Ретроспекция

Благодаря ви, че сте с Неуютен блог и във Facebook:

Благодаря ви, че не ме следите, а ме следвате:

Благодаря ви, че сте моето отбрано общество:

8.01.2008 г.

Детско порно в "Баклава" или?

След като две от двете новинарски емисии, които гледах тази вечер, представиха като топ новина скандалните кадри на "детско порно" във филма на Алексо Петров "Баклава", реших да видя набедения трейлър със собствените си очи. Исках да го "вградя" в този постинг, за да го гледате направо оттук (и да видя Явор Колев дали ще ме прибере), но - '"Embedding disabled by request".

Детско порно не видях. Видях един гол мъж, видимо пълнолетен, както и две деца, които се целуват. В устата. Според определението на самия Явор Колев за порно, порното е "от кръста надолу" (язък, че Бернардо Бертолучи не знае кой е Явор Колев). Видях и деца, които пушат, но макар върху пушенето да тегнат медийни рестрикции и макар да е забранено за непълнолетни, то също не е порно, нали? Интересно, защо тогава по новините не казаха за пушенето, а за детска порнография, каквато в трейлъра очевидно няма?

В трейлъра обаче се мярна и нещо друго - лицето на Бойко Борисов. Хм... дали това не е причина за създалата се истерия около филма?

Update. Изтрих линка към трейлъра по молба на близки хора, които сериозно се притесниха, като чуха по новините, че тези, които разпространяват филма или дори само трелърите към него, ще подлежат на преследване. Според мен ситуацията е на ниво "рибата в морето" - няма готова експертиза дали това е "порнографски материал", или не. Имайки предвид редица абсурдни казуси в България обаче, може би близките ми се прави да се тревожат, знам ли. При всички случаи, не искам да давам повод за допълнителни притеснения на скъпите си хора.

Creative Commons License Правила и съвети за препечатване от Неуютния блог


15 коментара :

  1. Здравейте, Светла!
    На следния адрес - http://b-a-k-l-a-v-a.blogspot.com/
    може да се прочете Отвореното писмо на режисьора на филма Алексо Петров.
    Поздрави, Таня С.

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря, Таня! Копирам тук коментара, който оставих в блога:

    Поредното изкуствено създаване на масова истерия, което цели да отклони вниманието ни от това, какво наистина се случва в България. Това, което видях и от двата трейлъра е че, първо, порно няма, второ, става въпрос за форма на социална критика, трето, от чисто кинематографска гледна точка (най-малкото - операторска), филмът е светлинни години напред от огромната част от продукцията, която в последните години се произвежда в България под името "кино".

    ОтговорИзтриване
  3. И аз мисля, че става дума за създаване на масова истерия, защото наистина порно няма.

    Но мисля, че децата без родители трябва да бъдат защитавани, а не допълнително очерняни. Не знам как такива сцени ще им се отразят в бъдеще. Аз не бих пуснала детето си да играе в такива сцени.

    Въз основа на този трейлър не бих гледала филма, не ме влече. Но искам да знам дали е било заплатено на децата за труда им. Мисля, че е редно да им се плати и ДАЗД или директорът на дома поне да им птворят банкови сметки, в които да им пазят паричките.

    ОтговорИзтриване
  4. Яна, когато прочетох коментара Ви, изгледах трейлъра още веднъж. И за пореден път, не видях експлицитна сексуална сцена или сцена на насилие. Всичко беше показано по начин, по който се показва обикновено по филмите. За замъглената в новините целувка - ами не сме ли виждали и в детски филми деца да се целуват? Ако задаваме въпроса бива ли деца да участват в сцени като показаните, трябва да отворим по-широка дискусия - в какви сцени изобщо могат да участват деца. Но се страхувам накрая да не останат само филми тип "Walt Disney...)

    Що се отнася до заплащането, това е друг въпрос и следва да е било предмет на предварителна уговорка, включително и с дома, тъй като децата не са пълнолетни. Интересно какво ще кажат оттам.

