Ретроспекция

Благодаря ви, че сте с Неуютен блог и във Facebook:

Благодаря ви, че не ме следите, а ме следвате:

Благодаря ви, че сте моето отбрано общество:

7.12.2009 г.

Минарета и (кастрационни) комплекси

(Джамията в София и минарето й,
снимани с инфрачервен филтър Hoya R72 през прозореца на тоалетната на ЦУМ)

Видяха родните патриоти, че швейцарците в изблик на антиислямска параноя забраниха минаретата - и те вдигнаха... глас.

Не може то така минаретата да стърчат над останалите сгради. Това е символ на надмощие, на маркиране на територия, на ислямски фундаментализъм.Щом на Швейцария са й много четири минарета, пък нашите са повече, веднага да ги съборим! (А че според последното преброяване на населението мюсюлманите в България са 12,2% - ами техен проблем...)

В българската Wikipedia пише, че минаретата първоначално служели за фарове, а после - за привикване на вярващите за молитва. Освен това символизирали връзката между земята и небето. Небето на онзи Бог, в който вярват и християните. Оптималната височина за едно минаре била 63 метра, защото толкова години е живял Мохамед. Но най-високото минаре в света било високо 210 метра, а се строяли и две 230 метрови. Не в България.

Опитах се да разбера кое е най-високото минаре в България и колко точно е високо, защото това на софийската джамия изглежда по-скоро скромничко и в контекста на сталинисткия център и стърчащи хубости като паметника на София(нски) изобщо не се "извисява". Не намерих информация за височината му, но различни източници в интернет сочат като най-високо минарето на "Куршум Джамия" в Пазарджик.

А знаете ли коя е най-високото произведение на архитектурния гений в България? Пак в българската Wikipedia открих списък на най-високите сгради и съоръжения у нас. И що да видя - над всичко с фалическо достойнство се извисяват... не, не църкви, не паметници, а... три комина на "ТЕЦ Марица Изток" и един комин между Пирдоп и Златица, високи по 325 метра. Със стотина метра, значи, по-високи от планираните най-високи минарета в света!

Най-високият паметник в нашата китна родина пък се оказва... паметникът на Бузлуджа - 70 метра.

Така че ако наистина височината символизира надмощие и "маркиране на територия", България е "припикана" не от минарета, а от (днес нефелната) мощ на индустрията и идеологията на социалистическата тоталитарна държава.


п.п. В списъка на най-високите сгради и съоръжения у нас, който включва артефакти с размери от 325 до 50 метра, няма минаре. Ще бъда благодарна, ако някой ми каже височината на минарето на "Куршум Джамия" в Пазарджик.



Creative Commons License Правила и съвети за препечатване от Неуютния блог


11 коментара :

  1. Не изповядвам нито една конкретна религия, но за мен минарето е красиво, а "песните" на мюезините (всъщност призиви за молитва, които до скоро можех да дочувам у дома) ми напомнят за връзката с божественото. Обичам да ги слушам :)

    Относно извисяването над останалите сгради, предпочитам да се извисява нещо тънко и елегантно като минаре, отколкото небостъргач, който да хвърля огромна сянка и да ме подтиска.

    Всеки си има право на лош вкус, както и на комплекси :)

    ОтговорИзтриване
  2. Тоя блог че е extreme, extreme е, но не виждам да е много center :-).

    ОтговорИзтриване
  3. въпрос на вкус, в крайна сметка, и не просто на толерантност или отсъствие на търпимост, а и виждане за облика на даден град или държава.

    ако тук има такъв референдум, бих гласувала "против", както болшинството от швейцарците, без ни най-малко да съм параноичка.

    нашите 12.2% мюсюлмани едва ли имат най-належаща и насъщна нужда от минарета, все пак.

    ОтговорИзтриване
  4. Ами то кръстовете на църквите и иконите едва ли са най-належащата нужда на православните християни, но какво ще стане, ако в мюсюлманските страни забранят кръстовете на християнските църкви и иконите :-).

    А вкусът е естетическа категория и като такава не е предмет на референдуми.

    ОтговорИзтриване
  5. Че те кръстовете в някои ислямски страни са си забранени бе, Светле. Има и места където са позволени, формално, но питай християнските активисти които се опитват да развиват дейност там какво им се случва. Реципрочност липсва и е крайно време нЕкои хора да разберат, че толерантността не е еднопосочна улица!
    Изказването на Ердоган е автентично и документирано и това няма нищо общо с оценката ти за блога. Интересно как би го коментирала от позицията си на "правозащитник" ?

    ОтговорИзтриване
  6. Хаха :) Eй, ама много калпав народ излязоха тея швейцарци, бе! Сега чак разбрах какво се имало предвид под "Швейцария на балканите". Ашколсун, бай Павльо!

    ОтговорИзтриване
  7. Джак, гениалана логика. Щото в някои мюсюлмански страни са идиоти и не дават кръстове, дай и ние като тях да забраним минаретата - видяха жабата, че подковават коня...
    Нали уж се имаме за по-демократични и по-цивилизовани от тях. Това ли ще ни е демократичността - да копираме най-недемократичните им практики? С какво основание тогава ще претендираме, че сме цивилизовани и спазваме човешки права? Може би потъпкването на права стип отношението на ислюмските фундаменталисти към жените примерно ни кефи и след забраните на религиозните символи на другата религия ще продължим да взимаме пример с погазването и на други права...

    ОтговорИзтриване
  8. Ще си посволя да цитирм Буда....а той е казал нещо в смисъл... Момчета, дайте да дърпаме по средния път.

    Преди няколко години Испания почти влезе във война с Мароко,виждам повдигнатите вежди и въпросителните витаещи наоколо...ставаше въпрос за една мизерна скала в морето, една скала която Сун Дзъ би защитил и която...
    Както и да е ...

    Всяко нещо трябва да е с мярка, ако статистически има 5 процента хора дето се молят на съответното място, няма причина за всеки двама да се прави джамия, обратното ( пълната забрана) е също неправилно.
    Да се шматкаш в школото с бурка е точно толкова неправилно, колкото да се изстъпаниш със демократични прашки с леопардови шарки и щедро гримирана 13годишна мутра.

    Златната среда майна ( умен тип е бил онзи шкембестия майтапчия )

    Аааа, каня ви в новия ми блог
    http://www.distrito-9.blogspot.com/
    за момента е мъниче...ще видим

    късмет

    ОтговорИзтриване
  9. Според мен исляма има в пъти повече кастрационни комплекси. Не виждам нищо лошо във факта, че мнозинството от швейцарците са гласували против издигането на минарета.Това е демокатичен избор. Референдумът не е против изграждането на джамии. Нито има забрана да се изповядва ислям.
    Според мен понятието толерантност се разтяга дотолкова, че границите му се размиват.
    Не търся реципрочност, но я се опитайте да издигнете християнски храм в ислямска държава.
    Нямам нищо против минарета и джамии, с удоволствие бих обиколила да разгледам най-известните и безисвестните. Но това не означава, че искам да ги ивждам навсякъде.

    ОтговорИзтриване