Ретроспекция

Благодаря ви, че сте с Неуютен блог и във Facebook:

Благодаря ви, че не ме следите, а ме следвате:

Благодаря ви, че сте моето отбрано общество:

20.11.2007 г.

The LAN cannot be used.


ВАЖЕН ЪПДЕЙТ В КРАЯ НА ПОСТИНГА!!!

Направих тази снимка на телевизията на открито на Мартин, докато търпеливо чаках появяването му. До този момент я причислявах единствено към "графата" абстрактна фотография (=уютно занимание, сиреч, неприложимо към този блог). Настъпи време обаче, както би се изразил Карл Маркс, "абстракцията да стане практически истинска".

Казано направо - не мога да използвам кварталната си ЛАН връзка, нито пък университетската ЛАН мрежа в Благоевград, за да се добера до блога на Мартин или до сайта "Обичам София". И май никой друг не може, с каквато и да е интернет връзка. Защото блогът и сайтът от петък насам ги няма. Исках да изчакам да минат уикендът и понеделник (работен ден), преди да пиша по въпроса.

"
Рано е за изводи… Освен това трябва да продължи да съществува и по друг начин… И да има и други подобни блогове…", отговори Йовко на коментара ми, че блогът на Мартин продължава да съществува след изборите. Предвидливо.

Не, не се чувствам "изоставена", както някои критици, коментиращи в блога на Мартин, твърдяха. Ако съм се ангажирала там или с кампанията като цяло, то това не е било поради липса на общуване. Напротив, бях ограничила контактите си с доста приятели, за да имам време за това, и още не съм успяла да им се "реванширам" напълно. Така че за мен лично проблем няма, мога да си потъна пак уютничко във Flickr, и толкоз. Нито пък се чувствам "предадена". Аз съм от онези, които скачаха по време на студентските протести през 1997. Какво повече би могло да ме разочарова в областта на политиката от това как СДС с течение на времето проиграха огромното обществено доверие, което ги издигна на власт?

Чувствам се по-скоро ядосана. Много ядосана, бих казала. Не става дума за това, че аз или който и да е е пише в "Обичам София" или в блога на Мартин. А че тези места имаха страхотен потенциал да канализират гражданска енергия. В умна посока. Има мислещи хора, които имат какво да кажат, и искат да го кажат там. Защото разчитат, че ще бъдат чути и че съществува шанс думите им да доведат до съответните действия.

Не е цинично, а е просто глупаво сайтът и блогът на кампанията да са били само с кампанийна цел. На Мартин никак няма да му е лесно в СОС и, независимо дали го осъзнава или не, ще има нужда от силна обществена подкрепа. Вече следва да му е ясно, че няма да я получи от медиите (прочее, какво стана с обещаното разказване за отношението на медиите към кампанията?), освен от "Капитал" и "Дневник" и евентуално още някоя елитарна и затова неособено популярна медия. Ето защо, да си спечелил подкрепата на най-авторитетните блогъри в България (тук, разбира се, не слагам себе си) е голямо постижение, а да я проиграеш е повече от тъпо.

Наивно е, ако Мартин или екипът му са си правили сметката, че със силна интернет подкрепа могат да спечелят изборите, поради което са инвестирали в създаването на сложен интерактивен сайт и на (не толкова сложен) блог. Интригата беше дали той ще е втори, или трети. Нямам данни дали интернет кампанията му има принос за второто място, ще ми се да е така. Но едно знам - тази кампания увлече блогърите, защото се предлагаха съвременни идеи и се чуваха техните.

