Ретроспекция

Благодаря ви, че сте с Неуютен блог и във Facebook:

Благодаря ви, че не ме следите, а ме следвате:

Благодаря ви, че сте моето отбрано общество:

11.06.2009 г.

Рекапитулация след изборите


Ще се опитам да направя, доколкото е възможно, позитивна рекапитулация. Вместо да мрънкам колко са лоши "другите" и вместо да гадая прехвърляни ли са гласове от едни партии към други, искам да извлека няколко поуки.

Значението на личностите. Ако си останем само с обвинението (независимо дали е вярно, или не), че резултатите на НДСВ се дължат на ДПС, няма да можем да извлечем поука от представянето на НДСВ. Хипотезата ми е, че едва ли биха получили такъв резулат, ако не бяха заложили на читав и популярен политик като Меглена Кунева. Изключително важно е за парламентарните избори Синята коалиция да заложи на добри кандидати. Това важи особено много по места, където хората гласуват не толкова от партийни убеждения, колкото за хора, които познават. Искам да дам един пример:

В един областен град, не много голям, мой познат се кандидатира за мажоритарен кандидат от партия, която, меко казано, не харесвам. Моят познат обаче е изключителен човек, смел, достоен и некорумпиран, способен да отстоява принципите си и да поема рискове за това. Рядко смел човек, наистина. Наши общи познати и приятели от този град, някои от които принципно гласуват в синьо, други от които нямат установени политически убеждения или са подкрепяли други политически сили, ще го подкрепят, защото знаят, че той би бил много добър депутат. В случая политическите им ориентации нямат значение, защото те знаят, че този човек ще защитава техните интереси и ще се бори за техните каузи. Те знаят също така и че, примерно, издигнатият от СДС кандидат за кмет през 2007 е известен местен мафиот. Така че, докато в "установените" партии и коалиции вървят борби и договорки кой да се добере до избираемо място, мимикриращите партийки и коалицийки се сещат да покажат на хора, които притежават реална тежест и авторитет, че ги забелязват...

Значението на кампаниите. Ще напиша отделен пост специално за кампанията на Синята коалиция - такава, каквато според мен трябва да бъде. Кампаниите имат значение, много хора решават за кого да гласуват "в движение", избирателите не бива да бъдат подценявани, като им се пробутват инфантилни послания като "бий им шута", "време е" и "синьо лято".

Социолозите и лъжите. Че някои социологически агенции лъжат, е видно, ако човек е по-разсъдлив, може да прецени и кого обслужват лъжите. Чак след тези избори се заговори обаче, че понякога резултатите на агенциите са грешни и поради това, че самите социолози биват лъгани :-). Който разбира поне малко от социология, знае, че хората са склонни да дават така наречените "социално желателни" отговори, тоест да отговарят така, както според тях е "престижно". Ако през изминалата година не сте прочели нито една книга, пък сте отраснали във времето, в което, ако не четеш книги, си считан за простак, много вероятно е да се напънете да се "сетите", че поне едно книжле сте попрегледали... На въпрос "за коя партия ще гласувате, ако изборите са утре" е нормално около и над 70% от отговорилите да декларират някакви предпочитания. Но реално гласуващите са по-малко, понякога и в пъти, и за да се установи това, са нужни отсяващи въпроси. Има и други причини за даване на неверни отговори като страх, недоверие... Та ако гласувалите за една политическа сила систематично не са си признавали, че имат намерение да гласуват за нея, струва си да се замислим за причините.

Зелените. Постът ми за Зелените предизвика не една, а няколко верижни бури. Тъкмо едната затихне и - хоп - някой го публикувал в "Свежо" и отново се започне. Цялата ирония е, че в много отношения Зелените са ми симпатични и просто изразих мнение защо няма да гласувам за тях, с което не мисля, че съм им направила лоша услуга. По-лоша услуга им направиха онези, които, също без да гласуват за тях, пудреха нета с облачета зелен прашец. "Аз няма да гласувам за Зелените, ама се подписах в подписката им, вие гласувайте за тях, пък аз ще си гласувам за Синята коалиция" - подобни призиви не донесоха на Зелените и един процент, но може би струваха някой и друг глас на сините, примерно - 329 ;-). Преди отново да бъда подложена на "зелен огън", държа да уточнявам, че не виждам нищо лошо в това онези, които са гласували за Зелените, да агитират за тях, напротив - щом агитират, значи са активни граждани. Предстои да видим дали Зелените ще пораснат, или ще се маргинализират, но за да пораснат, трябва да се разделят с излюзията, че хората ще гласуват за тях само защото са им симпатични.

