Ретроспекция

Благодаря ви, че сте с Неуютен блог и във Facebook:

Благодаря ви, че не ме следите, а ме следвате:

Благодаря ви, че сте моето отбрано общество:

10.11.2010 г.

Десети на 21: американско пълнолетие

Мемориалът край НДК с парчето от Берлинската стена, 
преди да му се случи това


Днес родените на 10.11.1989 година стават пълнолетни и според американските стандарти. Някои от днешните ми приятели дори не са били родени през 1989 година. Други са били, но имат толкова смътни спомени, че говорят за времето на тоталитаризма единствено в преизказно наклонение.

Много от тези приятели са с леви политически убеждения. Това не ме притеснява. Намирам ги за много готини хора. С Крис много често сме си казвали, че индикатор, че "нещата" в България се "оправят", ще бъде левите у нас да станат готини. А когато нещата съвсем се "оправят", продължаваме да мечтаем с Крис, и ние ще станем леви.

Защо? Защото в демократичните страни лявото е необходим коректив. То се бори за правата на маргинализирани групи - етнически, расови, сексуални и пр. малцинства, чужденци, хора с увреждания и т.н. То припомня, че сфери като наука, изкуство, образование не се свеждат до икономическата си ефективност. То се противопоставя на онова, което Питър Бъргър нарича "добропорядъчна посредственост".

Всъщност ние, помнещите времето преди 1989, сме се самоопределили като "десни" в голяма степен заради същите неща. Защото бяхме против насилственото преименуване на българските мюсюлмани и прогонването на голяма част от тях от страната. Защото искахме да не ни забраняват да носим дънки и да не ни четат тъпи сказки на тема - колко са лоши западните рок групи. Защото смятахме, че науката, изкуството и културата стоят по-високо от партийната правилност. Защото не искахме системата да заклеймява някого за това, че е "дете на разведени родители", Отечественият фронт да дава разрешение за аборти, а интимните връзки да се обсъждат от партийните организации.

На моите леви приятели може би горните съображения им звучат хем изтъркано, хем чуждо. Но все пак това е, което е формирало нас, гласуващите за СДС/ДСБ хора на и около средната възраст. Това беше животът ни. Когато си нямал свобода на словото, се научаваш да я цениш и да браниш.

Като се замисля, моите леви приятели не биха могли да бъдат това, което са сега, по времето на социализма. Никой нямаше да им разреши дори да задържат общуването помежду си, какво остава да организират публични акции. Приятелите ми, разбира се, са умни хора и знаят това. И ми казват, че "соцът", в който съм живяла, не е това ляво, което те искат. В същото време обаче, някои от тях реагират като ужилени, ако прочетат дори и намек на критика към "соца".

Мисля си, че в това е голямата драма на българското ляво. За да стане такова ляво, което е генератор на автентична социална критика, то трябва да направи анализ и оценка на времето от 1944 до 1989. И да се разграничи от него.

Но твърде много искам, май. Какво ще е лявото и какво ще е дясното зависи не толкова от самото ляво и самото дясно, колкото от особеностите на социалната структура. От друга страна, социалните структури се правят от хора. И затова има смисъл да не преставаме да се борим - и моите леви приятели, и аз, за този свят, в който ни се иска да живеем.

Creative Commons License Правила и съвети за препечатване от Неуютния блог


16 коментара :

  1. Тази статия Енчева е силно манипулативна. Най-малкото нещо, което ще трябва да отбележа е, че въобще НЕ е коректно да наричаш тоталитарния режим преди 1989г. като "ляв". Извинявай, но един тоталитаризъм граничещ с диктатура НЕ може да бъде нито ляв, нито десен. По диаграмата на Нолан (която е общоприета за позициониране на партии) всеки тоталитаризъм си е чист 100% центризъм що се отнася до проекцията си по остта "ляво-дясно".

    Не ви ли писна да слагате всички под един общ знаменател? Не ви ли писна да слагате аналогия между коренно различни политически системи и идеологии, като казвате "нашата е добра, а всички други са зли"? Не ви ли писна от тази УРАВНИЛОВКА? Вие, наричащите себе си "десни", станахте по-псевдокомунисти от нашите предишни псевдокомунисти. По-крайни сте в заклеймяването на всички опоненти от Адолф Хитлер по време на своето управление. Станахте опасни, защото във вас няма нищо "дясно" - вие също клоните към радикални тоталитарни възгледи!

    Първо се научете какво значат думичките "социализъм" и "капитализъм", "фашизъм" и "комунизъм", "тоталитаризъм" и "анархия", "либерализъм" и "консерватизъм", та след това пишете политически статии. Най-малкото от този си личи, че нито една от споменатите думи не ви е известна!