След като Бойко Борисов спечели на първи тур, един човек ми каза, че ако той се кандидатира за избори, никога не би ме наел да му правя кампанията, защото, ето на, ангажирала съм се била със Заимов, пък той загубил.
Аз обаче не съм очаквала, че той ще спечели. Който не е бил съвсем наивен, си е давал сметка, че цялата натрупана активност ще има смисъл след изборите, а не преди тях. Независимо от резултата. Тези, които се ангажирахме с кампанията - по собствено желание и без да сме част от "предизборен щаб", вложихме много - не заради каквато и да било облага, а единствено заради смисъла. Също така и рискувахме - да ни наругаят, че агитираме, да ни се подиграят, да сметнат, че имаме тайни цели или да ни казват, че сме кукли на конци, че ни използват и т.н. и т.н. Но пък си струваше, защото се случваше нещо важно и, не на последно място, защото се случваше общност, твърдо решена да се опита да промени живота около себе си. Не сме били на договор, който да е изтекъл, както може би е изтекъл договорът на онези, които са поддържали "Обичам София" и блога на Мартин, които са си свършили задълженията в рамките на договора и вече нямат ангажимент.

Ако договорите за поддръжка на блога и сайта не са подновени, отговорността за това може да не е лично на Мартин, а да се дължи на други фактори спонсори, щаб и пр. Но си е лично негова отговорност дали ще има собствен блог, или не. Може да поддържа такъв срещу съвсем малка месечна сума или дори безплатно. Пък и има достатъчно user friendly системи за това.

Прочее, днес махнах два линка - един от блогрола си, друг от списъка с любими сайтове. Не обичам неработещи връзки.

П.п. Преди около час получих коментар, че блогът и сайтът отново са налице. Добра новина! Веднага ги добавих отново в блогрола и списъка с български сайтове. Сега чакам да видя кога ще бъдат обновени с оглед на следизборната ситуация.

Creative Commons License Правила и съвети за препечатване от Неуютния блог


25 коментара :

  1. Здравей, още веднъж, Светла!
    Прочетох "The LAN..." и ми стана - Светло, но и малко Тъжно.Спомняш ли си за един мой коментар към постинга ти "Десети ноември"?
    А сега ще се опитам да погледна написаното от теб от малко по-друг ъгъл.
    1/Написаното, за мен, е прекрасно, без майтап,като позиция, и като начин на изразяване, списване.
    2/А що се отнася до Карл Маркс, той би го казал другояче. Убягва ти "речевата характеристика",но ти си друго поколение и ти е позволено.
    3/Ей, без майтап,като изчетох тази вечер коментара ти, ама не в моя новосъздаден блог, а при теб - направо се стреснах! Дори реших за миг, че с нещо съм те засегнала. А после, включих... Да,наистина си била и си ядосона! Има за какво!!!
    И все пак,остави кахъра на по-старите хора, напр.на моята глава!Освен това, нали според някои критици, коментиращи в блога на М.Заимон, съм му се явявала "другото Аз".Тъй, че "хак да ми е", срам да бера!
    4/Много бих се радвала, ако ми изпратиш този постинг в моя блог.Смятам, че трябва да го прочетат повече хора, особено млади хора. А в Blog.bg,както поне засега ми се струва, пишат и четат умни, будни и талантливи млади хора.
    Заради случващата се "Общност" в Интернет пространството, което е "велика работа", както ти сама правилно казваш! Макар, че аз съм човек консервативен, човек на старото време и си предпочитам пишещата си машинка, ама вече няма резервни части за нея, тъй че...
    5/Мило мое момиче, усмихни се,старият човек ти го казва!"Общността" наистина се е случила,вкл. и с "талисманчетата" на блога.И натрупаната "Добра" енергия, и като мисъл, и като емоция, нито ще се попилее, нито някой може да я приватизира!Твърдото решение всеки да опитва да промени живота около себе си просто зависи от всеки един от нас...
    А що се отнася до г-н Заимов,то преценката и отговорността си е негова!
    ПОЗДРАВИ,таня с.

    ОтговорИзтриване
  2. Зад изчезването на блога на Мартин Заимов стои по-сложна интрига. Спирам дотук, защото от мили родни интриги вече ми е опротивяло страшно. Ще го потърсим някой ден Мартин да разкаже какво става - има време.

