Ретроспекция

Благодаря ви, че сте с Неуютен блог и във Facebook:

Благодаря ви, че не ме следите, а ме следвате:

Благодаря ви, че сте моето отбрано общество:

17.01.2009 г.

Уф, отново за протестите, хетерогенно



Уф, вече и аз си омръзнах да пиша за протестите, но какво да се прави, като все имам какво да кажа.

1. Починал е човек в полицейското управление. Свидетели твърдят, че е бил от протестиращите, че е убит, че не му е оказана помощ. Полицията казва, че е починал от инфаркт. Полицията също твърди, че човекът не е бил от протестиращите, че пейката, на която е бил човекът, видите ли, не се виждала. Истината тепърва ще се уточнява и се надявам да излезе на бял свят (но защо ли официалната версия така ми напомня на първата версия за смъртта на Чората - ами така се уплашил, човекът, като видял полицаите, че получил инфаркт и умрял... е, може аналогията да е само в главата ми...). Нека допуснем, чисто хипотетично, че версията на полицията е вярна. В такъв случай е меко казано притеснително, че в ареста, който по дефиниция е място, което трябва да е под строг контрол, може да почине, и то пред сума ти свидетели, човек, без длъжностните лица изобщо да забележат това. И да не е бил част от протеста, това не прави смъртта му по-малко нелепа.

2. Въпреки това, подкрепям протеста на полицаите. Ако беше просто за по-високи заплати и по-добро оборудване, нямаше да го подкрепям, както и не застанах зад протеста на учителите миналата есен. Полицията обаче е обхваната от известната ни деморализация поради тоталното беззаконие в страната. То провокира и корупцията сред тях, и насилието. Един познат полицай казва - "ами като хванеш някой престъпник и знаеш, че ще го пуснат, какво ти остава, освен поне да му теглиш един пердах". А когато насилието стане всекидневие, почва да се упражнява срещу когото трябва и когото не трябва. Не, не оправдавам подобен манталитет. Но е психологически обясним.

3. Гледах по RE:TV диспута за бъдещето на Студентски град до към 19 часа и останах с неприятен вкус в устата. Направи ми впечатление (може и да греша?), че протестиращите студенти, които са избрани за "преговарящи", са все представители на казионните студентски организации - студентските съвети и пр., от тези, които са винаги лоялни към университетските ръководства и които разпределят кой да влезе в общежитие и кой - не. Забелязах, че не пропуснаха да кажат добра дума за ректора (нищо против проф. Илчев, но не затова са се събрали, нали). Поне докато гледах, "дискусията" вървеше... беззъбо. Не липсваха и детински аргументи като "ами не ме интересува как е възможно, ама искам да стане". Единствената по-смислена позиция, която чух, беше на представителя на младите учени (макар като цяло да не споделям идеологията им, а защо, съм обяснила в друг постинг). Той, накратко, изрази моята теза, че проблемите в Студентски град се дължат не на последно място на проблеми в образованието. Което един от протестиращите студенти изтълкува тъкмо наопаки - ние не сме мотивирани да учим, каза, щото условията в Студентски град са лоши. Така че хич не ме учудва, ако наистина по време на разговорите в парламента на другия ден преговарящите студенти са "посвили перките".

4. От неколкократно пейстнат коментар от някой си GlobalAdmin в блога на виртуалния протест попаднах на следния сайт. Въпросните хора се включват в протеста със следните искания:

1. Навършилите 55-60 г. да не гласуват

2. Незавършилите 3-6 клас да не гласуват



Учудващо, никой не беше реагирал на това. Ще копирам тук моя коментар, защото смятам, че е важен:

Що за дискриминация? Може би да забраним и на болните и очилатите да гласуват, а? Първо, човек на 55-60 години си е още в трудоспособна възраст. Но и да не беше, пенсионерите нямат ли право да отстояват интересите си. Може да не ни харесва, че много от тях гласуват за БСП, но това не означава да им отнемаме правото на глас. Същото важи и за необразованите - доколкото са граждани на тази страна и са пълнолетни, имат право на политическо представителство. Независимо дали преценяваме, че нямат политическа култура (то колцина висшисти имат)?

