Ретроспекция

Благодаря ви, че сте с Неуютен блог и във Facebook:

Благодаря ви, че не ме следите, а ме следвате:

Благодаря ви, че сте моето отбрано общество:

2.12.2008 г.

Измерения на глобалната криза във всекидневния живот


Колкото и глобална да е една криза, тя се усеща най-ясно във всекидневния живот на хората. Същото важи и за некадърността на дадено правителство - лошото управление влошава различни измерения на онова, което се нарича "качество на живота".

До преди няколко дни съдех за това, че се задава криза, само от медии и блогове. Онзи ден обаче научих, че една приятелка е съкратена на основание глобалната икономическа криза и спрените европари за България. На следващия ден след като ни спряха парите, шефът на приятелката ми привикал екипа и със съжаление казал, че поради горните трябва да се раздели с някои служители.

Приятелката ми е архитект, занимава се основно с проектиране на молове. Рязкото намаляване на чуждестранните инвестиции означава и замразяването на проекти за молове, а влошеното икономическо състояние на населението пък от своя страна води до по-малка покупателна способност, по-малко шопинг из моловете, значи.

Поне засега, приятелката ми приема факта, че е съкратена, позитивно. Получила е четири заплати обезщетение. Любимият й човек й оказва подкрепа и я съветва да не бърза да си намери нова работа, да се възстанови малко от стреса, на който е била подложена. В резултат тя преоткрива значението на дребни удоволствия като да се излежаваш до късно в леглото с любимия човек, да сготвиш на спокойствие, да поканиш гости...

И макар да е жертва на кризата, предпочита да говори за положителните й измерения - безразборното строителство ще намалее по естествен път, хората започват да преоткриват типично "човешки" ценности - да бъдат със семейството си, да си обръщат внимание, да правят неща, за които не са нужни (много) пари.

Да, тя говори за положителните измерения на кризата, но е млад, образован и перспективен специалист. Няма деца. Може да си позволи лукса да направи пауза. Макар и стеснено, полето на реализация за архитектите е все още широко. Има обаче много хора, за които кризата ще бъде голямата лична трагедия в живота им. Има семейства с деца, в които и двамата родители са металурзи. Има шивачки, сезонни строители и много други, за които не се очертава работа в обозримо бъдеще. Много от тях могат да се окажат сред социално изключените.

Имате ли близки и познати, на които кризата вече е успяла да промени живота по един или друг начин? В какво се изразява промяната? Описването на такива случаи в блоговете ни би способствало за обогатяване на знанието за това, което се случва. Дори вникването в "абстрактните" икономически механизми не е безотносително към разбирането на плътността на всекидневния живот.

П.п. Извинявам се за лошото качество на снимката, която съм правила с елементарната камерка на мобилния си телефон. Но как човек да се сдържи да не снима тази гледка?

П.п. 2. Примери.

1. Примерът на gregory.



Creative Commons License Правила и съвети за препечатване от Неуютния блог


16 коментара :

  1. Ето и моите примери:
    http://grigorweblog.wordpress.com/2008/10/29/%d0%ba%d0%be%d0%b3%d0%b0-%d0%b3%d0%bb%d0%be%d0%b1%d0%b0%d0%bb%d0%bd%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%ba%d1%80%d0%b8%d0%b7%d0%b0-%d1%81%d1%82%d0%b0%d0%b2%d0%b0-%d0%bb%d0%be%d0%ba%d0%b0%d0%bb%d0%bd%d0%b0/

    ОтговорИзтриване
  2. На мен ми беше станала интересна тази статия

    ОтговорИзтриване
  3. Благодаря ти, много интересна статия! Мене обаче повече ме интересува споделянето на лични истории, за предпочитане - от нашите ширини. Но и от чужбина става.

    ОтговорИзтриване
  4. Мен ме съкратиха преди месец и половина, като ми изплатиха само половин месечна заплата обезщетение. Бях много разочарована, но нищо не мога да променя. Съпругът ми също го съкратиха, 2 седмици преди моето съкращение и все още не са му изплатили последната заплата, която си я е заработил (да не говорим, че обезщетение изобщо не му предлагат). Хубавото е, че след месец няма да живеем повече в БГ.