    ОтговорИзтриване
  3. Таня, а ти кога спиш? Спиш ли изобщо? Ако съдя по тракера си - май не ;-).

    Естествено, с нищо не си ме засегнала.

    За Маркс - може да не сме от едно поколение, ама съм чела Маркс. Посещавала съм двата възможни курса по марксизъм във философски факултет на СУ. Заигравката ми беше с "Метод на политическата икономия" на Маркс, където той говори за отношенията между абстрактно и конкретно и казва, че едва при капитализма "абстракцията труд изобщо става практически истинска".

    Борислав - ами да, предполагам, че може и интрига да стои, мака и да не знам конкретни подробности. Но някой забранява ли на Мартин да си направи независим блог? А? Кой може да му забрани? Ето затова ме е яд, а иначе допускам, че спирането на "Обичам София" и кампанйният му блог могат да зависят от много обстоятелства... в крайна сметка, не са правени с негови лични пари. Който дал, той и взел (не Бог в случая, хехе).

    ОтговорИзтриване
  4. Здравей,Светла!Ще се радвам,ако прочетеш какво написах в Blog.bg.:Някои разсъждения май към категория "Политика"/по тема Политика.Поздрави, Таня С.

    ОтговорИзтриване
  5. Днес сайта "Обичам София" и Блога на Мартин се появиха.

    Поздрави
    Шина

    ОтговорИзтриване
  6. Много благодаря за добрата новина, Шина! Следващата стъпка е блогът и сайтът да се обновят ;-)

    ОтговорИзтриване
  7. Здравейте,Светла!Сайтът и блогът отново са недостъпни.Какво става? Това да не би да е начин за поддържане на интерес в случай, че не се случва най-естественото - обновяване на сайта, и на блога?Поздрави, Таня С.

    ОтговорИзтриване
  8. Привет Таня!

    При мен си работят! Отделен въпрос, че очевидно никой не ги поддържа. В тази връзка, пуснах въпрос и в "Обичам София", но може би наистина никой не чете там...

    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  9. Здравейте, Светла!Струва ми се, че публикацията във в.Новинар от 26.11.07(М.Заимов-самотното синьо сърце в СОС)има отношение към неяснотата около сайта/блога.
    Заимов, както е известно, не е мажоритарен кандидат и затова политическите решения, вкл.отговорности са на 2-те партии, издигнали го за кмет, СДС/ДСБ. Докато те не се разберат помежду си за ред неща в новия СОС(определена информация дава в това отношение цитираната от мен статия), въпросът ни "какво ще стане със сайта/блога" звучи, за жалост, повече от смехотворно.
    За жалост, защото както е практика в РБ тези отминали 18 години политиците се интересуват от гласоподавателя само като наближат поредните избори. За жалост, защото и след 18 години мъчителен преход гражданите в РБ разрешават на политиците, респ.партиите, за които са гласували да имат подобно високомерно поведение. После идва познатата картинка - гражданите плюят политиците(и едните и другите са маскари), а политиците обвиняват гражданите-гласоподаватели, че са тълпа неосъзнати люде и пак са направили погрешен избор.
    Поздрави, Таня С.

    П.П. Смятам, че с горните си думи лично Ви отговорих за връзката между поведението на Gantree и моят интерес/дезинтересиране от сайта и блога. Просто за това не исках да пиша там, в блога на Л.Христова.Съмнявам се, че там по този въпрос може да се води дискусия, и то не поради някакви забрани, а поради липса на търпимост към чуждото мнение.Не е осмислена и отхвърлена като погрешна практика,принадлежаща на Живковото време - Който не е с нас, е против нас. Според мен това изключително пречи при всяка дискусия по обществено значими теми и затова НЕ партиите са в криза, а боледува обществото в РБ, боледува, защото ценностната му система е разбита.