    Но забележете, че след филма започна да се говори какво реално се случва в този дом, а то се оказва по-страшно от всичко, представено в трейлъра. Така че не мисля, че целта е била да бъдат очернени, а напротив, да бъдат защитени. Кейт показа как децата от Могилино ги водят голи под конвой в банята и това не ги очерни изобщо. Не е ли същото и в този случай?

    ОтговорИзтриване
  5. Светла, не съм гледала новините, признавам си.

    Не ме мислете за някакъв пуритан. В главата ми минават разни страхове - че на децата, които се целуват, ще им се подиграват, а тях няма кой да ги защити, че ще ги отъждествяват с ролите им във филма и други такива. Може би аз прекалявам. Трябва да гледаме целия филм.

    Онзи ден гледах "Ловецът на хвърчила". В него също изнасилват деца, но сцените са направени много по-нежно, без да лишават зрителя от емоционална реакция. Такива неща си мисля.

    Не съм съгласна, че след филма се е заговорило какво се случва в дома. Започна се с медийната истерия "Филм скандализира бургаски сираци" или там каквото беше заглавието, тоест с реакцията към филма, колкото и да са ми противни такива кресливи заглавия е медиите.

    Ще се радвам, ако нещо се промени и в този дом в следствие на филма. Но е тъжно, че все някой цял филм трябва да направи, за да се започне разследване.

    ОтговорИзтриване
  6. Яна, не Ви мисля за пуритан. И все се надявам, че сме "от един отбор".

    Говорене за това какво точно става в този дом вече започна, щом и по новините на БНТ казват някои неща. Например, че там върху децата почти не се упражнява контрол, че сред тях има проститутки и проституиращи травестити, пушат, пият, че просят и т.н. В момента, докато пиша това, тъкмо този въпрос се обсъжда по телевизията. И пак за приемни семейства и осиновяване става дума... Както писах и в новия си пост, виждам тясна връзка между това този случай и случая "Могилино"

    Не съм гледала "Ловецът на хвърчила", жалко. Днес обаче пусках на студентите ми "Лиля завинаги" (Lilja 4-ever), което беше повод да го изгледам за пореден път. В кинематографско отношение филмът изобщо не ми е любим, но не мога да отрека, че е въздействащ и много успешно изпълнява целта си. Едно от нещата, с които въздейства, е съвсем не нежния начин, по който се предават сексуалните сцени. Този филм е създаден от шведите, за да убеди зрителите в смисъла на шведския закон против проституцията.

    ОтговорИзтриване
  7. Светла, разбира се, че сме от един отбор! И на двете ни пука за децата.

    Не гледам телевизия, но и така усещам, че се говори все повече и повече за този дом. Нека! Нищо ново не ми казват новинарите обаче, но се надявам поне този път с шумотевицата (както и при Могилино) държавата да спре да си обръща глухото ухо.

    Всяка организация, която се занимава с домовете за деца, знае, че те накрая се озовават на магистралата, че взимат наркотици, че изнасилванията и побоищата са ежедневие за тях, че пред вратата на дома ги причакват педофилите. Надявам се с филма на г-н Петров този проблем да не отшуми бързо както се е случвало преди.

    Мисля преди година и нещо се разбра, че в друг дом, пренаселен, децата ходели при местен педофил и му задоволявали желанията срещу десетина лева. По медиите се писа тогава, преди да отшуми, че джобните на децата били 2 лева на месец. И че няма кой да ги наглежда, защото държавата деинституционализирала по нейния си начин - затваря един дом и праща децата в друг, събират се близо сто деца на 4-5 възпитателки, държавата казва "ааа, ние тука 57 деца деинституционализирахме, цял дом затворхме".

    Лиля 4 евър наистина е много разтърсващ филм. Убеждавам се, че има нужда от такива филми, които ни навират неприятното в носа, защото иначе ще се правим, че го няма. Дано и този път има ефект!

    ОтговорИзтриване
  8. чак пък да сваляш линковете от страх? това откога е нарушение на закона?

