравняващ предизборни програми, следящ изкъсо действията на политическите лидери.

Тази година Краси няма да гласува за сините. Ако бях преподавател по политология, щях да вкюча аргументацията му в новия си учебник. Защото, който иска младите да гласуват, трябва да ги разбира. Прочетете я.

Прочети я, Мартине. Какви хора искаш да гласуват за теб?


Creative Commons License Правила и съвети за препечатване от Неуютния блог


3 коментара :

  1. Честно казано, не разбирам автора, освен че има претенции за някои формулировки. Мартин не можел да уволни Б.Д.? Може, ако концентрира достатъчно обществена енергия около себе си.
    „Лукавият“ поглед на Костов?
    И защо трябва да чета три материала за ГМО? Въпреки цялата емоционалност на текста, не мога да разбера тезата му, освен че нещата не са се получили както той е очаквал... Ами то дори да си на власт, не се получават.

    ОтговорИзтриване
  2. Текстът съвсем не е неразбираем при наличие на минимум добро желание :-).

    ОтговорИзтриване
  3. На Мартин пожелавам скоро да се захване с политика и да постигне повече от хората, които критикува. Но междувременно той като че ли чака от небето да слязат ангели, за да ги удостои с гласа си. Живите хора са като тези, които той (с право) критикува. Българският избирател все чака ангели с огнени мечове и вълшебни пръчици - или месии, ако предпочитате така. Предишният месия беше Сакс-Кобурготски, сегашният - Бойко Борисов. Населението вече се поразочарова от Борисовата вълшебна пръчица и вече се оглежда за нов ангел-месия. С тези нагласи няма скоро да имаме нормален политически живот.
    Комита, човек с образованието на Мартин Димитров не може да не знае, че ГМО са техническо постижение без установени или вероятни вреди. Да се противиш на ГМО, за да угодиш на предразсъдъците на недотам образованото население, е позорна демагогия. И аз се ядосах много на сините по тоя повод.

    ОтговорИзтриване