Надявам се, че няма да оставим протестът да се напълни с подобни фашизоидни искания!

Creative Commons License Правила и съвети за препечатване от Неуютния блог


12 коментара :

  1. Избирателен ценз за гласоподавателите на принципа за дискриминиране по възраст, образование, пол, раса и т.н. са си фашистки практики. Споменавам раса, защото искането на образователен ценз има за цел именно да отстрани от политическо участие разните етнически малцинства. Иначе щеше да е добре, ако поискат да се спре гласуването на българи извън пределите на страната. По тоя въпрос логиката е проста - не върви някой да определя правилата, чрез вота си, а всъщност те да не важат за него. В групата на гласуващите извън страната включвам всички без изключения.

    ОтговорИзтриване
  2. Здравей, Светла!
    Някоя от телевизиите излъчи, че починалият е носел лепенката на ДСБ "Серго върви си!" Ето какво още пише в сайта на ДСБ около случая:
    "Починалият вчера в сградата на четвърто РПУ не е бил криминално проявен, а е участник в протеста, разкри на пресконференция днес депутатът от ДСБ Атанас Атанасов.
    В централата на партията бяха представени няколко свидетели, които са прекарали известно време в стаята за задържане заедно с около 60-годишния Методи Маринов Маринов. Един от свидетелите твърди, че Методи е имал на якето си лепенка с надпис:“Серго, върви си!“. Друг свидетел казва:“Човекът бе паднал, напикал, по устата му избила пяна, посинял е, а лекарите, дошли след половин час, не могли да спасят живота му“. Никой не потвърди да е видял следи от побой по тялото на човека. Въпреки това възрастта му изключва възможността той да е авто-крадец. Според друг свидетел – 20-годишен студент, Маринов е поискал лекарска помощ, но никой не му е обърнал внимание. От ДСБ настояват главния прокурор незабавно да нареди разследване на случая, а премиерът незабавно да си подаде оставката и още утре на извънредно заседание на парламента да подаде оставката на правителството. Свидетелите казаха още, че част от задържаните в 4-то РПУ са били малтретирани физически и психически."
    А що се отнася до протеста на студентите, тъжна работа! За мен този протест няма нищо общо с протеста на студентите от 1997 г. Много се притесняваха някоя политическа сила да не "яхне" протеста им, ама за жалост май те сами се "яхнаха". Това ми твърдение е извън случилото се на 14.01, и извън известните проблеми със Студентски град. Направо не е за вярване - носталгия по отминалото Тошово време да изпитват бабите и дядовците е разбираемо, макар и тъжно, НО у внуците, т.е. днешните студенти, подобни чувства?????? Затова са и толкова лесно манипулируеми.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Балтазар, това за расата си е напълно вярно. Затова и аз споменах за фашизъм. Що се отнася до гласуването на българи извън страната, не съм толкова съгласна. Доколкото са български граждани, е спорно доколко правилата не важат за тях. Освен това, някои са извън страната не за цял живот, а за известно време. Това не означава, че нямат ангажимент към страната си.

    Таня, радвам се да те видя :). За починалия чове в полицейското управление, аз проигравам версии, не се опирам на факти, защото такива няма. Версията, че е убит, защитава примерно Симион Патеев. Да се надяваме този път съдът да отсъди справедливо...

    А за студентите... аз все пак продължавам да имам надежда, че като са почнали да протестират за едно нещо, ще се усетят (може би не точно същите студенти, но други и повече) да протестират и за образованието си, не само за битовите условия.

    ОтговорИзтриване
  4. Дано да си права за студентите, Светла, много бих искала да е така.
    Но това, което ми прави впечатление, и то НЕ е добро, разбира се главно в изказванията на организаторите на протеста е политическата/гражданската им неграмотност. В това за мен е проблемът, а не, че на настоящия момент главно протестират срещу битовите условия в Студентския град.В крайна сметка имат пълните основания за това.

    ОтговорИзтриване
  5. Демокрацията изисква всеки да е представен. Така че циганите, турците и неграмотните ще стават все по-важни.