    ОтговорИзтриване
  10. Не съм съвсем склонна да се съглася, Таня. Може би особеният статут на Мартин в Алианс за София е сред причините за проблемите с блога му и сайта. Но абсолютно нищо не пречи на един български политик да си направи личен блог - така, както правим Вие и аз - ако смята, че този тип общуване е важен. Тук бих дала за пример другия Мартин, Димитров. Той не че няма проблеми със СДС, но каквото и да се случва, продължава да държи читателите си в течение на това какво прави и какво се опитва да постигне, каква е позицията му по определени въпроси. И показва, че това е възможно без да се конфронтираш с партията си.

    Иначе, много е тъпо, че СДС и ДСБ се обособиха като самостоятелни групи в СОС. И е естествено, че за Мартин няма място в подобна конфигурация. За пореден път вотът ни се подмени, колкото и изтъркано да звучи това.

    ОтговорИзтриване
  11. Публикацията - кратка информация, която Ви цитирам, показва, че обособяването в две групи в СОС е за "добро" - повече представители в отделните комисии. Заимов остава само Зам.председател на СОС, като Каролев от НДСВ му е отстъпил своето място в една от комисиите. А що се отнася до подмяната на вота, ако не греша, за това говореше И.Костов, ама май никой го не чу. В този контекст на нещата - какъв сайт, какъв блог???
    Поздрави, Таня С.

    ОтговорИзтриване
  12. Не съм костовит, но понякога се случва с Костов да сме на едно мнение ;-). Иначе, смятам, че фактите, описани в статията, позволяват много интерпретации. "Новинар" представя само една от тях.

    Така или иначе, аз лично, в качеството си на гражданин, смятам да държа Мартин Заимов отговорен за това, което ще върши като общински съветник. Ако не чрез неговия блог, то чрез моя.

    ОтговорИзтриване
  13. Здравейте,Светла!
    Следващите думи мога да кажа всъщност единствено на Вас, нищо че виртуалното общуване допуска и прочит от друг човек.
    Тази вечер съжалих, Светла, че си създадох блог! Създадох го, когато сякаш някак си "увисна" сайта/ блога на Заимов, дотогава личен блог не съм имала намерението да създавам. Аз съм от хората, които предпочитат главно да четат, а не толкова да пишат.
    Моля Ви, прочетете постинг "За Ошо и за врачанските каки" в избраните постинги на Blog.bg за 29.11.07.,с автор "zemaria"!!!
    На този господин ще натрия така носа, както досега не съм го правила никога, и не защото аз се втелясвам! Отгоре на всичко въпросният господин главно пише в категория "Политика". Имала съм право, когато Ви написах, че за жалост, според мен, ред неща не вървят в нашето общество НЕ толкова поради криза на партийната система, а преди всичко поради криза на ценностната система на обществото. И един от съществените белези на тази криза на обществото е НЕТЪРПИМОСТТА към другото мнение, без значение за какво точно става дума. И обикновено тази нетърпимост е характерна за людете, дето имат блогове и пишат преди всичко в категория "Полика". Голям процент сред тях могат да бъдат оценени като: "Елементарно, Уили!"
    Никой не ме е ядосвал така отдавна! А инак, вероятно, ще запазя блога си в Blog.bg(поради-адреса), но ще пиша много рядко в него. Създадох си друг блог, но той е затворен и е само за моя лична употреба.
    Поздрави, Таня С.

    ОтговорИзтриване
  14. Здравейте, Светла, и извинявайте, че още веднъж пиша във Вашия блог сякаш НЕ по темата на Вашия постинг.
    Знаете ли, имам чувството, че отново се озовах в ролята на "глупака Иванушка", каквато изпълнявах по собствена воля в блога на Заимов малко преди той да изчезне. Отново съм в същата ситуация, само че в Blog.bg, и то по темата "езотерика, Дънов и прочие". Не е за вярване, в
    БГ- обществото има такава простотия и елементарно мислене, на фона на изключителни претенции за великост, че чак на човек на моите години да му се доплаче.
    Още веднъж, извинявайте за безпокойствието! Вие си взехте Вашето решение, а аз НЕ зная, честно казано, какво решение ще взема!

