Ретроспекция

Благодаря ви, че сте с Неуютен блог и във Facebook:

Благодаря ви, че не ме следите, а ме следвате:

Благодаря ви, че сте моето отбрано общество:

27.05.2009 г.

NotaBene: Европа!


Забелязах този графит на стената на Съдебната палата преди няколко дни и не се въздържах да го снимам. Мислех си как графитите като форма на младежка субкултура инкорпорират западни културни щампи, но в български контекст те изглеждат доста иначе - не в очите на съответната младежка субкултура, а в моите очи на човек, помнещ "хуманизма" на тоталитарната епоха.

В контекста на задаващите се избори за европейски парламент, новият брой на списание NotaBene е посветен на Европа. Необичаен брой се е получил - този път дискурсът на практиката преобладава над чисто теоретичния. Във време на избори едно списание за философия и политически науки не може да остане безучастно. Което не значи да казва за кого да гласувате - напротив, в него са публикувани преизборните манифести и на трите основни партии в Европейския парламент - Европейската народна партия, Партията на европейските социалисти и Европейската либерално-демократична партия.

Моята фотографска колонка - този път по-мрачна от обикновено - също се заиграва с темата за Европа, хвърля поглед към "тъмната страна" на европейската идентичност и я разкрива като необходимо условие за "светлата" й страна.

Между другото, за всички, които го пожелаха, списанието вече си има и RSS. Благодаря за което на администратора Крум Лозев!



Creative Commons License Правила и съвети за препечатване от Неуютния блог


8 коментара :

  1. Тези рисунки се наричат "Стенсили"... правят се по шаблон.

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря за терминологичното уточнение, не знаех. Иначе - ясно е, че се правят по шаблон, ама не се ли водят към графитите като по-общо понятие, както, например, Бански? В нета пише за графитите на Бански, а и те са "стенсили".

    ОтговорИзтриване
  3. ами да, до колкото знам, той е най-изявения сенсилист :)

    ОтговорИзтриване
  4. чудно що в Китай няма такива графити против капитализма...

    ОтговорИзтриване
  5. Лонги, и аз това се чудя ;-)... Което ми напомня думите на един мой бивш преподавател, че капитализмът създава собствената си критика. Излишно е да питаме дали социализмът прави това.

    ОтговорИзтриване