Ретроспекция

Благодаря ви, че сте с Неуютен блог и във Facebook:

Благодаря ви, че не ме следите, а ме следвате:

Благодаря ви, че сте моето отбрано общество:

10.03.2010 г.

Рецепта за кекс "Електронен вестник"


Тази рецепта за солено, хрупкаво и пикантно кексче я измислих преди няколко месеца. Кексчето си нямаше име, но реших да го посветя на коментаторите в "Електронен вестник", прекрасно описани от главния му редактор Иван Бакалов, по повод на коментарите към мой пост, препечатан там.

Необходими продукти за кекс "Електронен вестник":

- четири яйца
- осем лъжици (много пълни) овесени трици
- две-три супени лъжици слънчогледови семки - белени, сурови
- две-три супени лъжици тиквени семки - белени, сурови
- едно парче бяло саламурено сирене - около 50 грама, аз предпочитам да съм го обезсолила предварително
- маслини, нарязани на парченца, вид и количество - на вкус. Аз предпочитам хрупкави зелени маслини.
- нигела (подправката е наричана още черен сусам, черен кимион, семена от черен лук, посевна челебитка, благодай) - купила съм я от едно от арабските магазинчета при Женския пазар. Семенцата са черни, с размер на сусам, но по-ръбести и с пикантен вкус. Аз слагам много.
- розмарин - сушен, може и нарязан пресен - на вкус (при мен това значи много)
- ким на семенца - на вкус
- кориандър, смян - по-малко, само като намек
- пипер - аз ползвам смес "шарен пипер" с мелничка - не прекалено много, добре е да е леко пикантно, но не чак да люти
- черен сусам - истински, аз го взех от китайския супермаркет на Пиротска 18. Слагайте смело.
- обикновен, бял сусам - слагайте смело
- ленено семе - слагайте смело
- маково семе - слагайте смело
- малко зехтин - такъв, дето става и за готвене. Сипвам на око, количеството може би се равнява на 2-3 супени лъжици.
- пакетче бакпулвер. При мен най-добре се получава с бакпулвер на Доктор Йоткер

Яйцата се счупват в купа и се разбъркват хубаво. Добавя се сиренето, намачквате го с вилица. Номерът е да останат парченца, които да се усещат в кекса. Добавят се триците, ядките и всички останали съставки. Разбърква се хубаво. Целта е да се получи по-скоро тестообразна смес, да не е много течно. Ако ви се види рядко, добавете трици, ядки или маслинки по желание.

Приготвяте една йенска тенджера. Изрязвате парче хартия за печене с формата на тенджерата, но по-широко от дъното - достатъчно, за да изсипете вътре сместа и да бухне, докато се пече, като имате предвид, че не бухва много. Може и да не слагате хартия, но в такъв случай се налага яко да намазните съда, защото много залепва. А с хартия е чиста работа и си спестявате мазнотията. Слагате хартията на дъното на йенската тенджера. Изсипвате сместа на кекса. Въпрос на лично предпочитание с кое от семенцата ще го поръсите най-отгоре - аз обикновено наблягам на нигела и мак. Обезателно слагате капака на йенската тенджера и я поставяте във фурната. Фурните пекат различно, при мен двадесетина минути на 180 градуса и вентилатор са достатъчни. Хвърляте по едно око, без много-много да отваряте тенджерата и когато прецените, че произведението е придобило готов вид, приключвате процеса на печене. Ако имате съмнения, отваряте за малко капака на тенджерата и пипвате с подходящ предмет дали се е втвърдило достатъчно.

Следва най-главното. Наскоро установих, че този кекс става най-сочен и приятен за ядене, ако не го вадите от тенджерата и не махате капака й, докато изстине. Поемането на по-голямата част от влагата от конденза му се отразява добре.

Когато кексът "Електронен вестник" поизстене, го вадите барабар с хартията. Хартията изхвърляте, кекса го нарязвате на каквито прецените парчета (аз предпочитам на дребни хапки, за да го ям по-дълго време) и го връщате в тенджерата, или в друг подходящ съд. Съхранява се в хладилник. Може да се яде и студен, и стоплен на микровълнова.

Както виждате, приготовлението на кекс "Електронен вестник" и, съответно, крайният резултат, в известна степен зависят и от вашите вдъхновение, усет и вкус. За мен готвенето без творчество просто не е интересно и затова трудно мога да ви дам рецепта, която не търпи никакви вариации.

п.п. А сериозният пост във връзка с коментарите към предосмомартенската публикация предстои.


Правила и съвети за препечатване от Неуютния блог


Creative Commons License Правила и съвети за препечатване от Неуютния блог


2 коментара :

  1. От Борис

    Много добре звучи и веднага щом се сдобия с всички съставки, ще опитам.

    ОтговорИзтриване
  2. Ех, най-сетне признание за кулинарното ми въображение :-)!

    ОтговорИзтриване