Ретроспекция

Благодаря ви, че сте с Неуютен блог и във Facebook:

Благодаря ви, че не ме следите, а ме следвате:

Благодаря ви, че сте моето отбрано общество:

5.06.2009 г.

Имаме право да гласуваме преференциално



Господин И е написал два схрахотни поста за преференциалното гласуване - в първия защитава тезата защо е хубаво да се гласува преференциално, във втория обяснява как конкретно става това. Други блогъри също засягат темата, например Иван Янакиев. Не си поставям за цел да бъда оригинална, просто искам и аз да се присъединя към призоваващите за преференциално гласуване.

Ако кандидатът, когото харесвате най-много, е на първо място в листата на политическата сила, за която искате да гласувате, няма смисъл да гласувате преференциално, пак гласувайте преференциално, за да не ви го изместят (уточнението дължа на г-н И, вж. първия коментар). Ако имате предпочитание към друг кандидат, имате право да сложите знак в квадратчето до името му. Правилата са така измислени, че е почти невъзможно вашият човек да се придвижи по-напред в класацията. За съжаление, не само в партиите и коалициите, които не харесваме, а и в тези, които харесваме, листите се редят не по демократичен начин, а в резултат на договорки, вътрешни властови лостове и т.н. Ако се правеха вътрешни избори за кандидат-депутати, както се направиха за председател на СДС, не само листите щяха да са по-различни, а и всеки кандидат щеше да е много по-мотивиран да доказва защо, аджеба, го бива.

Та ако ще гласувате за Зелените заради Бого, не забравяйте да зачеркнете квадратчето му в бюлетината, макар да е поставен на неизбираемо място. Ако предпочитате Андрей Ковачев, тогава, разбира се, зачеркнете неговото квадратче :-). Същото и ако сте от ГЕРБ - ако предпочитате, да кажем, Мария Неделчева, имате право да го заявите. И така нататък. (Вчера дръпнах на баща ми една лекция за преференциалното гласуване и в резултат той каза, че ще гласува за Светослав Малинов.)

Аз, както вече заявих, ще гласувам преференциално за Стефан Тафров. Жалко, че не мога и за Атанас Чобанов да гласувам. В Тафров и Чобанов харесвам техния космополитизъм (и като ценности, и като лайфстайл) и либерален дух. За Тафров все пак знам повече, а и има опит в международната политика и повече политическа "плътност"; неконформизмът на Чобанов определено ме привлича, но не знам как с този неконформизъм би "стоял" като евродепутат... И все пак бих гласувала за него (най-вече заради неконформизма, съчетан с ценности, които споделям), ако не беше Тафров...

Макар в голяма степен резултатите от преференциалното гласуване да са обречени (спомням си какъв ентусиазъм беше, когато гласувахме преференциално за Мартин Димитров), те най-малкото показват на политическите сили, че ние, избирателите им, не сме овце, а мислещи хора със собствени позиции, които искат да бъдат чути.




Creative Commons License Правила и съвети за препечатване от Неуютния блог


2 коментара :

  1. Благодаря за похвалата. :)

    Искам само да уточня, че има смисъл да се гласува ДОРИ за водача на листата преференциално.

    Ще ползвам пример, за да обясня защо.

    През 2007г. НДСВ успяха на мъка да вкарат 1 представител в ЕП - Биляна Раева.

    Антония Първанова имаше много преференции, но за малко не успя да я измести (както вече писах - прагът е прекалено висок).

    Ако обаче г-жа Първанова беше събрала 15% щеше да измести Биляна Раева, макар втората да беше водач на листата, и да заеме нейното място.

    В този ред на мисли - ако харесвате най-много водача на листата пак е добре да гласувате преференциално за него - за да подсигурите, че никой няма да може да го измести.

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря за уточнението, веднага ще се поправя :-).

    ОтговорИзтриване