Ретроспекция

Благодаря ви, че сте с Неуютен блог и във Facebook:

Благодаря ви, че не ме следите, а ме следвате:

Благодаря ви, че сте моето отбрано общество:

16.03.2010 г.

Въпрос, запис и обява за работа

(тук има аудио запис)

Започвам с малко отклонение. С риск пак да играя информационна агенция - получих непотвърдена информация от източник, който предпочитам да остане анонимен, че Йотко Андреев вече не е директор на "дома" за "временно" "настаняване" (всяка от тези думи си заслужава кавичките) на чужденци в Бусманци и че новият директор се казва Николай Ангелов. В Гугъл обаче не можах да намеря нищо по въпроса. Някой може ли да потвърди или отрече тази информация?

С известно закъснение публикувам обещания запис от деметомартенската "Аларма" по програма "Христо Ботев" на БНР, който направих с VLC (в блога ми се вижда, в Блогосферата - вероятно не, във вашия RSS reader - зависи). Предаването е дългичко, към час и половина, но ако проявявате интерес към темата и сте изпуснали да го слушате в ефир, тук е мястото да го направите. И искам специално да благодаря не само на Ола, който разказа много неща, а особено на водещия Ивайло Стефанов - за ангажимента му към темата за чуждеците в България, за излъчването на още подробности около репортажа му съвместно с Ирина Недева от Бусманци (части от репортажа бяха излъчени в "Хоризонт до обед" с Ирина Недева). Благодаря му също и за концептуално подбраната и интересна музика. Не знам дали много слушатели се дразнят, когато музиката в едно предаване няма никаква връзка с духа му и с тематиката му. Обратното е приятно изключение и затова го поздравявам винаги, когато се случва. Благодаря и на Иван Кулеков, който се включи по телефона.

Сега преминавам към най-важното - отскоро Ола има напълно легално разрешително за работа (видях го с очите си, а ако някой се интересува как е възможно, ще обясня), така че вече с чиста съвест мога да изпълня молбата му от началото на ноемри да се опитам да му помогна в намирането на работа. И понеже силата на интернет и блоговете не бива да се подценява, реших да пусна обява тук. Блогът ми не се чете от много народ, но обикновено го намират точно тези, които трябва. Пък да видим ще има ли ефект.

И така - търси се работа за Оладотун Йбитуй - Ола, на 21 години от Нигерия, живял 16 години в България, с перфектен български и още по-перфектен английски (родителите му са писали учебници по английски език за българските деца). Ола не е могъл да завърши средно образование не по своя вина, а по нелепи бюрократични причини, "благодарение" на които се е оказал без документи (за подробности може да чуете публикуваното в този пост интервю с него или интервюто на Ирина Недева него). Познанията му по българска литература и по история обаче (и българска, и световна), както и общата му култура, в много отношения превъзхождат тези на един средностатистически съвременен български студент, казвам го без преувеличение.

Какво би могъл да работи Ола? Започвам не от професиите, където е най-вероятно да си намери работа, а от тези, в които смятам, че го бива най-добре (и тези, които на него би му се искало).

Първа група професии - свързани с музика и шоу:

- Голямата мечта на Ола е да пробие в рап музиката. Не само вече има записано собствено парче и идеи за поне няколко други, а и рапът му е в кръвта. Способен е да израпира най-невероятни неща. С Крис си глътнахме езиците, когато му дадохме да прочете поемата "Гарванът" на Едгар По в оригинал и той напълно спонтанно взе, че израпира невероятно успешно половината от нея, докато се умори. Вече възприемам Едгар По по нов начин... Та ако - съвсем случайно - съществува място нашата татковина, където плащат да си рапър - Ola is the one :-).

- Ола би могъл да работи в някакво шоу - телевизионно, шоу в заведение или нещо такова. Артистичен е, естествен, с чувство за хумор и способност за импровизация, колоритен. Има всички данни да привлича достатъчно аудитория (посетители), само гледайте да не засенчи звездата на шоуто :-).

- Ола може да бъде и статист, фотомодел и пр., но това все пак в повечето случаи не дава редовен и достатъчен доход. Ала все пак е опция.

Втора група професии - свързани с английски език:

На Ола английският му е роден език и е отрастнал в атмосфера, в която се преподава английски. Затова, той би се вписал добре на място, където има много чуждестранни гости, клиенти, посетители (или контакти с такива), например:

- хотел, хостел
- кол център
- ресторант
- заведение, клуб
- международна компания/организация или такава, която често се посещава от чужденци - Ола би могъл да работи на пропуска
- фирма за кетъринг
- и т.н. от сорта

Ола би могъл да бъде и учител по английски:

- би могъл да се грижи за дете (на родители без расови предразсъдъци), ако детето е най-малко на предучилищна възраст, като го научи на много приличен разговорен английски, а може да помага и с някои от другите уроци (история или учене на стихотворения по литература, например). Понеже е забавен, детето ще навлиза в английския с интерес, убедена съм.

- би могъл и да преподава начален и разговорен английски на конкурентни цени на възрастни (без расови предразсъдъци), които имат нужда от основно навлизане в езика и да се отпуснат да общуват свободно

Трета група професии - груба/неквалифицирана работна сила:

Естествено, Ола би могъл и да работи по строежи, складове, да меси тесто, да прави банички, да бъде нощна охрана (за предпочитане - на закрито, за да не го пребият скинари), да бъде градинар, да работи в оранжерия, консервен комбинат и т.н. Всякакви възможности в този дух са опция. Но предпочетох да започна от поприщата, в които би бил най-добър с качествата, които притежава.

Ако се припознавате като работодател в някое от изброените поприща или в друго, близко до тях, моля да оставите коментар или да ми пишете писмо.


Правила и съвети за препечатване от Неуютния блог

 

Creative Commons License Правила и съвети за препечатване от Неуютния блог


7 коментара :

  1. Да опита в C3i. Ето линк - http://www.c3i-inc.com/careers/benefits/bulgaria
    Трябва му да знае английски и български, ако знае и други езици, само ще му е плюс.
    Ще пиша на една позната, която работи там, най-малкото да й пратя линк към блога ти и историята на Ола. Не знам дали мога да помогна с нещо друго, от мен толкова за сега.

    ОтговорИзтриване
  2. Супер си! Ама гледам, че сега там май не търсят с английски... Иначе, немският му е на доста начално равнище, а езикът на племето Йоруба едва ли много се търси у нас...

    ОтговорИзтриване
  3. Ох, хич не мога да помогна с това. :( Хич не ме бива в намирането на работа. :( Пожелавам ви успех, а ако чуя нещо, веднага ще пиша! :)

    ОтговорИзтриване
  4. Здравейте, поздравления за съдържанието на блога Ви.
    Имам нужда от уроци по разговорен английски на начално ниво. Дали Ола има време и желание да се заеме с това и как мога да се свържа с него? Имейлът ми е o.vania@abv.bg.

    ОтговорИзтриване
  5. Здравейте,

    Обадих се на Ола и той е съгласен. Сега ще Ви пиша да Ви дам телефона му. Ако не видите писмо от мен, моля да погледнете в спама - понякога писмата от gmail попадат там.

    Поздрави!

    ОтговорИзтриване