Ретроспекция

Благодаря ви, че сте с Неуютен блог и във Facebook:

Благодаря ви, че не ме следите, а ме следвате:

Благодаря ви, че сте моето отбрано общество:

19.06.2009 г.

Линукски разни такива

1. Понеже още не съм се наканила да си купя външна записвачка и старият Poserko (Aser-чето, де) практически не чете никакви CD-та и DVD-та, пък и външен хард нямам, на който бих могла да стоваря цялата информация от него, реших да рискувам и директно да си ъпгрейдна убунтуто. Операцията нарекох "тройно салто" - първо ъпгрейднах от 8.04 до 8.10, после - от 8.10 до 9.04 и накрая си ъпдейтнах third-party repositories. Всичко протече забележително гладко и мазно, накрая, за мое учудване, видимо нищо не липсваше - всичките инсталирани добавки и добавчици си бяха по местата и работеха, дори RE:TV тръгна, след като преди време с помощта на Ясен Праматаров успях да я гледам, но после нещо пак се беше прецакала.

Животът обаче не е идеален. Появи се гаден проблем - нетът тръгна мравешки бавно, на моменти направо спира. Контролен тест с друг лаптоп показа, че проблемът не ще да е в нашия интернет, а нещо ще да се е разбишкало поради "тройното салто". Но нали съм прост lamer, идея си нямам как да го оправя. Приемам с благодарност всякакви идеи какво може да е станало и как да се оправи.

2. Втора точка не е конкретно линукска, а засяга по-общо софтуера с отворен код. След като на този свят има благото OpenOffice, отдавна не бях похващала Microsoft Office. Напоследък ми се случи да помагам при писането на един проект. Помагах аз, каквото помагах (под ОО 3.0.1), накрая направих обща редакция и всичко изглеждаше като слънце. Ала когато файлът попадна в компютъра на основното лице, пишещо проекта (естествено под Word), се оказа, че е станал от 50 на около 150 страници, повечето от които - бели (само с header и footer). Някои от страниците с информация просто липсваха (или поне не ги намерихме). Така не само последната част от труда ми отиде на вятъра, а и човекът, на когото исках да помогна, се сдоби с допълнителна работа - направи си последната редакция сам.

След малко търсене в нета в главата ми се роди хипотезата, че проблемът може да е свързан с номерирането на страници в ОО. Но когато пишете проекти в готови шаблони, зададени я от някое министерство, я от някоя европейска институция, не можете нито да имате претенции как си номерират страниците, нито да рискувате да промените нещо във формата, нито пък да ги посъветвате да минат на OpenOffice :-). Ако и вие сте имали такъв проблем и сте го разрешили, или ако просто знаете как и дали се разрешава той, ще се радвам да споделите познанията си.

3. Реших да завърша с хубавото, ето защо трета точка е за решен проблем. Бях писала за синьото оцветяване, което се получава, когато редактирам снимки с DigiKam под убунту. Неочаквано намерих много просто решение. Ако снимката е в .png формат, не се появява синеене, когато се отвори после с друга програма. Ако предпочитате форматът да е .jpg, първо запазвате jpg-то в .png, редактирате и после го отваряте с друга програма (например Gimp) и го запазвате в .jpg формат. И готово!

Хубаво е, когато някои проблеми имат решение :-).


Creative Commons License Правила и съвети за препечатване от Неуютния блог


1 коментар :

  1. Проблемът с ОО може да има няколко причини. Използвайте utf-8 шрифтове и енкодинг на страницата. Има и text encoding converters. За нещо, което ще ходи по други компютри правете и .pdf файл - с copy-paste нещата се пооправят.

    ОтговорИзтриване