    ОтговорИзтриване
  6. Таня, де само студентите да бяха политически и граждански неграмотни...

    Веско, напълно съм съгласна, същото важи и за пенсионерите. Демокрацията включва да осигуриш правото на глас и на онази, които не одобряваш за кого гласуват.

    ОтговорИзтриване
  7. Не знам защо никой (поне не съм срещал) не обсъжда следния важен въпрос.
    През 1990 г. българските ПРОСТАЦИ избраха комунистите да управляват тази така наречена държава, всъщност една кочина. Това беше първи случай в историята на човечеството, в който комунисти спечелиха едни относително свободни избори. Само за няколко месеца управляващата шайка комунистически крадци и варвари се издъни тотално и беше изритана след масови протести.
    В края на 1994 г., след като на българските неграмотници им беше обяснявано ПЕТ ГОДИНИ - в пресата и на много други места - какво представляват комунизмът и комунистите, над два милиона български ПРОСТАЦИ отново избраха комунистически варвари да управляват така наречената държава, всъщност една посткомунистическа кочина. За по-малко от две години управляващата шайка комунистически крадци и варвари ОТНОВО СЕ ИЗДЪНИ ТОТАЛНО и ОТНОВО беше изритана след масови протести!
    ВЪПРЕКИ ВСИЧКО ТОВА през 2005 г. стотици хиляди български ПРОСТАЦИ избраха ОТНОВО комунистически варвари и некадърници да управляват така наречената държава, всъщност една посткомунистическа кочина. Невероятно гнусно, но факт: на напълно провалени така наричащи се политици от рода на Румен Овчаров, виновни за катастрофата през 1996 г., отново са поверени важни държавни постове!?!?!? И това става пред погледа на така наричащото се българско общество, състоящо се, както вече се убедихме, от страшно много неграмотници и простаци!
    Възниква въпросът:

    НЕ Е ЛИ ВЕЧЕ АБСОЛЮТНО КРАЙНО ВРЕМЕ ПРОСТАЦИТЕ, ИЗБИРАЛИ КОМУНИСТИ ДА УПРАВЛЯВАТ, ДА ПОНЕСАТ ПО ЕДИН ИЛИ ДРУГ НАЧИН ЗАСЛУЖЕНО И СУРОВО НАКАЗАНИЕ ЗА БЕЗОБРАЗНОТО СИ ПОВЕДЕНИЕ?

    Няма ли да има справедливост в това, епохално крадливото и нагло така наречено правителство да стои дотогава, докато на държавата-кочина не бъдат наложени още по-свирепи мерки от страна на ЕС!

    Трябва все пак НЯКОЙ ДА ПЛАТИ ЗА ПРОСТАШКОТО ПОВЕДЕНИЕ НА ПРИВЪРЖЕНИЦИТЕ НА КОМУНИСТИЧЕСКАТА КРАДЛИВА И НАГЛА ШАЙКА!

    И това трябва да са избирателите на шайката, а не другите!

    _____
    Светла, надявам се, че няма да възразиш на изразите ми от типа "простаци" и прочие, защото съм повече от сигурен, че споделяш смисъла им. ИСТИНАТА И ПАК ИСТИНАТА! ИСТИНСКАТА! С ИСТИНСКИ ДУМИ! И НА ВИСОК ГЛАС!

    ОтговорИзтриване
  8. Краси, аз възразявам само срещу стилистиката ти, не срещу семантиката ;-).

    ОтговорИзтриване
  9. Стилистиката и семантиката трябва да се допълват! Нещо още по темата "държава".

