Ретроспекция

Благодаря ви, че сте с Неуютен блог и във Facebook:

Благодаря ви, че не ме следите, а ме следвате:

Благодаря ви, че сте моето отбрано общество:

18.02.2010 г.

Експулсираха без предупреждение седем чужденци от нигерийски произход

UPDATE: Днес, в 18,45 по телевизия PRO BG се очаква да бъде излъчено интервю с адвокатката Диана Даскалова по повод на гладната стачка в дома в Бусманци.

Отново влизам в ролята на информационна агенция, защото, първо, на повечето медии у нас им е все едно за чужденците в България и, второ, понякога се случва твърде превратно интерпретиране на информацията. ("Ама представяте ли си - възмущаваше се подигравателно една бивша колега  от ЮЗУ - тя си въобразява, че блогът и е медиа!" Ами понякога е и медиа, да.). Затова публикувам едно към едно (без телефонни номера  и мейли обаче) какво получих от ХЦ "Прелом" преди броени минути:

 Prelom.bg

Съобщение до медиите, София 18 февруари 2010


В четири часа сутринта на 17-ти февруари неочаквано седем чужденци от нигерийски произход, задържани в СДНВЧ*, Бусманци са били извадени от леглата си, за да бъдат откарани на аерогара София за полет два часа по-късно с цел депортация в страната им на произход. Предполага се, че организирането на полета на чужденците се е подготвяло в продължение на месеци и датата и часа на заминаването са били известни на служителите поне седмица пред 17-ти. Причината защо чужденците не са били предварително уведомени в разумен срок  за предстоящото депортиранене остава неизвестна. Единственото обяснение на служителите от центъра за задържане са «мерките за сигурност».

Адвокатът на двама от тях сподели, че въпреки техническата допустимост на депортацията по закон, използваните от служителите от центъра за задържане методи напомнят за репресиите при отвеждането на евреите в лагерите на смъртта.

Единият от чуждите граждани, нигериецът Е.О. е в страната ни, за да търси закрила. След първоначален отказ на статут от ДАБ** той се оказва без документ и е задържан в СДНВЧ. По време на престоя си в продължение на 14 месеца той се опитва да подаде повторна молба до ДАБ, което право му е гарантирано от Закона за убежището и бежанците (ЗУБ). Но практиката на ДАБ е повторни молби на задържани в Бусманци да не се регистрират, освен ако чужденците лично не подадат своято молба в агенцията, което е противно на закона. По тази причина Е.О. не успява да подаде повторно молба за получаване на убежище.

Адвокатът на двамата нигерийски граждани потвърди съществуването на декларирани гаранции за тях от български граждани и организации за осигуряване на адрес за пребиваване и финансова издръжка. За единият от тях има декларирано изявление за поемане на грижа от Християнски център "Прелом".

Описаният случай е показателен за унизителното и нечовешко третиране на задържаните в СДНВЧ чужденци от страна на българските миграционните служби. Систематичните репресии са повод за поредната ефективна гладна стачка на задържаните в Бусманци, която продължава вече трети ден. Стачкуващите (над 25 чужденци) настояват за човешко отношение, за подобрение на хигиенните условия и за експедитивно освобождаване от центъра за задържане на тези от тях, които са за първи път в страната ни с цел търсене на закрила по ЗУБ. По информация на задържаните в центъра вечерта на 17-ти фивруари четирима от стачкуващите са били със силно влошено здравословно състояние и необходимост от медицинска намеса.

Отчаяните действие на протест на задържаните чужденци са още едно послание, че проблемите в небалансираната миграционна политика на страната ни не са свързани само с наскоро разкритите корупционни практики в ДАБ и Дирекция "Миграция". Нужна е промяна в цялостния начин на мислене и отношението към чужденците в България, както от страна на държавните служители, така и на цялото ни гражданско общество.
За контакт:
Елена Дянкова
Координатор на Гражданска инициатива «Справедливост 21»
към Християнски център «Прелом»
www.prelom.bg

*Специален дом за временно настаняване на чужденци към Дирекция „Миграция”, МВР
**Държавна агенция за бежанците към МС на Р. България

Eкип от доброволци от Християнски център «Прелом» всеки месец посещава СДВНЧ, като работи с чужденците, задържани в дома с цел оказване на хуманитарна помощ и морална подкрепа, споделяйки добрите вести на Евангелието.



Правила и съвети за препечатване от Неуютния блог


Creative Commons License Правила и съвети за препечатване от Неуютния блог


1 коментар :

  1. Mnogo ti yvejavam, che znaesh, i imash kuraja da pishesh takiva postove :) Chetam vsjaka dyma, i ako mi trjabva rechnik ;)

    Iskam da kaja (pak), che s syjelenie tezi yslovija za imigranti na za bulgarski problem... no e problem za choveshkite prava v tselija Evropa (ili tselija svjat :( ) . i v Shvetsija imigrantsi sa izvadeni ot leglata si kogato stanata ekspylsirani.

    ОтговорИзтриване