Всеки глас е важен. Наистина. Дори и без да имаме абсолютно доверие в тия, дето броят гласовете.



Creative Commons License Правила и съвети за препечатване от Неуютния блог


10 коментара :

  1. Одеве ми метнаха линк с малко подходящи предизборни банерчета ;)
    http://roguegater.blogspot.com/

    Хубавото е, че стават и за сини, и за зелени :)

    ОтговорИзтриване
  2. Абе те да си ходят, ама от банерите не става ясно ние какво предлагаме :-)...

    ОтговорИзтриване
  3. Доколкото схващам от цялата предизборна кампания - не е важно ние какво предлагаме, а на колко бой носи противника :)

    А за мен лично - важно е какво се случва след изборите. Към предизборни предложения и обещания се отнасям като към досадните девойки в супермаркета, които не знам защо винаги трябва да са по-наясно от мен за какво съм влязла там.

    ОтговорИзтриване
  4. "...подобни призиви не донесоха на Зелените и един процент, но може би струваха някой и друг глас на сините, примерно - 329 ;-)."

    Интересна позиция... Бих казал, че АКТИВНАТА пропаганда в "синьото виртуално пространство" да не се гласува за Зелените, ги лиши от доста гласове и ПРИБАВИ гласове към Синята коалиция.
    Мои приятели, които биха гласували в зелено, се разколебаха в последния момент и дадоха гласовете си за СДС.

    А за другото... Не трябва да забравяме, че сините не са имали цели 8 год. пряк достъп до хранилката. И ако случайно дойдат на влест, ще лапат здраво, ама МНОГО ЗДРАВО. ;-)

    ОтговорИзтриване
  5. @Black Wolf
    Твоите приятели явно не са вярвали чак толкова в зелените идеи, иначе не биха си сменили вота заради "по-малкото зло" (впрочем статията в капитал блогс - http://www.capital.bg/showblog.php?storyid=735063&ref=rss е доста добра).
    На мен примерно пропагандата не ми подейства... всъщност отблъсна ме.

    Няма съществена разлика в начина на живот, в начина на мислене и в начина да правене на политика между "сини", "червени", "жълти" и "гербаджии" политици, да не се заблуждаваме :)

    ОтговорИзтриване
  6. На мен лично много ми хареса "инфантилната кампания". Сериозните послания се говорят вече от няколко години, ако някой с претенциите да се сериозен не ги е чул, то и претенциите му не са основателни ;)

    ОтговорИзтриване
  7. Лъчезар, проблемът е, че потенциалните избиратели на СК "с претенции да са сериозни" не са достатъчно голяма критична маса...

    ОтговорИзтриване
  8. Wakeop, така е. Преди време Андрей Слабаков много вярно беше отбелязал по въпроса за по-малкото зло, че то е като избора "между един, който е убил майка си и един, който е убил майка си и баща си"...

    ОтговорИзтриване
  9. Мен лично синята кампания срещу Зелените ме доотблъсна от Сините. И не мисля, че Зелените страдан от илюзията, че някой ще гласува за тях от симпатия. Всъщност Зелените имат много подробни платформи, цености, цели, позиции и т.н. И информират суперподробно за себе си всеки, който се заинтересува. Избирателите на Зелените сме хора с гражданска позиция, които знаят зад какво застават и защо го правят. Тези, които биха гласували за някого просто защото им е симпатичен са достатъчно несериозни, че изобщо да не идат до урните.

    ОтговорИзтриване
  10. Тъкмо се бях отказал да гласувам и един приятел ми разправя, иди гласувай поеми отговорност, заеми позиция и т.н. . Така да е и си мисля да гласувам ама за кого. Кое е правилното решение да не гласувам за никой, че 90 % от кандидат управниците ме дразнят само като ги видя или да избера по-малкото зло от наличния избор. При всяко положения това не е моя вот, а огромен компромис спрямо възгледите ми.

    Жоро

    ОтговорИзтриване