Ретроспекция

Благодаря ви, че сте с Неуютен блог и във Facebook:

Благодаря ви, че не ме следите, а ме следвате:

Благодаря ви, че сте моето отбрано общество:

30.03.2009 г.

За религиозните "сламки" и религиозните "греди"

Гледам по късните новини на Канал 1 - построили православна църква в двора на училище. Голяма гордост, голям празник. Пак по новините, няколко часа по-рано - репортаж против използването на "религиозни символи" (разбирай забрадки) в образованието.

То и в двора на Югозападен университет се е цвъкнал православен параклис. Но не, това не са религиозни символи. Така ви се струва. Българското образоване е светско.



Creative Commons License Правила и съвети за препечатване от Неуютния блог


11 коментара :

  1. Да, православието по подразбиране олицетворява доброто, вечните и неоспорими духовни ценности, то и само то! И неговите символи не са религиозни символи, те са символи на общонационалните ценности - всичко друго е дело на сатаната! Ще ми се всички, които заклеймяват забрадките да си спомнят: носели ли са бабите им забрадки или не? Понеже моята православна баба носеше. Или "тези" забрадки са някак по-други... Навяват мисли за тероризъм...
    И какво "светско" образование си имаме наистина!

    ОтговорИзтриване
  2. Образованието е светско. Параклисите са резултат на желанията на една шепа хора с претенции за набожност, които си мислят, че две свещи ще вкарат 'младото поколение' в прав път.
    А забрадките са съвсем друга тема. Едно е да те задължават да носиш забрадка и съвсем друго да ти предложат да влезеш в църква.

    ОтговорИзтриване
  3. Леката исламофобия е много на мода- на запад и на изток.

    Най-смешното у нас е, че тия дето ги строят църквите и параклисите никак не са вярващи. Маскираме си национализма в религия. Бих се разтревожил, ако не беше смешно.

    ОтговорИзтриване
  4. хех, след като шефа на великотърносвския университет предложи путин за доктор хонорис кауза, вече на нищо свързано с образованието не се учудвам...

    a Nicodile, леката излямофобия си е нормална реакция срещу тежките опити на саудитска арабия да финансира радикалния ислям в много светски държави

    ОтговорИзтриване
  5. Благодаря на всички за коментарите!

    Лин, приликата между забрадките на бабите и тези на ислямските момичета е, че са традиционалистични. Разликата обаче е, че в първия случай става дума просто за традиция, а във втория - и за религиозно правило. Въпреки че, като се замислим, определени тълкувания за това, че косата на жената трябва да бъде покрита, има и в християнството. В България има някои петдесятни протестантски църкви, които съветват жените да носят забрадки.

    Windy, никой не задължава всички деца да носят забрадки. Според мен, забраната на забрадките има смисъл в Турция, защото там ислямът е традиционната религия и премахването им е символ на светско образование. Но тук нещата са други, мюсюлманите са религиозно малцинство.Забрадки носят някои мюсюлмански момичета само, дори не всички. Не виждам защо това да пречи на другите. А църквата в двора на училището се навира в очите на всички деца. В двора на моя университет например има православен параклис. Аз не съм православен християнин и този факт изобщо не ми е приятен, но никой не ме е питал. Православните храмове в училища и университети са дискриминационни към онези, които не са православни. Какъв шум би се вдигнал, ако в двора на едно училище се построи джамия? Сега дори само проектът за построяването на нова джамия в София докарва хиляди хора до истерия.

    Никола, така си е, за национализъм става дума, никаква религия. Ако не си православен, просто не те считат за българин. Атеист може, ама изповядващ друга религия - сакън.

    Лонги, примерите с църквата и Путин имат връзка дотолкова, доколкото и в двата случая политиката манипулира образованието. Що се отнася до ислямизацията, от Колумб насетне има доста повече примери за "радикална християнизация", отколкото за "радикална ислямизация" ;-).

    ОтговорИзтриване
  6. Много ми е интересно, как тези 82.6% източноправославни наши сънародници са източноправославни, без да се съобразяват изобщо с Библията (че дори и без да я познават). В 1 Кор. 11:5-6 Господ задължава жените да се молят единствено с покрити глави. Много скоро (по българския великден) като се напълнят църквите с вярващи екземпляри из числа болгарского народа православного, всеки ще може да се убеди, че забрадените жени са рядкост - тъй де - хората отиват там "звяр свето и свет зверо да види" - не да се молят.
    Параклисите по дворове, барчинки и междублокови пространства са точно копие на едновремешните ОФ-клубове - по идея обединяват гражданската активност на всички хора, реално - пълнят се само с бабички, оплюващи "сегашната младеж".
    Когато чуя някоя изстрадала женица без претенции да говори как Христос бил умрял за нас - това мога някак си да го приема; когато, обаче, виждам изцепките на митрополитите Николай Пловдивски, Галактион Старозагорски и Кирил Варненски, като ги видя след това как се гушкат с такива истински сатанински изчадия като Георги Гергов и Тодор Батков - цялата тая работа с всенародната почит, дето уж дължим към "традиционното ни вероизпаведание" нещо ми се губи. Българската православна църква днес е опора на простотията у нас, наравно с фолк-индустрията, научните институции и президентството. Най-малкото, което можем да направим, е да се борим за премахване на финансовите облаги, които се полагат на Българската православна църква, съгласно Закона за вероизповеданията.

    ОтговорИзтриване
  7. Много уместно припомняне на Коринтяни! Само дето не го казва Бог, а апостол Павел, но щом е влязло в Библията, значи представя "официалната" християнска гледна точка. Че християнството доста се е променило и пролиферирало с времето, е друг въпрос.

    И да, не е работа на мутри, Станишевци и пр. да се бъдат проводници на православието. В интерес на истината, познавам и няколко смислени православни християни, ако бяха повече, православието ни щеше да изгледжа иначе... Та един от смислените православни, които познавам, ми беше казал следното - православието трябва да се състезава наравно с другите религии в България за спечелване на душите на хората, тогава може и да излезе нещо от него... Не е работа на държавата да защитава официалния синод в Страсбург, просто не е нейна работа.

    ОтговорИзтриване
  8. апропо, без пряка връзка с написаното от теб, офисът ми е близо до Медицинска Академия и ми прави впечатление увеличеният брой студентки със забрадени глави
    може би религията (без значение коя) е модерна?!

    ОтговорИзтриване
  9. Трябва да се има в предвид,че цялото слово в библията е Боговдъхновено.
    Така,че независимо ,кой е автора ,то той е проводник на Божиите указания.Тези указания може да са получени чрез съновидения,или видения.Това е по повод коментара на авторката на статията,че апостол Павел ,а не Бог е казал това за забрадките.

    ОтговорИзтриване
  10. Трябва да се има в предвид,че цялото слово в библията е Боговдъхновено.
    Така,че независимо ,кой е автора ,то той е проводник на Божиите указания.Тези указания може да са получени чрез съновидения,или видения.Това е по повод коментара на авторката на статията,че апостол Павел ,а не Бог е казал това за забрадките.

    ОтговорИзтриване
  11. Стефка, и аз това исках да кажа, но с други думи. Ако вярваме в каноничността на Божието слово, за нас то е боговдъхновено. Отделен въпрос аз самата какво мисля по въпроса. Но един православен християнин, католик би трябвало да приема идеята за боговдъхновеност на Библията, повечето протестанти също.

    ОтговорИзтриване