Ретроспекция

Благодаря ви, че сте с Неуютен блог и във Facebook:

Благодаря ви, че не ме следите, а ме следвате:

Благодаря ви, че сте моето отбрано общество:

20.11.2009 г.

Бежанците: етнометодологически експеримент

"Етнометодология" се нарича една щурава социологическа школа, американска по произход. Няма връзка с нищо етническо. Целта на етнометодолозите е да разбират структурите на всекидневието на хората, като ги разбиват. Това често пъти става с цената на изкарването на набелязаните жертви от кожа. Примерно - прибирате се вкъщи и започвате да се държите, все едно сте на хотел, докато близките ви изпаднат в истерия. Или срещате приятел, който ви пита "Как си", а вие отговаряте: "Какво искаш да кажеш, питаш ли дали съм болен, ли? Ама зле ли изглеждам?". Логиката на тези ексцентрични изпълнения е както при Фройд. За Фройд болната психика е ключ към разбирането на здравата, защото ни показва неща, които при нормален човек са обикновено скрити. По същия начин, за етнометодолозите разбирането на скритите малки нещица, на които се крепи всекидневният ни живот, става възможно, когато внесем провокация в обичайния ритъм.

Нещо подобно се опитах да направя и аз с предишния си пост. Радвам се, че по-голямата част от коментаторите не му се вързаха - за сетен път се убеждавам, че читателите на блога ми (а вероятно и читателите на Блогосферата на "Дневник", откъдето дойдоха голямата част от посещенията в блога) са на доста по-високо интелектуално равнище от читателите на масовата преса и зрителите на сапунки и риалити шоута. Разсъждават и не се доверяват сляпо на емоции. Което пък ме кара да си мисля, че трябваше да се постарая да измисля по-правдоподобна лъжа :-), но какво да се прави, никога не ме е бивало много в лъжите.

И все пак, резултатите са интересни и поучителни, защото извадиха наяве някои от базисните ценности на коментиращите. Затова ще се опитам да ги обобщя.

Първо, малко статистика. Блогът ми има средно 94 посещения на ден. Когато публикувам нов пост обикновено стават малко над 100 (в много редки случаи са бивали и над 500). Когато нямам особена активност в блога, са под 100. Постовете ми, в които става въпрос за бежанците в България, са събирали максимум 218 посещения на ден (и то, ако съм ги пуснала сутринта). Пасквила за българската майка го публикувах към 16,30 часа и до полунощ се събраха 233 посещения - значи е предизвикал по-голям интерес, отколкото постовете ми за бежанците в България. А в следващите два дни, и то без никаква активност от моя страна, посещенията бяха съответно 167 и 123. Още повече, че постът, за разлика от тези за бежанците, не беше линкнат в друг блог. Същото е положението и с кликането на Topbloglog сърчицето - дотук 21 сърчица за три дни срещу максимум 14, колкото е получил пост за бежанците, и то за две седмици.

По-интересна от статистиката е съдържателната част:

1. Институциите нямат вина, вина имат само отделните хора.

Измислих тази сълзлива история за майката, защото според масовия вкус плачещите майки се котират повече от силните и зрели мъже (истинският Оги всъщност се казва Ола, горд е, не плаче, пък и е чернокож, а за майка му не знам нищо). Трябваше да има причина, по която майката да се е отделила от семейството си, за да може после да разкаже. Причината беше, според мен, относително достоверна - невъзможността някой да поеме грижите за майка й, която вече не може да се обслужва сама. Но част от коментаторите бяха привлечени повече от личните отношения и драми, отгоклото от хуманитарно-правния казус. И търсеха вината ту в майката, ту в сина и бащата:

"Историята е тъжна, главно заради това, което са и причинили съпругът и синът, но не виждам защо някой трабва да помага на сина."

"Просто госпожата /ако наистина историята е такава както ни се редставя/,е един неудачник ,изменник и лъжец който заслужава съдбата си,и няма какво да се жалва.Най добре е да си намери нов мъж и си промени живота-ако е решила след 16 години да събира багажа и да заминава при мъжа и детето ми се струва че е твърде късно а и безмисленно (...) Върнала се в Българияи изоставяйки семейството ,окей ,а защао сега ...плаче.Но нека си поплаче ,дано и се оправи настроението."