    ОтговорИзтриване
  5. Съжалявам, Яна. Дано там, където отивате, има по-добри биографични перспективи за Вас и съпруга Ви! На един приятел швед му затварят завода, в който е работил почти цял живот, но ще платят на всички заплати за една година. Швеция...

    ОтговорИзтриване
  6. След всичките тези 19 години на преход на мнозина не може да им стане ясно едно: необразованите, глупавите и мързеливите хора ВИНАГИ ще са бедни. Това е закон, изискване на капитализма.

    Тръгнали някакви съкратени некадърници за странство. И се надяват там да живеят по- добре. На куково лято. Толкова малко се печели в ЕС, че хорицата там цепят всяко евро на две.

    Пък и при тази безработица само за некадърни български простаци плачат...

    ОтговорИзтриване
  7. Във връзка със съобщението на г-н Апостолов.

    Има някакъв резон в него. Да, може да се каже, че при капитализма има подобен "закон". Да, не е капитализмът перфектна система за човека, но е най-добрата, до която човечеството е достигнало. Да, има резон, а и справедливост в това, необразованите, глупавите и мързеливите хора да са бедни. Но не и болните, тези, които не са виновни, че са глупави, и т.н.

    Не мога, обаче, да се съглася с подхода на г-н Апостолов към конкретния случай. Имаме едно съобщение за нещо случило се, и едно послание, което на мен лично ми прозвуча тъжно. В него се чете и едно обвинение към българската така наречена държава, която според мен не е нищо друго, освен една кочина. Българската днешна държава, наследница на онази варварска комунистическа, все още е такава, че прави хората, съвсем откровено казано, на говеда. Третира ги като говеда.

    Мисля, че почти всички ще се съгласят с тази констатация. Въпросът тук е: кой е виновен, че българската държава е такава? И отговорът е: хората са виновни! Мнозинството! Те са такива, с комунистическо мислене, което предполага, че хората са говеда, винтчета от машина! Човекът изобщо не се разглежда тук като "венец на природата" и т.н. Невежество, варавраска простащина и т.н. Не всички българи (и българки) са такива, разбира се, но повечето са. Простащина! Епохална!

    В Западна Европа, и особено, например, във Великобритания, положението е точно обратното. Там човекът е на пиедестал. Човекът е най-висшето, най-важното, най-съвършеното творение на света, което трябва да се уважава! И се уважава. И това отношение се чувства винаги! Навсякъде!

    Ето, точно по това се различава Западът, и то изключително драстично, от тази тук държава, с тази популация, която прави държавата (няма кой друг да прави държавата, нали)! А не по жизнения стандарт, външния блясък и т.н.! Впрочем то вече стана така, че и тук има блясък! И под блясъка - гнусна, варварска простащина!

    Така че в случая аз бих казал нещо оптимистично на Яна и не бих постъпил като г-н Апостолов. Въпреки че има много верни неща в съобщението му.

    Г-н Апостолов, не само некадърни хора биват съкращавани, особено пък в тая държава-кочина! Даже бих казал, че в тая държава-кочина става точно обратното: службици се дават на некадърници, а можещите ги гонят!

    За Яна.
    Уважаема Яна,
    Ще се оправите. Вървете в новата държава, тя сигурно ще е по-добра от тази. Моят син отиде, така да се в нищото, преди осем години,. Оправи се с работа още на втория ден. Вече има семейство и т.н. Оттогава и до ден днешен аз не спирам да му казвам, че не бива и за миг да си помисля да се върне в тази тук кочина! Той и не си помисля!

    Бих казал, че справедливостта ще се въздаде точно така: нека можещите българи да отидат по света и да допринасят за него! Не и за гнусната, скапана, мръсна, българска държава-кочина!

