Ретроспекция

Благодаря ви, че сте с Неуютен блог и във Facebook:

Благодаря ви, че не ме следите, а ме следвате:

Благодаря ви, че сте моето отбрано общество:

16.10.2010 г.

Добре, предавам се! Ще... преинсталирам!

След като така и нямах нерви да добутам оправянето на проблемите с Xandros-a на Сусамчо (ASUS EEE 901, бял), нещата си останаха така - без възможност за ъпдейти. Все пак, благодарение на Гонзо, кирилицата си работеше и Крис, който основно ползваше Сусамчо, беше като цяло доволен. В последно време обаче Xandros-ът почна и него да дразни.

Междувременно, миналата седмица се случи хардуерен проблем - част от клавиатурата на Сусамчо отказа. В Most Computers ни я смениха с новичка за един ден, но междувременно са разбъзикали нещо в настройките (може би са възстановили фабричните, знам ли), та сега пак нямаме кирилица. Подозирам, че вече бих могла да се справя с проблема, обаче, честно казано, вече предпочитам да му туря някаква дистрибуция, която да не е чак толкова дървена.

Разбира се, мога да му подкарам и обикновено ubuntu, но искам да бъде дистрибуция за нетбук, най-вече заради полезната опция за различни енергийни режими. Също така, ще ми се да е дистрибуцийка, правена с мислене специално за ЕЕЕ-тата, за да няма проблеми с разпознаване на хардуера и т.н.

Дотук имам на ум две опции: EB4 (бившето eeebuntu и бъдещото Aurora), което беше похвалено от уважавания от мен delafer и EasyPeasy - не за друго, а защото е популярно, т.е. чувала съм за него. Не бих отказала и нещо друго, ако бъда убедена, че е по-добро. Проблемът е, че за инсталирането на EB4 практически няма официални упътвания, а упътванията за EasyPeasy са недостатъчни за леймър като мен. Досега не съм намерила и нещо от сорта на HowtoForge - незаменим сайт, когато инсталирам ubuntu и искам да си има всичко. Тоест, ще ми се да сe надявам, че на съответната дистрибуция няма да имам проблеми с видео, музика, PDF-и, DVD-та и т.н. И че ще мога да инсталирам, ако не си вървят със самата OS, настолни за нас с Крис програми като Picasa и Skype (дървеничкият Xandros поне тях си има по подразбиране).

И тъй, смирено моля за съвети - първо, за дистрибуцийка за нетбук и, второ, за упътване, линк и т.н. как да я подкарам, че да върши повече работа, отколкото аз - на нея. И най-вече, как да я инсталирам, било от флашка или от CD чрез външна записвачка.

Може да съм тъп леймър, но съм упорита. Windows не стои като опция.

Creative Commons License Правила и съвети за препечатване от Неуютния блог


14 коментара :

  1. Решението да питам от блога си, а не във форум, е обмислено и съзнателно взето.

    ОтговорИзтриване
  2. Ами защото не ми беше хрумвало. Мерси за идеята, ще попрочета, ще помисля... Все пак, с ubuntu имам най-голям опит.

    ОтговорИзтриване
  3. http://www.ubuntu.com/netbook/get-ubuntu/download

    Имам asus eeepc 1000h. Единственият ми проблем е с wireless-a. Работи си нормално, но когато го изключа от клавиатурата и после пак го включа не работи. Трябва да рестартирам.
    Но мисля, че моят модел е с различна безжична карта от Вашият, така че при Вас може и да го няма този проблем.

    ОтговорИзтриване
  4. Инсталацията най-лесно става, чрез външна записвачка. Записвате си .iso-то на едно cd и го пускате. Инсталацията има опция за български език. Просто следвате инструкциите. Предполагам, че проблем ще е единствено разцепването на хард диска, но ако на него нямате данни, които да Ви трябват, просто оставяте опцията, която е по подразбиране.
    Инсталирането на skype и picasa e лесно, защото и двете имат версии за убунту. Мога да помогна при инсталацията и конфигурирането. mailtome@mail.bg

    ОтговорИзтриване
  5. И аз натам почвам да се ориентирам. Сега проблемът ми е да схвана, как да направя bootable флашка... или пък да го накарам да зацепи CD от външна записвачка. Опитвах се да намеря инфо по темата, но дотук - нищо просветляващо.

    ОтговорИзтриване
  6. Имам 10.04, но нищо не ми пречи да си сваля версията за нетбук и да си запиша и нея.

    ОтговорИзтриване
  7. Попитах за версията, защото се плъзнах по мисълта за инсталиране на USB с Windows на чичо Бил (аз работя и с Линукс, и с Windows, според задачата).
    Та така.
    Щом не държиш на версията, която имаш на диска, свялаш си на компютъра, каквото пожелаеш. Сваленият файл трябва да е с удължение .iso.
    После отиваш на връзката, която ти е посочил Анонимен: http://www.ubuntu.com/netbook/get-ubuntu/download
    Там на втора позиция стои: Create a USB drive
    Където пише To create the USB drive, I will be using:, цъкваш върху Ubuntu, за да се намърда черната точка там (по подразбиране е на Windows).
    После цъкваш на Showe me how и отдолу ще се покаже подробна инструкция какво да направиш.
    А, да не забравиш да сложиш флешката, че нищо няма да се получи! :)
    Ако има нещо още, скайпът ми е paboni, обади се там, по-бързо ще стане разговорът.
    За малко да пропусна: при процедурата, ако има информация на флешката, ще отиде на кино!

    ОтговорИзтриване
  8. А, благодаря ти! Ами ученото си е учено, а тъпото - тъпо. Бях започнала да чета същото нещо, но останах с впечатление, че целта е да се boot-не от същия компютър, на който се извършва операцията. Лаптопът, от който пиша сега, е под убунто, но малкото лаптопче не е. Явно просто съм чела прибързано и невнимателно.

    А че флашката ще бъде изначално преформатирана, ми е ясно :-).

    ОтговорИзтриване
  9. Павел, много ти благодаря! Направих флашката и успях да подкарам убунтуто на нетбука като live CD. Всичко му тръгна, най-трудно зацепи интернетът... накрая се оказа, че трябва да се натисне функционалният клавиш. От което машинката първо леко блокира, но после даде нет. Хареса ми, ще го инсталирам тия дни!

    ОтговорИзтриване
  10. Хи хи! Може да съм тъпа и упорита, но поне го осъзнавам. Ще честитиш, като успея да преинсталирам, тия дни хич нямам време.

    ОтговорИзтриване