    Тази така наречена държава е абсолютна кочина! Но напоследък справедливо беше обрисувана от един чех като тоалетна. Кочина или тоалетна - все тая.
    Вижте това съобщение на Иван Бедров от днес (има го и в "Дневник"):
    Вторник, 2009, Януари 20
    Честито! България вече не е част от Европейския съюз
    В 3 часа тази сутрин прочутата тоалетна на входа на Европейския съвет в Брюксел е била покрита. С нещо като чаршаф, предполагам.
    Така комплексираните ни управници постигнаха целта си. Протестираха срещу провокативното изкуство, защото им е трудно да приемат свободата. Сега на входа на Европейския съвет са всички държави без България.
    http://ivanbedrov.blogspot.com/2009/01/blog-post_20.html
    И във връзка с проблема ви призовавам да отидете да се запознаете със следната подписка - Декларация против цензурата (против цензурирането на произведението на чешкия художник Давид Черни):
    http://bgpetition.com/protiv_cenzurata_david_cherny/index.html
    И да я подпишете!
    Против цензурата! Против крадливата нагла комуно-сталинистко-ченгесарска пасмина, наричаща се държавна власт! Която обаче с това черно платно сама си заби страхотен автогол!
    Браво!

    ОтговорИзтриване
  10. Да....
    Когато премиерът се казва Станишев (Сергей)
    Когато главният прокурор се казва Велчев (Борис)
    Когато депутатката от БСП се казва Живкова (Евгения)
    Тогава ректорът трябва да се казва Илчо (Димиров, Иван)
    Иван Илчев - другото име на никакви резки движения.
    Нали помните какво беше казал по телевизията за уважаемия Борис Ангелов: "Той не е цял щат в Софийския университет. Той е като всички онези, които наемаме - шофьори, хамали ...."
    Следват два извода:
    Извод 1. - За ректора Илчев всички преподаватели в СУ, които не са на цял щат са като хамали.
    Извод 2 - Ако си на цял щат договорът лищава тялото ти от либидо, или и да го имаш, договорът ти гарантира, че си способен да се сдържаш.
    Е-й-й!

    ОтговорИзтриване
  11. "Добро утро, другарю Главен прокурор!" Мой коментар във връзка с изявление от днес на Главния прокурор

    http://dnevnik.bg/bulgaria/2009/01/21/618666_glavniiat_prokuror_predupredi_za_vruzki_mejdu_sud/

    "Главният прокурор предупреди за връзки между съд, партии и бизнес по места

    Според главния прокурор Борис Велчев е необходима ротация при назначенията на административни ръководители на съдилищата. На заседание на Висшия съдебен съвет той предупреди, че " възпроизвеждането на едни и същи хора в едни и същи региони в едни и същи региони възпроизвежда връзки с местния бизнес и политически сили"."

    Моят коментар, вече публикуван в "Дневник":

    Добро утро, другарю Главен прокурор!

    Вие сякаш абсолютно нищо не знаете за случаите в "съдебната система" в града с "прекрасно" комунистическо име Благоевград - противоречащо на българското законодателство, където една комсомолско-комунистическа мафия си развява червеното знаме вече много дълги години! (Или не знаете, защото самият Вие сте избраник на лицето Първанов, известно още като агент "Гоце" и като "доцент" в така наречен Институт по история на БКП, всъщност една пропагандна политическа централа за фалшифициране милионите престъпления на комунистите?)

    Вие сякаш абсолютно нищо не знаете за всичко това, въпреки че прокуратурата е била СЕЗИРАНА НЕЕДНОКРАТНО със съответни факти и документи от страна г-н д-р Петър Дошков, юрист, а и на много други хора!

    Вие сякаш абсолютно нищо не знаете за това, че в тази така наречена "съдебна система", регионална, са издадена цяла поредица НАПЪЛНО ПРОТИВОЗАКОННИ СЪДЕБНИ АКТОВЕ, с които д-р Дошков е осъден по граждански искове, които са напълно недопустими по правната доктрина на цивилизования свят?

    И вероятно никога не сте чели блога на д-р Петър Дошков, който е пълен с ФАКТИ за МАСОВИ БЕЗЗАКОНИЯ, БЕЗОБРАЗИЯ и дори (предполагаеми) ПРЕСТЪПЛЕНИЯ:

    http://petdoshkov.blog.bg/

    ОтговорИзтриване
  12. Кво да си говорим, ти нали знаеш кой е вторият в списъка, номиринари главния прокурор ;-).

    ОтговорИзтриване