Ретроспекция

Благодаря ви, че сте с Неуютен блог и във Facebook:

Благодаря ви, че не ме следите, а ме следвате:

Благодаря ви, че сте моето отбрано общество:

10.11.2007 г.

Десети ноември


Десети ноември, есенен ден, 18 години по-късно. Нямам ясен спомен от събитието преди 18 години. Тогава бях на 15. Спомням си смътно новините и че родителите ми си говореха, че това е преврат и няма връщане назад.

Студентите ми пък нямат съвсем никакви спомени за времето на тоталитаризма. Вероятно така е по-добре, но фактът, че много от тях мислят, че животът преди е бил по-хубав и че политическата свобода не е нещо, на което държат, е тъжно. Но обяснимо.

Родените след 10 ноември 1989 година няма да са прекарали и ден от живота си по време на тоталитаризъм. От утре те вече имат право на глас.



Creative Commons License Правила и съвети за препечатване от Неуютния блог


23 коментара :

  1. Бях на 20 тогава... От днешните 20-годишни научавам, че преди е било по-хубаво. Така им казали бабите им, които ги отгледаха, докато родителите им се бореха за кокала. А 40-годишните продължават да вярват, че живеят в демокрация. Чудно общество сме, нали?

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря за коментара!

    Дали бабите или родителите, не знам... Много хора "на средна възраст" страдат по загубената "сигурност" и се чудят защо му е на човек тази демокрация... Оттук погледнато, тенденцията да се гласува за хора, които се привиждат като "силни личности", не е случайна.

    При голяма част от моите студенти нещо ми прави много силно впечатление - те могат да изповядват едни ценности на декларативно равнище, а всъщност да постъпват изхождайки от напълно различна ценностна система. Не че лъжат, напротив, просто ценностната консистентност им е чужда. В това е и надеждата ми - че те ще се научат да оцеляват като индивидуалисти, въпреки че твърдят, че е хубаво да има униворми и "всички да сме еднакви". И с времето ще се ориентират за кого да гласуват. Ако има подходящ субект на политическата сцена.

    ОтговорИзтриване
  3. Здравейте,Светла!
    Не зная дали днес, вкл.събота-неделя сте имали възможност да прочетете какво се коментира в блога на М.Заимов.Лично аз гледах и вероятно за зла участ и участвах в тези коментари.
    След днешния пост от 12.11. на DroleDidee, който лично за мен е ДЪЛБОКО неморален -"тъжно...прав е човекът" - сметнах за необходимо да кажа няколко думи във Вашия блог.И ДА Ви СЕ ИЗВИНЯ!
    Вие сте по-млад човек от мен,вкл. Вие днес вече преподавате на студенти, и именно заради това аз Ви се извинявам на Вас, мили деца,че родителите Ви не успяха да се преборят с тази СМРАД вече 18 години!Аз няма да кажа "тъжно", защото правилната дума е: "Извинявайте,деца!"
    Останете, бъдете положителни хора в личния си и професионален живот!А тези, които все Ви приказват, че и тези и онези са маскири,че моралът е приказка за наивници, тези дето все във всичко са правите и всичко знаят,ама теглят "корабът" към дъното,забравете за тях!Това НЕ е високоумие!ТОВА НЕ Е И НАИВНОСТ,А ЗДРАВ РАЗУМ!
    Може да не успеете да се реализирате тук в тази злощастна и измъчена страна, но опазете положителното в себе си, дори и с цената да си отиде от тази страна.Да, ако трябва - ако такъв е житейският Ви път - заминете, но опазете положителното в себе си и когато се връщате тук,връщайте се на своята земя усмихнати хора.
    Ето такива мисли ме спохождат през 2007г - 18 години след "Десети ноември" и седмица след поредните местни избори.
    Тези мисли, така изказани, Светла,не бих могла да напиша днес в блога на М.Заимов, защото има една приказка: Не хвърляй бисерите на свинете!Инак казано, не от високоумие,а наистина този път вече и аз не зная има ли смисъл за кой ли път на някои хора в този блог да чета лекция на тема "Морал"!
    Поздрави,
    Таня Соломонова

    ОтговорИзтриване
  4. Здравейте, Таня!

    Благодаря за коментара. Да, продължавам да чета коментарите в блога на Мартин редовно. Стигнах до извода обаче, че няма смисъл да продължавам да коментирам редовно, докато дискусиите продължават да "зациклят" в един и същи омагьосан кръг.

    Блогът има нужда от промяна - да се махне "моят блог за изборите", да се очертаят перспективи за смислени дискусии, да бъде пространство, в което се дават идеи, а не само се казва кой е ходил в казармата и кой не. Това обаче не може да стане без Мартин. И вече бях почнала да се ядосвам, но се сетих, че още дори общински съвет не е избран, така че може би е рано да има избистрена концепция за промяна на блога. Ще изчакам, ще видя. За разлика от Вас, не се вживявам толкова (може би си е до поколение, знам ли).

    Иначе, няма защо да се извинявате и да съжалявате. Не само от Вашето поколение зависи нещата да се променят, а от всички нас.

