Ретроспекция

Благодаря ви, че сте с Неуютен блог и във Facebook:

Благодаря ви, че не ме следите, а ме следвате:

Благодаря ви, че сте моето отбрано общество:

19.01.2009 г.

NotaBene - списание за философия, политически науки и малко изкуство


Изчаквах страстите да постихнат леко, за да направя един анонс. Отскоро във виртуалното пространство тихомълком се появи NotaBene - онлайн списание за философия и политически науки. Първият му брой е посветен на езика. В него можете да прочетете анализ върху ранния Витгенщайн, превод на част от "Записи от скиталческото лято" на Хосе Ортега-и-Гасет и други интересни неща.

Каква е връзката с егоцентричния автопортрет по-горе? Списанието разполага с и с рубрика Poiesis, в която се публикува изкуство - поезия и снимки. Беше ми предложено
*blush* да водя колонка за фотография в списанието и аз с удоволствие приех. Предполагам, че основание за предложението е бил опитът ми като администратор на група във Flickr (предимно за абстрактна фотография, но не само). Като за първи брой избрах за тема на колонката "Читателят като alter ego". Идеята ми е не просто да представям автори и снимки, а посредством тях да отварям различни теми за размисъл, като това, надявам се, не става за сметка на изкуството във фотографията.

Харесва ми да съм колумнист (леле, как звучи) и да пиша за фотографията, която обичам и за фотографите, от които се влияя. Усещам го като глътка въздух в
напрегнатото ми всекидневие на непрестанно самоотстояване срещу различни по форма и сила удари, срещу натиска да стана част от блатото на примирението. А и се чувствам свободно, понеже нямам претенциите да разбирам професионално от фотография. За мен тя не е в познанията (макар да не вредят), нито в скъпото оборудване (макар да не е лошо да го има човек), а в светоусещането. И не в обекта, а в погледа.

Шери (чиято снимка - третата поред - е представена в колонката) ме посъветва, когато й казах за колонката - забавлявай се, не го оставяй да се превърне в работа. Това и правя :-).



Creative Commons License Правила и съвети за препечатване от Неуютния блог


27 коментара :

  1. Определено нещо много интересно, включително и твоята колонка. Успех на целия проект, на теб в частност и дано успееш да запазиш отношението към тази дейност, както сама казваш, - не като към работа, а като към забавление.

    ОтговорИзтриване
  2. Ееееей, преди малко я нямаше тая снимка (твоята), сега вече още по-добре! Ама усмихни се малко като на другата, де!
    Това в кръга на шегата.
    Браво! Значи в тая "държава" могат да се правят и сериозни работи!
    Поздравления и успех!

    ОтговорИзтриване
  3. Благодаря ви, Крис и Красимир!

    Крис, смятам да продължавам да го правя за удоволствие. Не съм обвързана нито с договор, нито с нищо, правя го единствено, защото ми е приятно и се надявам и на други хора да им хареса.

    Красимир, май имаш проблеми с компютъра, и друг път ти се е случвало да не виждаш снимки, които всички други ги виждат. А за списанието, надявам се да просъществува...

    ОтговорИзтриване
  4. Ще му хвърлям око :) Честито и успех!

    Макар че гърците не биха причислили фотографията към пойезис, а към техне :) Но тя наистина има общо с поезията.

    ОтговорИзтриване
  5. Благодаря ти, Ели! Аз не гледам на фотографията като "техне" (а и те, древните гърци, не са писали много по въпроса за фотографията, като изключим Ксенофонт, разбира се... майтап). А в рубриката "Poiesis" е предвидено да има и поезия, но още не й е дошло времето. Пък и за нея не отговарям аз, моят "ресор" е фотографията.

    ОтговорИзтриване
  6. И аз искам да стана колумнист (и писател) един ден! (Просто трябваше да споделя...)

