Ретроспекция

Благодаря ви, че сте с Неуютен блог и във Facebook:

Благодаря ви, че не ме следите, а ме следвате:

Благодаря ви, че сте моето отбрано общество:

10.09.2009 г.

Двоен стандарт за "двойния стандарт"

Пуснали Майкъл Шийлдс. Родните медии злорадо обвиняват британското правосъдие в "двоен стандарт".

Повод да се замислим за "двойните стандарти" на родното ни правосъдие и родните ни медии. Защото някой, стига да носи съответното име, може да убие един човек, да осакати друг за цял живот и да се отърве с две години, и то условно. Самият премиер прави изявления, легитимиращи полицейското насилие. А футболен хулиган, който разбил нечия глава с камък (към днешна дата жертвата изглежда напълно възстановена, като изключим белег на главата и "дълбока душевна травма"), получава... 15 години! За да покажем на цивилизования свят колко строго е нашето правосъдие.

По същия начин преди години вкарваха тийнейджъри за по 10 години в затвора, защото са ги хванали с половин цигара марихуана, а трудно можем да се сетим за бос на някоя от наркомафиите ни с толкова строга присъда.

Не, изобщо не оправдавам насилието. Но мога да разбера защо британската правосъдна система няма доверие в нашата. И ако британците искат преразглеждане на делото, това е тяхно право. Същото биха искали и българите при подобни обстоятелства. (Въпреки че британското правосъдие не е пародия на правосъдие като българското.)



Creative Commons License Правила и съвети за препечатване от Неуютния блог


17 коментара :

  1. Кратко, но увлекателно и правдиво.

    ОтговорИзтриване
  2. Майкъл Шийлдс все пак поне малко полежа в техния затвор, докато ние пуснахме нашите сестрички на свобода още при посрещането на летището - и дори още ПРЕДИ да бъде подписан президентския указ за помилване (обстоятелствата за прехвърляне на осъдените в родината им в двата случая са съвършено идентични) - след като тогава така безобразно се подиграхме с едно чуждо правосъдие - не виждам как можем да имаме каквито и да са претенции в случаи като този с Майкъл Шийлдс.
    И в духа на статията - аз не можах да разбера, например, защо на роднините на загиналите в трагедията в Охридското езеро се изплащат парични помощи, а на роднините на загиналите при ПТП-та у нас - не (напротив - държавата на практика е на страната на убийците по пътищата - и обикновено им се разминава с условни присъди - а роднините на жертвите имат огромни проблеми дори и с получаването на сумите по разни застраховки - да не говорим за някаква финансова (или друга) помощ от страна на държавата). Само в т.нар ден на национален траур по родните пътища загинаха четири човека. Защо и в тяхна памет нямаше ден на национален траур? Изобщо - защо у нас не бъде обявен перманентен национален траур?

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен, благодаря.

    Андрей - да, Шийлдс полежа в затвора.

    Аз за себе си не виждам достатъчно основания да уважавам либийското правосъдие (още повече, че съм живяла в Либия година и половина като малка, имам представа от понятията им за "хигиена"), но си прав - редно беше първо да бъде подписан президентският указ.

    А за паричните помощи - роднините на жертвите могат да извадят "късмет" да получат такива, само ако жертвите са част от произшествие с повечко загинали. За предпочитане - в чужбина. Единичната смърт не е толкова интересна за държавата (и медиите).

    ОтговорИзтриване
  4. тук нямаме британска правосъдна система а един британски боклук който печели политически дивиденти помилвайки друг боклук

    ОтговорИзтриване
  5. Нормално е "от нашата камбанария" нещата да изглеждат така... Ама ако ние можехме да се похвалим с работеща съдебна система, щяхме да имаме и "сура" да преценяваме действията на британския министър.

    ОтговорИзтриване
  6. Абсолютно подкрепям Светла.

    Не знам защо някой (журналист) не се захване да проучи каква всъщност е работата с Майкъл Шиийлдс. В момента твърденията на британския министър са, че има някакъв друг извършител, а Майкъл е невинен. Поради спецификата на българското правораздаване повече вярвам на британското.

    ОтговорИзтриване
  7. Благодаря за коментара. Основанията на нашето правосъдие да отхврли самопризнанията на Греъм Санки (или както там се казва) беше, че не е в България, а Шийлдс го бяха хванали. Сега ми е интересно - ще бъде ли съден Санки. Принципно, в цивилизованите страни самопризнанието не се счита за доказателство, необходими са и други доказателства.