    ОтговорИзтриване
  9. Да, Яна! Това, което чух тези дни, е че по-малките деца в домовете разполагат с по 10 стотинки на ден, а големите - с по 20. А ходят и на училище - как да си купят закуска с 10 или 20 стотинки на ден? Но държавата, разбира се, е чиста като сълза, директорки и възпитатели ще се разминат най-много с уволнение, а този, който е направил филм за това какво става, ще го съдят.

    Bruce Wayne, мен лично не ме беше страх изобщо и се навих да махна линка не без цупене, защото не исках да тревожа близките си хора. Сега обаче си мисля, че те може би са имали някакво основание. Аз лично нямам доверие в правосъдната ни система, нито в законодателството, нито в полицията.

    Предполагам, че знаете промените в наказателния кодекс във връзка с порнографията. Ако не, цитирам и подчертавам по-важното в случая:

    "(1) (Изм., ДВ, бр. 38 от 2007 г.) Който създава, излага, представя, излъчва, предлага, продава, дава под наем или по друг начин разпространява порнографски материал, се наказва с лишаване от свобода до една година и глоба от хиляда до три хиляди лева.
    (2) (Нова, ДВ, бр. 38 от 2007 г.) Който разпространява чрез интернет порнографски материал, се наказва с лишаване от свобода до две години и глоба от хиляда до три хиляди лева.
    (3) (Предишна ал. 2, изм., ДВ, бр. 38 от 2007 г.) Който излага, представя, предлага, продава, дава под наем или по друг начин разпространява порнографски материал на лице, ненавършило 16 години, се наказва с лишаване от свобода до три години и глоба до пет хиляди лева.
    (4) (Изм., ДВ, бр. 75 от 2006 г., в сила от 13.10.2006 г., предишна ал. 3, изм., ДВ, бр. 38 от 2007 г.) За деянията по ал. 1 - 3 наказанието е лишаване от свобода до шест години и глоба до осем хиляди лева, ако за създаването на порнографския материал е използвано лице, ненавършило 18 години, или лице, което изглежда като такова."

    Значи, ако продавам порно, една година затвор, а ако сложа линк към нещо, набедено за порно, те могат да станат две, като за "детско порно" могат да станат и шест.

    Направих си труда и да разбера какво Наказателният кодекс разбира под порнография и щях да падна:

    ""Порнографски материал" е неприличен, неприемлив или несъвместим с обществения морал материал, който изобразява открито сексуално поведение. За такова се приема поведение, което изразява реални или симулирани полови сношения между лица от същия или различен пол, содомия, мастурбация, сексуален садизъм или мазохизъм, или похотливо показване на половите органи на лице."

    Чудя се тогава в кой филм няма порнография...

    ОтговорИзтриване
  10. Svetla,

    Purvo, imate mnogo interesen blog - bravo!

    Vtoro, ne svaliaite linkove ot bloga si. Niama ot kakvo da vi e strah. Tova e smeshno! Ta vaknvo shte kaje prokuraturate za hard core pornografiata koiato vsichki kabelni televizii v BG izluchvat vsiaka vecher sled 2300 chasa?
    Kak tova shte se interpretira sus (1) (Изм., ДВ, бр. 38 от 2007 г.) ???

    Tochno za tova, po princip, az ne sum protiv "Baklava"

    I yspeh sus interesniat vi blog.

    Pesho

    ОтговорИзтриване
  11. Здравейте, Петър!

    Благодаря за насърчителния коментар и се радвам, че блогът ми Ви е харесал. Отново повтарям, че аз лично не бих махнала линка, ако мои близки не бяха настояли много сериозно. От друга страна, трябва да призная, че те може и да имат основание, доколкото в България правосъдието често пъти се свежда до лов на вещици. Да, съгласна съм, че има порнография по кабелните телевизии, също така свободно се продават порно филми, има стриптийз барове и какво ли още не. Но тези, които се занимават с подобна дейност, са си направили сметката, че могат да си го позволят. Или имат як "гръб", или ще бутнат пари (или ще направят услуга) на когото трябва, или знаят твърде много за някои от клиентите на предлагания от тях продукт. А аз съм беззащитна, зад мен никой не стои.