    ОтговорИзтриване
  7. Krijs, убедена съм, че щом искаш, един ден ще бъдеш. Дали в България и дали на български, е друг въпрос. Ако някога доживея да имам свое списание, ще те имам предвид, без майтап. Рядко съм срещала толкова приятно, увлекателно и грамотно пишещ човек на твоята възраст. Пък и изобщо.

    ОтговорИзтриване
  8. "... За мен тя не е в познанията (макар да не вредят), нито в скъпото оборудване (макар да не е лошо да го има човек), а в светоусещането. И не в обекта, а в погледа."

    много точно казано :)
    ще следя колонката с интерес :)
    в списанието - ще надзъртам отвреме-навреме :))

    успех на теб и новото удоволствие :)

    ОтговорИзтриване
  9. Лейт, много ти благодаря и използвам случая още веднъж да ти честитя титлата "Artist of the Week" в Public Republic!

    Krijs, изчервявай се на воля, но не си вирвай носа твърде много, да не ти се развали стилът ;-).

    ОтговорИзтриване
  10. Поздравления за прекрасната инициатива.
    И успех!

    ОтговорИзтриване
  11. Стефчо, радвам се да те видя тук и благодаря!

    Krijs, абе аз знам, ама важното е да не е в такива количества, та да ти повлияе на самокритичността ;-).

    ОтговорИзтриване
  12. Колко си сладка!
    А пък аз съм като отворена книга... :(
    ;)

    ОтговорИзтриване
  13. Мила Светле,
    пожелавам успех на виртуалното издание.
    Знаех за него малко преди и ти да съобщиш тук, от Тони, която е моя приятелка и колега от следването.
    Темата на първия брой е много хубава.
    И твоите снимки в твоята колонка - също.
    Има само едно леко запъване, сигурно е от сървъра, че когато човек влезе да го чете, после трудно излиза обратно в мрежата.
    Желая ви успех - на изданието и на издателите.
    И много ти благодаря, че се присъедини към дневничето.

    ОтговорИзтриване
  14. първо, поздравления за начинанието!
    второ, започнах да чета първия брой и не мога да не отбележа колко, меко казано, странно изглежда страницата списанието. няма rss, графичното оформление е примитивно, шрифтът е arial, липсват препратки към сайтове със сходно съдържание... това трябва да се промени! качествено съдържание или, най-малкото, амбиции за такова, трябва да върви ръка за ръка с качествено оформление.

    ОтговорИзтриване
  15. освен това, би било прекрасно, ако броят беше достъпен и като *.pdf файл.

    ОтговорИзтриване
  16. Димка, много ти благодаря! Тони ще отговаря за поезията в списанието :-).

    Spacecake... уф... тук съм хваната по бели гащи. Работата е там, че списанието се прави с личните средства на създателите му (или поне на един от тях), а те не са бизнесмени. Тъй че наоколо няма ентусиасти уеб дизайнери. Авторът на дизайна на списанието не е много мотивиран да продължи, доколкото чувам, но проблемът е, че ние останалите имаме достъп само до качване на статии, не до редакция на базисни настройки. Аз самата бих препоръчала списанието да се направи на някаква Wordpress платформа, но нямам думата, пък нямам и сура да я искам, защото самата аз не разбирам обобено от уеб дизайн. Бих пипнала тук-там кода, ако можех да вляза; кой знае, както е тръгнало, и това ще стане. Сега само съм намалила ширината на статиите, понеже излизаха извън полето на лаптопа ми, а и други хора имат екрани с подобна резолюция.

    ОтговорИзтриване
  17. Прочетох набързо работата на Камен Лозев за Витгенщайн. Ще я коментирам вероятно друг път подробно - Лозев се е повлиял от предговора на академик Асмус към първото издание на Трактата на руски език. Лоша и слаба работа е тази на Лозев. Да се внимава с пълния член. Да се въведе правилото за анонимното рецензиране. Витгенщайн е лошо представен. Статията на Лозев е нискокачествена. Тя дори е лишена от връзка с Мур. Да не говорим за Виенския кръжок и Витгенщайн.

    ОтговорИзтриване