    ОтговорИзтриване
  15. И още нещо, Светла, блогът на Заимов ПАК може да бъде отворен, сайтът - не! Писах за това и на Л.Христова,защото наистина с това "отваряне" и пак "затваряне" ми се струва, поне на мен,че е странна тази работа. Извън, веднага последвалите коментари - след този на Л.Христова, при първа възможност на "отворен блог" на Заимов.
    Поздрави, Таня

    ОтговорИзтриване
  16. Здравейте, Таня!

    Извинявам се за закъснението на отговора - много съм заета и уморена тези дни. Лично за мен няма проблем някой да коментира "не по темата", стига разговорът да може да се ситуира в някакъв общ контекст.

    Имах предвид да напиша дълъг отговор, но съм толкова уморена сега, че не мога да гледам. Ще го напиша утре на свежа глава.

    До тогава - не се разстройвайте заради простотии ;-)!

    ОтговорИзтриване
  17. Здравейте, Таня!

    Прочетох постинга, за който споменахте, а също и други неща от блога на този човек. Разбира се, липсата на толерантност е нещо, което изобщо не ми харесва. От друга страна, липсата на толерантност по отношение на нетолерантността толерантност ли е, или нетолерантност ;-)? Искам да кажа, че за мен толерантното отношение към подобни хора е да ги оставим да бъдат такива, каквито са, а именно нетолерантни. Разбира се, дотолкова, доколкото не стават опасни. Какъв смисъл да се спори с Един и компания, след като тяхната позиция си е ясна и няма да се промени?

    Мисля, че когато човек реши да си направи блог, трябва да е наясно за какво го прави, какво очаква и кои са потенциалните читатели на блога му. Ако очаквате разбиране, одобрение и човешко отношение, блог.бг едва ли е мястото, където бихте могли разчитате, че непременно ще го получите. Там хора всякакви, доста е клаустрофобично (тоест, блоговете са на показ). Ако си направите блог в Blogger или Wordpress, вероятно ще имате доста по-малко читатели, но имате голям шанс да намерите хора, които споделят убежденията ви, и да се чувствате добре заедно. Също така, има и форуми за хора с всякакви интереси, Дънов и Ошо включително. Ако човек има нужда от общуване, важно е да намери точните хора за това.

    Не знам дали причината за нетолерантното отношение към някои блогъри и коментатори на блогове е само поради българската култура. Имам две години и нещо опит в блогърстване - имам два блога на английски език (единия от тях - в мрежа от сорта на блог.бг) и също така блог на датски, който от доста време не поддържам, защото е трудно сам човек да учи датски без свестен речник. Освен това съм създател и администратор на група в социална мрежа за фотография (на английски език), в която към днешна дата има 155 члена. Като се бъхтах с датския блог (в нещо като датски еквивалент на блог.бг), забелязах, че там хората са сравнително по-малко толерантни от тези, които срещам в интернационална среда. Може би националните контексти имат свойството да "рамкират" общуването в по-голяма степен, отколкото глобалните.

    Накратко - ако мога да Ви дам някакъв съвет, той е да се опитате да не Ви пука и да се се опитвате да убеждавате всички, с които не сте съгласни. И вместо това да потърсите подходящи хора, с които да общувате. Разбира се, аз винаги съм насреща, но Дънов не ми е стихията...