А моя съмишленичка, която бях посветила в експеримента, ми писа следното:

"Реших да изпробвам експеримента ти и показах "писмото" на майка ми. Тя стигна до:
"Оги го понесе много тежко. Каза мамо, ако заминеш никога няма да ти проговоря."
и започна да вика срещу неблагодарния егоистичен син, как може да има такива хора и т.н. и не го дочете въобще"

По-мек вариант на забелязването само на междуличностните отношения е третирането на казуса единствено като лична драма:

"Боже, Боже, колко мъка има по тоя свят,Боже! :(" (коментар към същия пост, но във facebook)

2. Само един коментар в стил - "всички са маскари, какво пък толкова се случва в България", но показателен:

"от друга страна съм чувала, чела и гледала за нецивилизовано отношение към българи в съвсем цивилизовани страни.

и си мисля, че често сме твърде критични към себе си като хора."

3. Най-много обаче са коментарите, изрязяващи недоверие:

"Аз не мисля че са ги държали -- ако са искали да си тръгнат не мога да повярвам, че не са ги пускали (или най-малкото екстрадирали, за което не се иска и билет). Според мен обаче, те са подавали документи, петиции и тем подобни за да останат. Докато тези документи се разглеждат, да, ще бъдат настанени на такова място."

"Освен това човек, получил разрешително за работа в една страна, не го губи при фалит на работодателя си."

"Много е невероятна тази история. Великобритания е една от най-отворените за имигранти европейска държава. Непонятно ми е как двама души ще живеят легално там 16 години, единият от които - дете и да не вземат гражданство.

Може би през последните години да са се затегнали нещата, но със сигурност съвсем доскоро просто се полагаше някакъв тест, обещаваш да обичаш кралицата и вече си англичанин. 16 години да не направиш нещо толкова елементарно е направо абсурд."

"Първо, няма начин да е живял някой 16 години там легално и да няма гражданство. То се придобива след 5 години. Дори и да нямат гражданство, след като мъжът е започнал работа веднага са му дали Национален осигурителен номер. Имайки такъв напълно спокойно може да си пребивава на острова, колкото си иска.
Второ, в писмото пише, че са ги прибрали преди около година и половина. България е член на ЕС от януари 2007-а и няма начин да бъдат предприети подобни мерки срещу граждани на ЕС. Дори и преди това екстрадациите на българи бяха изключително редки и скоростни. Освен това не съм чул въобще за съществуването на подобни лагери във Великобритания, която има може би най-либералните закони за емигранти и затова е цел номер 1 в Европа. Разговарял съм с бежанци от Африка и Азия по обектите и дори съм написал няколко материала по темата."

"Нещо не разбирам. Работил си 10 г. и не можеж да получаваш социални помощи. Това го няма дори в България. Отделно това момче се чувства англичанин."

"Да приемем, че писмото е автентично, но е много трудно да се вземе отношение, защото това е преразказ на майката на нещо, което е разказал сина й в състояние на афект, след дълга раздяла и при неотработени проблеми в собствените им взаимоотношения. Фактите са неясни -- както и други преди мен отбелязват, имал ли е бащата разрешение за работа, какво е станало с това разрешение, как е пребивавал синът в Англия и т.н. А без факти е невъзможно да коментираш сериозно."

Много поучителни коментари! Когато става въпрос за България, виждаме масов отказ човек да си зададе въпроса - а не е ли абсурдно в 21 век в страна-членка на Европейския съюз да има дом за бежанци, сравним с концлагер? Аз не написах, че в измисления от мен британски дом бият, защото тогава вече никой нямаше да ми повярва, но в Бусманци побийват и практикуват заключване на бежанците в поза "лястовичка", т.е. ръцете и краката с белезници, заедно.

И не само това!

За Великобритания изглежда невъзможно да си работил повече от 10 години, да си плащал данъци и изведнъж да се окажеш нелегален, без документи, да те вкарат в "дом за временно пребиваване", където да те държат, докато видят, че си на умиране и тогава да те изхвърлят, за да не умреш там. А после да не искат и да те погребат, защото... нямаш документи. А защо в България това се случва?

Има и не по-малко драстични и абсурдни случаи - като например историята с философа Мансур Диуф - дошъл като бежанец преди 25 години, получил статут на бежанец, завършил философия, не само се интегрирал, но станал и уважаван интелектуалец. И изведнъж, само защото бил "ревностен мюсюлманин", той бива обявен за "заплаха за националната сигурност", прибран в Бусманци и изведнъж се оказва, че... нямал документи за самоличност (които са му били отнети, след като е обявен за заплаха)! (Опитах да да разбера колко е стоял в Бусманци, след като съдът го оправдава... не успях. Дано вече да е на свобода!)

Във Великобритания, пишат коментаторите, не е възможно да си работил с години и да се окажеш без право на социални помощи. А аз познавам легален имигрант в България, прекарал тук 30 години, работил като лекар, отлично интегриран, има си документи и всичко, женен за българка, децата и внуците му са български граждани, но този човек няма право на пенсия, защото... не е български гражданин.