    Въпреки това, аз вече десетилетия правя така, че кочината тук да може да се оправи! Но не постигам нищо от повече от лична (за мен) справедивост! Борбата ми остава напълно неразбрана от мнозинството - онова скапано, зомбирано, просто, гадно мнозинство в популацията!

    Нищо де.

    Правиш каквото трябва, да става каквото ще!

    Успех на Яна & семейство!

    Кабакчиев

    ОтговорИзтриване
  8. Съгласна съм с Красимир. Има голяма разлика между съвременния капитализъм и ранния (в стил "чичо Скрудж"). Все пак, именно в западните държави след Втората световна война се стига до чувствително покачване на средното равнище на икономическо състояние и качество на живот.

    А и в случая с България, освен ефекти от икономическата криза имаме некадърно политическо управление, хилаво гражданско общество, почти пълна липса на синдикална култура (и на синдикати, които да си вършат работата), което ти поставя в изключително уязвимо положение.

    Пък и Красимир си е напълно прав, че в България некадърността съвсем не е най-честото основание за уволнение.

    ОтговорИзтриване
  9. Искам да кажа на г-н Апостолов, че именно необразованите и затънали в злобата си хора са тези, които в повечето случаи са ни началници, управници и т.н. Аз за възрастта си от 23г работех за заплата равняваща се на общия доход на семейството ми (баща, майка и съпруг). Освен това, държавата в която заминаваме е в пъти по-цивилизована и си подбира кандидат-емигрантите чрез строга точкова система и интервю. Аз от ранен пубертет мечтая как ще се махна от БГ някой ден и хич не се имам за посредствен и неграмотен човек. Нищо, че всички постоянно ми натякват колко си е добре в БГ и как съм щяла да бъда чистачка отатък.

    ОтговорИзтриване
  10. Яна, хич не му се връзвайте на Апостол Апостолов. Вижте му сайтовете, то стига ;-). Не се съмнявам, че ще успеете, просто не се отчайвайте. Но вероятността да се окажете в среда, по-мотивираща от българската, и без това е голяма, което намалява шанса да се откажете.

    Успех :-)!

    ОтговорИзтриване
  11. Не знам от къде Г-н Апостолов сте така запознат с факта, че "Пък и при тази безработица само за некадърни български простаци плачат...". Вие къде сте раждан и къде жевеете? На луната може би! От собствен опит знам, че няма по-мързелива нация от англичаните например и всеки един българин, който познавам на острова дори и при тая "безработица" за 1-2 години си е спретнал по една хубава (собствена) къща, по една-две нови коли, децата учат в прекрасни училища и най-важното: не ни е страх за утре! Освен, че си оставяме входната врата отключена, пред дома ни свети от чистот и др битови преимущества, на които няма да се спирам. Причината: българинът НЕ е мързелив и когато му се даде възможност постига каквото желае. Ей това му липсва в България: възможност и свобода на действие...
    А на теб, мила Яна желая и съм сигурна, че ще имаш успех!

    ОтговорИзтриване
  12. Ваня, ще Ви посъветвам това, което посъветвах и Яна - вижте му на Апостол Апостолов сайтовете, посмейте се и хич не му се връзвайте. Иначе, по принцип избягвам стереотипизации от сорта на "българинът".

    ОтговорИзтриване
  13. Добра статийка, кофти че е реалност. Но както казват хората, никой не е застрахован от реалността.

    Супехи с готиния блог.;)

    ОтговорИзтриване
  14. Мерси! Един приятел от Щатите тъкмо ми писа, че и той е съкратен поради кризата. На друг му затварят завода, трети се чувства заплашен... Май трябва да направя втори епизод на този постинг, но вече в международен контекст.

    ОтговорИзтриване
  15. Ей, хора

    ами ако просто вече светът е станал плосък и просто сме обеднели, защото не може да имаш 80% бедни китайци и индийци, които са половината святи това да не окаже влияние и на теб. С две думи според мен това не е криза, а обедняване в следствие на глобализацията, не е преходно, а постоянно състояние.

    ОтговорИзтриване