    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  18. Здравейте, Светла!
    И много Ви благодаря за това, което сте ми написали!
    Мисля, че се ориентирах "какво искам за себе си" и всъщност написаното днес от Вас ми потвърждава, че съм на правилен път.
    Адресът в Blog.bg ще запазя, защото това ми дава възможност да чета вътре целенасочено.Има какво да се прочете там, поне така мисля на този етап от време. А инак, както вече Ви казах,там ще си разрешавам да публикувам каквото и да било рядко и доста внимателно.
    Освен това вече си създадох блог в Blogger, но той е затворен.Така е потребно на мен на този етап от време!
    А що се отнася до толерантност/антитолерантност, на мен наистина това много ми пречи и дори не знам как да го обясня "защо"! Във всеки случай аз явно съм бая консервативен човек за някои неща,напр.трудно се натаманявам към общуването във виртуалното пространство. Пречи ми отсъствието на прекия контакт "очи в очи", защото при прекия контакт недоразумения дошли единствено от "антикомуникация" са преодолими, ако двама души има какво наистина да обменят помежду си, и като емоция, и като интелект.
    Извинявайте, стана дълго. Още веднъж Ви благодаря, че сте отделили днес време да ми отговорите подробно.
    Поздрави, Таня С.

    ОтговорИзтриване
  19. Светла, исках да си запазя този Ваш коментар, изпратен преди малко до мен, и затова го публикувах към съответната статия.Просто така е организиран блогът.В тази връзка, а да посмее някой... по написаното от Вас(все пак това е доста лична информация, в моите разбирания), лошо му се пише! Таня С.

    ОтговорИзтриване
  20. Хич да не Ви пука. Религиозността ми е не е нещо, което бих крила, въпреки че принципно не говоря често за това. Ако някой се заяде, моля Ви да не се занимавате с него. Просто защото хората не увират, само ще ви обидят и ще се ядосвате.

    ОтговорИзтриване
  21. С последните Ви думи, Светла, не мога да се съглася! Съжалявам, така съм устроена. "Пука ми!" точно за тези неща. Вероятно, защото съм наполовина евреин, а баща ми, Бог да го прости, ме е научил да ми "пука", сугурно защото много обичаше българите, България. Между другото, именно от възрастни евреи, отдавна заминали за Израел съм чувала колко толерантен и търпим е българинът. И тези хора наистина го вярват, и това няма нищо общо с някаква носталгия по отминалата младост и мястото, където са родени. Таня С.

    ОтговорИзтриване
  22. Здравейте, Светла!
    Благодаря за коментара и информацията. Извинявайте, че пиша при Вас, но някак си не ми стои там, "при Чаплин", а и при по-другата аудитория.Разбрах за сайта още вчера, но го взех за грешка. Сега вече знам със сигурност, че не е грешка.Докъде го докараха, все едно сме в ситуация на "дълбока конспирация"!
    Както и да е. Чак сега видях, обаче, не знам защо преди съм пропуснала постинга Ви по "Тема", тъй че и аз се включих днес - там с коментар.
    И още нещо. Има нова информация, все по същото в блога на Л.Христова в постинга й "Аз все още обичам София"
    Поздрави, Таня С.

    ОтговорИзтриване
  23. Благодаря за информацията, Таня. Постинга ми сте го пропуснали, защото не беше изкаран на първа страница на сайта, това вероятно е станало тази нощ.

    Кой знае, може пък усилията ни в последна сметка да доведат до нещо?

    ОтговорИзтриване
  24. Светла, относно Юруков наистина ми дадохте много добра идея. Проблемът е в това, че той май няма email адрес, има блог. А в блога му ми е бая трудно как "да се поместя" с конкретното си питане, вкл.упрек. Че издирвам email адреса му, отправих такъв въпрос в блога на Л.Христова. Той често наистина се посещава от Gantree, а извън "антикомуникацията" преди време, според мен това е човек, който разполага с вярна и обширна информация за ред неща. Тъй че, ще изчакам, за да си изясня къде точно да отправя питането си към Юруков.За разлика от Вас аз наистина принципно смятам, че главно политическа отговорност за "Алианс за София" носят двете партии, но Вие сте права - носят еднаква отговорност.
    И нещо извън тази тема. За Чаплин! Радвам се, че писмото до дъщеря му е довело у Вас до мисли за фотографията. Никак не е странно това, според мен. Ако бихте прочели някои от "записаните" неща от учениците на П.Дънов, НЕ всичко, бихте сама се убедили в думите ми.
    Поздрави, Таня С.

    ОтговорИзтриване