Така че не е прав коментаторът, който казва "Това го няма дори в България". Има го, за съжаление, и не само това...

Във Великобритания, казвате, работиш легално 5 години и придобиваш гражданство. А това, което ние искаме с тази подписка (ако приемате съдържанието, моля, подпишете я) е далеч по-малко - "даване разрешение за постоянно пребиваване на нелегалните имигранти в България, които пребивават в страната от поне три години и имат работодател, който е готов да сключи трудов договор, както и издаване на документи на останалите нелегални имигранти, които не могат да бъдат върнати в страната им на произход".

Простичко е - ако пребивават три години - статут на постоянно пребиваване. Ако нелегалните не могат да бъдат върнати в страната по произход - издаване на документи. Ако могат да бъдат върнати - депортиране или доброволно завръщане. И няма да се налага в Бусманци да се прескачат по 20 човека в една стая.

България е член на Европейския съюз. Притеснява ме, че сме склонни се впускаме в разсъждения как е и как трябва да бъде в другите европейски страни, а когато се казва как е в България, "аршинът" изведнъж се променя...



Creative Commons License Правила и съвети за препечатване от Неуютния блог


22 коментара :

  1. Аз от нещата, които чета, почвам да си мисля точно обратното на вашата теза.

    Значи май нещата при нас не са толкова зле.

    Първо, в Европа очевидно също има места като "затвори", където даже умират хора:

    http://www.highbeam.com/doc/1P2-8843492.html

    Да коментираме защо едно лице е обявено за заплаха за националната сигурност и да го защитаваме, без да знаем детайли по случая е несериозно. Ами ако той наистина е бил (дори за малък период от време) заплаха за сигурността? Съжелявам, но имам повече доверие на българските власти (независимо кой е на власт) от колкото на въпросната личност, която и да е тя (държа да подчертая, че няма значение дали е арабин, еврей или др.) Когато се стигне до там да ти кажат, че си заплаха за сигурността на държавата, очевидно нещата не са толкова прости, въпреки че накрая си оправдан.

    За господина който е работил като лекар и сега няма пенсия, ако приемем че и той не е измислен, не съм съгласен. Майка ми е дошла в България преди 30 години, омъжена за баща ми, и сега си има право на всичко. Защо господина не е подал документи за Българско гражданство? Не знам закона, но едва ли ако си в UK и нямаш гражданство, ще получаваш пенсия.

    ОтговорИзтриване
  2. и накрая, че ми загоря манджата :-), това е идеята на демокрацията. Има закони, има права. Това че някой е решил че 30 години може да живее без граджанство, а после да руптае срещу системата, защото тя не му помага е просто несериозно, да не кажа друга дума. Системата не трябва да помага на никой, това не е комунизъм.

    ОтговорИзтриване
  3. Да, има закони, има и права. Но да си се интересувал какви са процедурите (и практиките) за получаване на българско гражданство? Освен това, ако някой няма българско гражданство, но иначе си е напълно законен, работи, плаща данъци, има ли основание да бъде напъхан в изолатор, само защото е мюсюлманин?

    ОтговорИзтриване
  4. Това пуснах първо, може да не е минало:

    Аз от нещата, които чета, почвам да си мисля точно обратното на вашата теза.

    Значи май нещата при нас не са толкова зле.

    Първо, в Европа очевидно също има места като "затвори", където даже умират хора:

    http://www.highbeam.com/doc/1P2-8843492.html

    Да коментираме защо едно лице е обявено за заплаха за националната сигурност и да го защитаваме, без да знаем детайли по случая е несериозно. Ами ако той наистина е бил (дори за малък период от време) заплаха за сигурността? Съжелявам, но имам повече доверие на българските власти (независимо кой е на власт) от колкото на въпросната личност, която и да е тя (държа да подчертая, че няма значение дали е арабин, еврей или др.) Когато се стигне до там да ти кажат, че си заплаха за сигурността на държавата, очевидно нещата не са толкова прости, въпреки че накрая си оправдан.

    За господина който е работил като лекар и сега няма пенсия, ако приемем че и той не е измислен, не съм съгласен. Майка ми е дошла в България преди 30 години, омъжена за баща ми, и сега си има право на всичко. Защо господина не е подал документи за Българско гражданство? Не знам закона, но едва ли ако си в UK и нямаш гражданство, ще получаваш пенсия.

    ОтговорИзтриване
  5. и да, знам *МНОГО* добре процедурата придобиване на българско гражданство.

