Ретроспекция

Благодаря ви, че сте с Неуютен блог и във Facebook:

Благодаря ви, че не ме следите, а ме следвате:

Благодаря ви, че сте моето отбрано общество:

11.04.2010 г.

Демографска криза в БАН

Очите ли ме лъжат, или Центърът за изследване на населението при БАН (бившият Институт по демография) наистина е пуснал обява за три хабилитирани лица в jobs.bg?

Един почти-институт трябва много да го е закъсал, за да издирва старши научни посредством сайтове за обяви за работа. И то - в тези смутни времена на реформи, когато феодалите (не казвам "старци", защото феодалното е въпрос на манталитет и структура, а не на възраст") провеждат най-малоумната възможна "реформа" с цел бетониране на статуквото си, когато се планират съкращения, когато не е ясно въпросният Център, в какво, джанъм, ще е трансформира.

Та ако сте доцент по социология, статистика или демография и сте в такъв биографичен период, че сте готов да постъпите на работа дори със скромна заплата и на място с неясно бъдеще, тези обяви са за Вас.

п.п. Сред работещите в Центъра за изследване на населението има учени, които уважавам. С настоящия пост не искам по никакъв начин да омаловажа тяхната работа.


Правила и съвети за препечатване от Неуютния блог

 

Creative Commons License Правила и съвети за препечатване от Неуютния блог


4 коментара :

  1. Не криза, в БАН е демографски катаклизъм :)

    ОтговорИзтриване
  2. :-)

    Съчетано с опити за интелектуално-биографичен геноцид на туй, що мърда и мисли.

    ОтговорИзтриване
  3. Здравей, Светла!

    Ако мога да внеса малко разяснение за находката.

    Опасявам се, че това е плод на лавинообразното пускане на конкурси за хабилитиране в БАН напоследък. Тази обява задължително трябва да я има и в Държавен вестник. Всички институти го правят, според мен, много е безумно. Една от причините, е борба за повече хабилитирани учени в звена, на които им предстои да се обединяват с други такива. Това предполага повече представители в учредителните съвети. А другата е - пълната неяснота докога реално ще съществува ВАК и ще могат да се произвеждат старши научни сътрудници по досегашния начин.

    Излишно е да споменавам, че при такава истерия всякакво следване на принципни критерии (и наукометрични показатели), за това дали един учен е "узрял" за хабилитация, отива по дяволите. Това напълно ще убие стимула за качествена научна работа и на последните позакрепили се и работещи млади хора в академията. :(

    Поздрави!
    Гери

    ОтговорИзтриване
  4. В сегашната ситуация на абсолютно малоумни опити за "реформа" в БАН всякакви критерии за научност се обезсмислят, точно това се опитах да илюстрирам.

    ОтговорИзтриване