    ОтговорИзтриване
  8. @Марин в кое по-точно нямаш вяра, за българското правосъдие основен проблем са подкупите и липсата на доказателство заради които не се получават нормални присъди, как тези два фактора смяташ че са повлияли конкретно в случая с хващането на този изрод убил човек - битовите убийства са най-лесните за разкриване защото не са планирани, докато в същото време цял Ливърпул /покрай футболните фенове/ се бунтуваше срещу присъдата на тоя без със сигурност изобщо да са запознати с каквото и да е по делото, а един олигофрен прави самопризнания знаейки че те нямат доказателствена стойност и спокойно ако го подведат под отговорност ще се откаже от тях. И ти къде видя британската правосъдна система тук би ли казал? защото имаме помилване, не произнасяне на тази система по случая

    ОтговорИзтриване
  9. Da ti go nachukam v mazniq gyz mirizliva patke...
    Dano nqkoi den ako imash sin i na nego nqkoi angliiski zapalqnko da mu razbie glavata s kamyk...
    Jelaq ti go ot syrce...

    Posle pak mi razmishlqvai kakvo bilo bylgarskoro pravosydie !!!

    kirilrusev@yahoo.com

    ОтговорИзтриване
  10. А ако имам син и български запалянко му разбие главата, по-добре ли ще бъде? А ако българско връзкарче го убие и после го осъдят условно? А ако български полицаи му сложат белезници и го бият до смърт? А ако стане поредната жертва на "войната по пътищата"? А ако аз съм женица от Близкия изток и синът ми избяга в България, затворят го в нерегламентирания затвор за бежанци (легално - дом за временно настаняване) в Бусманци и го държат там с години, докато реши да се самозапали, по-добре ли ще е? А ако родя дете с увреждане, убедят ме, че не мога да се грижа за него и да го дам в дом, а в дома го уморят от глад и недоглеждане, по-добре ли ще е?

    ОтговорИзтриване
  11. Подкрепям напълно. И не е само правосъдието, където работата смърди, за съжаление.

    ОтговорИзтриване
  12. Ето подробно описание на обстоятелствата по делото на Майкъл Шийлдс:
    http://www.vesti.bg/?tid=40&oid=760862

    В конкретния случай не виждам в какво може да бъде обвинена правосъдната ни система. Не виждам смисъл да възпроизвеждаме историята за "лъжливото овчарче". Това, че в много случаи тя не си върши работата както трябва, не означава, че никога не я върши.

    За мен възмутително е не това, че са освободили Шийлдс, а мотивите с които го помилват - "защото не е виновен и има доказателства за невинността му".

    Стоян Стоянов

    ОтговорИзтриване
  13. bendyourcircuit, благодаря за подкрепата.

    Стоян Стоянов, не съм коментирала дали Шийлдс е виновен, или не. Да приемем, че е виновен. Силно се съмнявам обаче, че български хулиган би получил същата присъда при аналогични обстоятелства. Да сте чули за нашенско ултрасче, осъдено да лежи 15 години в затвора, защото е пребило някого? След футболни мачове между "Левски" и ЦСКА се е случвало да има и смъртни случаи - за колко осъдени сте чули и за колко големи присъди? Ама щом е англичанин, трябва да покажем на Европата колко сме безкомпромисни, нали. Ето това е патосът на поста ми.

    ОтговорИзтриване
  14. "...Да сте чули за нашенско ултрасче, осъдено да лежи 15 години в затвора,..."

    През последните години в София нашумяха два случая на жертви на футболни фенове - на 30-годишния Младен, тежко ранен в гърба с бомбичка (и малко по-късно починал от раните си) и на 22-годишната Гергана, тежко ранена в главата също от бомбичка, на която сега й предстои 17-та (!!!) операция. По първия случай не съм чул да има наказани (полицията явно е заета да следи Интернет, та няма време да открие извършителя), а по втория виновникът получи условна присъда. Е да де, ама това не е интересно - тук го няма патриотичния плам... Та - от тази - ПАТРИОТИЧНА - гледна точка - на Майкъл Шийлдс и 15 години му бяха малко; а за нашенските убийци - и условни присъди са много.

    ОтговорИзтриване
  15. Тъй, де. Искрено съчувствам на ранения барман, но той поне е в състояние да разкаже каква точно травма му е нанесена. А Младен, Гергана, Мануела, Мартин Борилски и хиляди други не могат...

    ОтговорИзтриване
  16. бъркате непредпазливост както е с бомбичките с умишлен опит за убийство, това е разликата... също отново тук имаме проблем с подкупна съдебна система, т.е. не че тя не знае каква присъда да издаде, а нарочно не го прави защото някой си е платил или е достатъчно страшилище, Шийлдс нищо не си е платил и е бил осъден съвсем нормално. В България обикновени битовите престъпления извършени от неплатежоспособни сульо и пульо винаги получават огромни присъди

    ОтговорИзтриване
  17. "бъркате непредпазливост както е с бомбичките с умишлен опит за убийство, това е разликата"

    Благодаря за поучението - в случая с Младен Младенов, например, бомбичката е хвърлена "по непредпазливост" при схватка между фенове на Левки и ЦСКА. Толкова трудно ли беше първо да се информираш, че да не се изказваш неподготвен - гуглето за какво е:
    http://infocenter.bnt.bg/content/view/full/1572

    ОтговорИзтриване