Ретроспекция

Благодаря ви, че сте с Неуютен блог и във Facebook:

Благодаря ви, че не ме следите, а ме следвате:

Благодаря ви, че сте моето отбрано общество:

10.10.2010 г.

Особености на българското гражданско общество


Creative Commons License Правила и съвети за препечатване от Неуютния блог


4 коментара :

  1. Ами гражданско общестево от селяндури (нямам предвид селяни!) не става.
    Ако има яки глоби за мръсни входове и това се следи, тия умници няма да намират идеята за добра.
    Всъщност и в цивилизованите страни не разчитат само на съзнание,а има як контрол и сериозни глоби.

    ОтговорИзтриване
  2. Ами Божо, не е само до глоби, а до цялостната регулация на дадено общество. Глобите и другите форми на контрол "работят", ако и други неща са уредени. Защо в "цивилизованите" страни не можеш да видиш сгради, санирани "на парче"? Не само защото това е забранено, а и защото си има фирми, които вършат тази работа за цялата сграда срещу известен абонамент. А тук това не е развито поради стремежа за бързи и лесни печалби на всяка цена, без мислене в дългосрочна перспектива. А мисленето в дългосрочна перспектива пък е трудно осъществимо, поради несигурността на живота в почти всяко едно отношение. И това води до спасяване "ден за ден", което пък тотално оплесква дългосрочната перспектива на "спасяващите се"... И т.н., в омагьосан кръг.

    ОтговорИзтриване
  3. Спокойно, с измененията в закона за управление на етажната собственост в близко време подобни суми ще се събират чрез съдия изпълнител.
    И всички селски тарикати в един момент ще станата съвестни граждани.
    Демокрацията, там където се е наложила, не се е пръкнала от самосебе си, а от наличието на приложими и изпълними закони, на които да стъпи като фундамент. :)

    ОтговорИзтриване
  4. Трябва да погледна какви промени се предвиждат... боя се, че досега доста промени в съответния закон са в посока на премахване на личната отговорност и претопяването й в отговорност на цялата "етажна собственост".

    ОтговорИзтриване