    Поздрави,

    един човек, който впрочем гласува редовно за вашето СДС, но не му пречи да го бъде срам от много от съмишлениците си.

    ОтговорИзтриване
  2. П.С. Впрочем написах ви този коментар, защото статията ви ми беше предоставена от мой приятел като пример защо "дясното" в България е мъртвородено - защото (каза той) поддръжниците му са политически и идеологически некомпетентни. Нещо, което за съжаление не може да се каже строго за ответната страна (най-малкото са учили политикономия). Така, че за ваша жалост докато не седнете да прочетете малко книжки нищо няма да се получи и БСП ще си се връща периодично на власт. А тази хунта бандити отдавна трябваше да бъде разпръчкана!

    ОтговорИзтриване
  3. Wattie, напоследък имам много поводи да се удивлявам на това, как много хора не могат да улавят нюанси в дадена теза - слагат я в удобната им рамка и я обявяват за "бяла" или "черна". Така вероятно някои от "десните" ми приятели ще ме нападнат, защото ще решат, че съм станала лява, както някои от "левите" вече скочиха :-).

    Трябва да се замислите кой всъщност прави уравниловката - дали аз, която се опитвам да вникна в позициите и едните, и другите, и не се определям напълно нито като лява, нито като дясна, или Вие, която, преди да разберете какво искам да кажа, ме обявявате за по-крайна от Хитлер.

    Още нещо - думичките "социализъм" и "капитализъм", "фашизъм" и "комунизъм", "тоталитаризъм" и "анархия", "либерализъм" и "консерватизъм" съвсем нямат само едно значение. Всяко от тях има както множество разновидности, така и множество теории, които го обясняват. Една диаграма, колкото и да е "общоприета", може да обясни политическото позициониране толкова, колкото известната диаграма, която ДАНС показва като "доказателство" колко са страшни българските анархисти и особено - Анархосъпротива (което е голям майтап за тези, които познават хора от Анархосъпротива).

    Така че и тези, които твърдят, че в България е имало социализъм могат да намерят основания, както и тези, които смятат, че е нямало. Иначе нямаше да има защо едните и другите да се карат, нали? Има и достатъчно теории, според които не е невъзможно тоталитаризмите, авторитаризмите и диктатурите да бъдат леви или десни.

    Ще бъда благодарна, ако ми обясните къде в публично изразени от мен позиции могат да се изведат "радикални тоталитарни възгледи".

    Поздрави, с пожелание да се опитвате да разберете позициите на другите, преди да скачате срещу тях :-)

    ОтговорИзтриване
  4. В контекста на текущата форма на държавен строй, нямаш си идея колко правилно заглавие носи тази прекрасна публикация!!!

    Поздрави от един крайно безпартиен млад човек!!!

    ОтговорИзтриване
  5. Е, радвам се, че поне на един читател му е харесало! Ама си мисля, че имам понятие от това, за което казваш, че нямам ;-)...

    ОтговорИзтриване
  6. Благодаря ти, Магде! Защото се опитваш да разбереш какво е написано, преди да даваш оценки, затова ти е харесало, предполагам.

    ОтговорИзтриване
  7. Браво, браво - изключително добре се справихте. Хвала, ура, ура, ура.

    Така да бъде.

    П.С. На въпроса ви - "ТАЗИ СТАТИЯ" е моят отговор. Но вие няма да го разберете.

    ОтговорИзтриване
  8. Георги, благодаря! Wattie, подлежат на разбиране аргументи, формулирани по членоразделен начин :-).

    ОтговорИзтриване
  9. Браво, Светле! Както винаги спокоен и обективно-субективен поглед на неща, които обикновенно се "крещят с крайно-истеричен тон".

    Хараса ми:)

    ОтговорИзтриване
  10. А, ти ли си била :-). Трябваше малко да поровя, докато установя идентичността на лицето с ирландско име, дето ми вика "Светле" :-))). Благодаря!

    ОтговорИзтриване
  11. Напълно подкрепям твоята позиция в статията.
    Горещо препоръчвам филма на Малина Петрова "Приключено по давност" за подпалването на Партийния дом през 1990 г. Мисля че гледайки кадрите до голяма степен можем да си изяснясним причините за случващото се днес (особено хората, които си спомнят времето преди 89та). Автора на 167 филм оставя на всеки зрител сам да отсъди кой е истинския подпалвач.

    ОтговорИзтриване
  12. Абе хора, я се осъзнайте! Какво "ляво" и "дясно" има в България? В България има единствено политическо помиярство. То политиката по принцип си е помиярска работа, но на хората им се продухва усилено мозъка, че без тези отвратителна паплач, наречена "политическа класа" не може.

    Говоря не само за България, а за навсякъде.

    ОтговорИзтриване