    ОтговорИзтриване
  6. Загубил се е явно по трасето. Та щом и в Европа има домове за бежанци, защо да не третираме бежанците в нашите като животни? В статията, която линкваш, става дума за пожар, а не какви са били условията в дома, какви са процедурите да се влезе там и колко време се престоява. Не става ясно дали им мотат документите с години. Detention centers има на много места в Европа, но това не оправдава нечовешкото отношение, изтезанията и липсата на ясни правила в нашите.

    И вместо да обсъждаме защо моят познат е без българско гражданство (да си призная, и аз не знам, но ми е известно, че на някои то просто се отказва или процедурите се точат безсмислено дълго, отделен въпрос е, че човек има право да иска да запази своето), нека се замислим как България третира чужденците. Не е нормално 20-30 години да превибаваш легално и изведнъж да те бутнат в лагер, нали? Не само във Великобритания.

    ОтговорИзтриване
  7. Според процедурата за гражданство, ако има брак НЕ МОЖЕ да му го откажат (освен ако не е осъждан за определени престъпления например?). Така че, може би проблема е в него, както и за другия пример, който давате.

    Второ, не съм искал да кажа, че трябва да се третират хората като животни и да оправдавам условията. Просто казвам, че нещата при нас май са съпоставими с други държави. А защо нещата в глобален мащаб са така, не се наемам да коментирам, защитавам и т.н. Отдавна съм преживял периода където "оправям света".

    ОтговорИзтриване
  8. а за запазването на гражданство: в тези случаи има закони според които между 2 държави се признава трудовия стаж, при който случай човека си получава пенсията от държавата на която е гражданин. Ако няма такова споразумение с държавата на която е гражданин, ама ИЗВИНЯВАЙТЕ, няма да се променят законите, щото някои е решил че ще живее в България ама не иска гражданство? Кви са тия глупости? Съжелявам за изказа, правописа и т.н. ама това е просто абсурд!

    ОтговорИзтриване
  9. "Системата не трябва да помага на никой, това не е комунизъм."

    Системата трябва да е такава, че да помага, а да не пречи на всички. По някакъв балансиран начин, разбира се. Да е в услуга, а не във вреда. И това не е комунизъм, а нормален живот. Системата трябва да е създадена заради живеещите в нея, а не заради самата система. И не виждам нищо в комунистическо в това. Комунистическо-тоталитарно-фашистко ми се струва точно обратното - система заради самата система.

    Относно човека, който бил заплаха за националната сигурност и Георги Т. роптае срещу това - има толкова много българи, които са заплаха срещу националната сигурност, а са на власт от 20 и повече години (защото има комунисти, дето още са си на власт по един или друг начин), но тях не ги екстрадираме. Защо? Защото е по-лесно да обвиним и посочим с пръст друговереца без яки връзки във властовите структури, отколкото да наречем нещата с истинските им имена.

    "не съм искал да кажа, че трябва да се третират хората като животни и да оправдавам условията. Просто казвам, че нещата при нас май са съпоставими с други държави."

    Аха, ясно - щом в другите държави е така, значи е нормално и при нас да е така. Не смяташ ли, че когато нещо е неправилно, нормалната човешка логика е да го оправим, а не да търпим несправедливостта и издевателстването върху човешки същества, защото другаде го търпят?

    ОтговорИзтриване
  10. "Системата не трябва да помага на никой, това не е комунизъм."

    Системата трябва да е такава, че да помага, а да не пречи на всички. По някакъв балансиран начин, разбира се. Да е в услуга, а не във вреда. И това не е комунизъм, а нормален живот. Системата трябва да е създадена заради живеещите в нея, а не заради самата система. И не виждам нищо в комунистическо в това. Комунистическо-тоталитарно-фашистко ми се струва точно обратното - система заради самата система.

    Относно човека, който бил заплаха за националната сигурност и Георги Т. роптае срещу това - има толкова много българи, които са заплаха срещу националната сигурност, а са на власт от 20 и повече години (защото има комунисти, дето още са си на власт по един или друг начин), но тях не ги екстрадираме. Защо? Защото е по-лесно да обвиним и посочим с пръст друговереца без яки връзки във властовите структури, отколкото да наречем нещата с истинските им имена.

    "не съм искал да кажа, че трябва да се третират хората като животни и да оправдавам условията. Просто казвам, че нещата при нас май са съпоставими с други държави."

    Аха, ясно - щом в другите държави е така, значи е нормално и при нас да е така. Не смяташ ли, че когато нещо е неправилно, нормалната човешка логика е да го оправим, а не да търпим несправедливостта и издевателстването върху човешки същества, защото другаде го търпят?