    Петър, доколкото успях да Ви локализирам, Вие се намирате в Щатите. Давате ли си сметка колко много елементи от тоталитаризма се завръщат в България с бясна скорост?

    ОтговорИзтриване
  12. Zdraveite Svetla i blagodaria za otgovora!

    Napulno Vi razbiram za prichinite da svalite linkovete, prosto iskam da Vi yveria, che niama ot kakvo da se strahuvate. Ami zashto az ne sloja linkovete tuk, puk da vidim.

    Eto gi:
    http://www.youtube.com/watch?v=k9ShUQNvwwA

    http://www.youtube.com/watch?v=IGH9RCJK8ak&feature=related

    http://www.youtube.com/watch?v=tCTd750sEEE


    Shto se otnasia za tova che jiveia v US - da, no tova niama nishto obshto s kakvoto i da bilo. Poradi neobiasnima prichina za men, mnogo hora v Bulgaria misliat che Bulgarite izvin Bulgaria (imigranti ne mislia e pravilnata duma) sa po-malko bulgari ot tezi vuv stranata. Mejdudrugoto tova e stereotip, koito mediite v BG obichat da nalagat. Ne samo che sum roden i izrastnal v BG, no imam ton rodnini, priateli i poznati tam.
    Plashtam si danucite za kakvoto imushtestvo imam/me i ne narushavam zakonite. Da ne govorim, che kato doidem do BG sus cialoto semeistvo, hiliadi $$ si ostavat tam, podpomagaiki mestnata ikonomika.
    I tova me pravi po-malko Bulgarin (ne che vie me oprekvate, no mnogo drigi go praviat)?

    Ta, da Svetla, napulno si davam smetka che totalitarisma se zavrushta v Bulgaria. Vsishnost, toi nikoga ne e izchezval. Tochno zatova, se radvam che ima hora kato Vas, Alekso Petrov, i mnogo drugi progresivni Bulgaria vuv i izvin Bulgaria, koito otdeliat minuta-dve za tezi diskusii.

    ОтговорИзтриване
  13. Благодаря за коментара, Петър! Няма да изтрия линковете този път - себе си мога да цензурирам, но Вас не ;-).

    Като споменах, че живеете в Щатите, не исках да кажа, че не Ви имам за българин, а само, че Вие сте в безопасност. Иначе изобщо не смятам, че който не живее в България, е по-малко българин. И в блога на Алексо Петров четох такова обвинение към него, което не мога да приема. Напълно прав сте, че емигрантите допринасят за българската икономика. Отделен въпрос, че за мен лично националната идентичност не е от особено значение. Предпочитам да се идентифицирам с нещата, които са мое дело, а не с тези, които просто са ми се случили.

    Също така, за разлика от много по-видни блогъри от мен, никога не бих си помислила да цензурирам Вас (или когото и да е), защото не пишете на кирилица. За мен е важно какво се казва, както и ценноста на този, който го казва.

    Що се отнася до тоталитаризма - смятам, че в някои отношения все пак си е отишъл. Но в степента, в която мълчим, той се връща...

    ОтговорИзтриване
  14. Благодаря!

    Съжалявам за българският на латински! Включих кирилица, но е главоболие като клавиатурата ми е латинска и ми взима много време да пиша на кирилица. Сега знам какво ще си купя от Бьлгария следващият път - клавиатура на българо-латински.

    ОтговорИзтриване
  15. Както уточних, аз лично не се интересувам дали един коментар е на кирилица, или не. Не мисля, че кирилицата трябва да бъде по-важна от човешкото отношение. Ако искате обаче да ползвате кирилица, по-добре потърсете из интернет програмки за фонетична кирилица, която общо взето отговаря на латинската клавиатура и ще се наложи да научите само 2-3 клавиша къде са. Аз съм на БДС, така че не бих могла да твърдя кой е най-добрият фонетичен кирилизатор. Също така, има отлан конвертори от кирилица на латиница и обратно, например http://2cyr.com/. Обикновено, пазителите на кирилицата в българското интернет пространство препоръчват тъкмо такива конвертори.

    ОтговорИзтриване