Ретроспекция

Благодаря ви, че сте с Неуютен блог и във Facebook:

Благодаря ви, че не ме следите, а ме следвате:

Благодаря ви, че сте моето отбрано общество:

31.03.2008 г.

Самоубиващото се пророчество


Наскоро писах за така наречената теорема на Томас за самореализиращото се пророчество. Робърт Мъртън говори и за теорема за саморазрушаващото се ("self-destroying") или самоубиващото се ("suicidal") пророчество. Тя е противоположна на първата. Понякога човек е толкова убеден в нещо, че именно поради това то не се случва. Всички можем да се сетим за подобни примери от собствения си живот. (Веднъж се издъних на изпит, на който се падна Кант, защото бях убедена, че от всичко Кант знам най-добре. Следователно четох за всичко, освен за освен Кант и на изпита се оказа, че съм задръстила главата си с друга информация, та не се сетих и елементарни неща. Срам!)

Самоубиващо се пророчество е убедеността, че всичко ти е позволено. Че си незаменим, че тези срещу теб нямат собствена воля и достойнство. Че можеш безнаказано да ги разиграваш, както си поискаш. Да ги караш да лъжат и да пълзят, да ти благодарят и за това, което са изработили сами и което им се полага. Подобно поведение може да минава до едно време. Когато прекалиш отвсякъде, някоя безгласна буква ще реши да стане гласна. След нея и други ще поискат да се чуят гласовете им. Ако много се самозабравиш, те чака съдбата на мушиците, опиянени от светлината на лампата.

Наричаха ни "двама-трима неуспели преподаватели". Вече сме 18 (и то при тайна подписка), като последното, което може да се каже за повечето е, че са неуспели. Напротив, ние сме хора с достойнство. И ще ставаме все повече. Страхът е минало.

Ако искате да се включите или просто да питате или съобщите нещо, пишете на адрес kauza_vr_vodenicharov@abv.bg.


П.п. Този път успях да изпълня молбата на един приятел да пиша по-кратко.

Creative Commons License Правила и съвети за препечатване от Неуютния блог


2 коментара :

  1. Победата е незибежна!!!
    Воденичаров е свършен!!!

    ОтговорИзтриване
  2. :-)

    И аз така мисля. Но нека уточня, че имам предвид не по принцип, а професионалното му битие в ЮЗУ. Иначе, всекиму пожелавам здраве и дълголетие.

    ОтговорИзтриване