    ОтговорИзтриване
  11. Съгласен съм, че ситуацията с емигрантите у нас е повече от абсурдна. Има директиви на ЕС, които обаче се четат различно във всяка страна. У нас, типично, проблемът е решен по милиционерски. Няма начин държавната ни машина сама да се размърда. Затова трябва да бъде размърдана отгоре, тоест някак си от ЕС. За целта някой, който е минал през всички инстанции на родните съдилища, трябва да се оплаче на европейския съд. Засега не се сещам друга възможна инстутиция за сезиране, но това не значи че няма такава...

    ОтговорИзтриване
  12. Това е велико! Точно като илюстрация за онова, което писа при мен по последната тема ;) за гетоизираните, бюрократоплъховски академични занимания (и онази коментаторка)

    George T, както и ако някой е живял социализма 30 години, не може после да роптае против несправедливостите му, нали?

    Никои не очаква от системата да помага. Само да си изпълнява задълженията, за които е създадена. В случая тя издевателства - нарочно, специално и избирателно.

    ОтговорИзтриване
  13. Селин, съгласна съм. Лесно е да се измести темата към най-малко значимото в нея и по такъв начин да се омаловажи. А сериозният проблем е, че в България голяма част чуждите граждани живеят в ситуация на постоянна несигурност, често пъти - рекет, а някои биват подлагани на унижения и изтезания. И няма законова рамка, която да се грижи за съхраняване на човешкото им достойнство.

    И да, по-често се случва българи да са "заплаха за националната сигурност", отколкото миролюбиви философи с африкански произход. Но за мен по-важна от заплахата за някаква абстрактна "национална сигурност" (в която ченгетата набутват всичко, което им изнася) е заплахата за нарушаването на човешките права. А у нас те се нарушават всекидневно. И то - я от властта, я с благословията й.

    Георги, съгласна съм. Но докато чакаме ЕС да ни срита, мисля, че е полезно да вдигаме шум. Колкото и да ме е ритал животът, все още имам някакъв хъс да променям света.

    Ели, дали защото съм болна, не схванах връзката между коментара ми в твоя блог и този пост. Но прекрасно си го казала - "нарочно, специално и избирателно".

    ОтговорИзтриване
  14. Светла, знаеш ли дали Джавед от материала на Яна Бюрер-Тавание в "Капитал" е още в Бусманци? Аз го познавам и искам да разбера каква е съдбата му. Борис

    ОтговорИзтриване
  15. Благодаря ти, че се интересуваш. Вече не е в Бусманци, за щастие, миналия четвъртък беше на дискусия за бежанците в Червената къща. Толкова лъчезарно момче, с чувство за хумор, направо не мога да си представя, че е имал такъв живот. Но е факт. Силен човек!

    ОтговорИзтриване
  16. Ами само исках да кажа, че човек с блога си може да бъде много повече активен public intellectual отколкото онази спомената коментаторка, която се е опитала да хвърли злъч под прикритието на анонимността и под застоялия комфорт на дисертацията си. И този/предходният пост е пример за това.

    ОтговорИзтриване
  17. Сега вече разбрах. Но се чудя - Ели, след като става въпрос за анонимен коментар, ти как реши, че е коментаторКА :-)))?

    ОтговорИзтриване
  18. Ха ха, точен въпрос! Ха ха, точен въпрос!

    Да речем шесто чувство, подсилено от обръщението "ма"...

    ;))

    ОтговорИзтриване
  19. Шесто чувство или стереотипизация ;-)?

    Между другото, някой е линкнал този пост във vesti.bg на челно място в избраните блогове и той си седи три дни там, не знам кога ще го сменят. Забавното в тази история е, че като резюме са сложили първите изречения на поста ми - тези за етнометодологията. И хора в продължение на три дни кликат ли, кликат... Откъде да предположи човек, че на 162-ма души (досега) е интересно що е етнометодология! А човек в България ако напише академична статия за етнометодологията, със свещ няма да може да намери 162-ма, дето да поискат да я прочетат, стига, разбира се, да не става въпрос за студенти, на които прочитането на статията им е задължение.

    Пък аз споменах етнометодологията уж само за майтап, а то...

    ОтговорИзтриване
  20. цитираният коментар от първата група на Бр. Данте...който казва, че жената била неудачник и т.н. - изобщо подобни персонажи не могат да служат за някакъв анализ на мнението на читателя, защото той ползва всякакви сайтове да пише все едно и също и най-вече да се изкаже за голямото си постижение, че живее извън българия, и второ, защото е бил вероятно пиян, пишейки мъдростите си. ха  ха ха.

    ОтговорИзтриване