    ОтговорИзтриване
  5. Аз бях тогава на 18. Родителите ми имаха гостенка, с която плюхме режима и обменихме най-новите вицове. Тя си тръгна, но почти веднага се върна да ни каже, че Живков е свален. Не повярвахме веднага, пуснахме телевизора и изчакахме новините. Нямахме време да правим празнична вечеря, но отворихме бутилка червено вино.
    На другия ден преподавателят ни по зоология (уви, вече покойник) беше поканил по-запалените студенти да ги води в Темната дупка край Лакатник, за да гледат пещерни животинки. Пред пещерата, в класическа "свободна" обстановка - простор, скали, небе, - той ни поздрави, че най-сетне сме се отървали от диктатора.
    Жалко е, че днешни студенти мислят, че диктатурата е била по-добра, и дори го казват публично. Надявам се най-добрите студенти да са на обратното мнение!

    ОтговорИзтриване
  6. Благодаря за коментара, Мая! Аз по онова време всъщност мислех повече за любов, отколкото за политика. След няколко седмици вече се впуснах в политиката с главата надолу, което пък впоследствие доведе до логичния край на първата ми любов (той беше от БСП).

    ОтговорИзтриване
  7. П.п. Що се отнася до това дали "по-добрите" ми студенти на на друго мнение по въпроса дали "преди е било по-добре" - всъщност, няма такава зависимост...

    ОтговорИзтриване
  8. Здравейте Светла!
    Моля да ме извините, не знам доколко е по темата, но искам нещо да Ви попитам.
    Аз ли имам проблем с влизането в сайта, вкл.блога на Заимов, или нещо става?! Вчера пък на email адреса си имах Х... спамове.
    Още веднъж извинявайте, поздрави Таня

    ОтговорИзтриване
  9. Привет, Таня!

    Като получих коментара Ви, проверих. И аз не мога да вляза в блога и сайта! За което имам три хипотези - първо, да се хостват на един и същи сървър, който временно да е излязъл от строя, второ, да е изтекъл срокът на поддръжката им и той да не се поднови и, трето, да се реорганизират с оглед на следизборната ситуация. Разбира се, третият вариант е за предпочитане, но ще видим...

    Поздрави,
    Светла

    ОтговорИзтриване
  10. Здравейте още веднъж,Светла!
    Не знам коя е причината, аз лично технически слабо ги разбирам тези неща, но и сега дори: изпратих Ви предходния коментар и пак "спам",получих отговора от Вас - "спам". А инак,наистина времето ще покаже.
    Поздрави, Таня

    ОтговорИзтриване
  11. За спама и аз не разбирам. Би било обяснимо, ако оставяхте имейл адреса си на публично място, но вие коментирате от профила си, така че не знам... съжалявам, ако има връзка с блога ми, но лично аз не мога да предположа каква би била тя...

    ОтговорИзтриване
  12. Това, което аз мога да Ви каже е следното:1/Ако проверите и под своето име в Google, ще видите, че излизат участията Ви/коментарите в сайта, вкл.блога. 2/Връзка с блога Ви, за да получавам спамове - не мисля, че има. Защото при първия си коментар по тази тема от 12.11. не съм имала проблем със спамове. 3/За мен лично - хакери колкото щете, а именно от вчера+днес имам този проблем.Освен това, вчера след поредицата от спамове пак не можех да вляза нито в сайта, нито в блога.И последно,лично аз си имах бая вземане-даване с тия "Един и компания" през двата дни.
    Таня

    ОтговорИзтриване
  13. В гугъл има така наречената "кеширана" информация - тоест нещо може да се показва дори и впоследствие да е изтрито или променено. Така че сайтът и блогът могат да излизат, но всъщност да не са налични. Иначе, знам какво излиза, когато напиша името си в интернет. Човек трябва много да внимава какво говори ;-).

    За Един и Кефчо (и компания) - аз на Ваше място не бих им се връзвала толкова. Не е възможно да им се промени мнението, те са там с ясна цел и колкото повече им се обръща внимание, толкова повече се развихрят.

    За спама - един имейл адрес се "заразява" със спам, когато
    1. е публикуван на видимо в мрежата място
    2. някой от адресната Ви листа се е "заразил"
    3. регистрирала сте се в някой сайт, използвайки адреса си и този сайт или има дупки в сигурността, или съзнателно спамва регистриралите се.
    4. може да има и друго, но не се сещам

    Както и да е, не знам каква е пощата ви, но Gmail имат чудесен спам филтър, почти нищо не прехвръква" в инбокса.

    ОтговорИзтриване
  14. Благодаря за отговора, Светла!
    Ще си помисля относно това, което ми обяснявате, за да си реша проблема.Но факт е, че след последния Ви коментар "спам" не дойде.А инак,ще видим утре относно сайта, вкл.блога,но според мен няма да има проблем.Същото беше, когато снощи се опитах да ги отворя,блокада,а днес по обяд нямаше никакъв проблем.

    ОтговорИзтриване
  15. Таня,

    Току що писах на Мартин на email адреса, който си спомням от блога му, и го питах какво става с блога и сайта. Поне досега не се върна съобщение за грешка, но ако има проблеми със сървъра, може и да не го получи. Ще Ви държа в течение. Ако до утре няма развитие, имам предвид и друг човек, който евентуално би могъл да знае нещо.

    ОтговорИзтриване
  16. Здравейте,Светла,и благодаря за информацията.Може да се отправи и питане за същото до сайта на ДСБ/СДС, Вие как мислите?
    Поздрави,Таня С.

    ОтговорИзтриване
  17. За сайтовете на СДС и ДСБ не знам. Бих разчитала повече на информация от този на ДСБ. Все пак обаче, ще изчакам да мине работният ден (сайтовете престанаха да работях в петък, после беше уикенд), после ще питам човека, когото имам предвид и накрая, ако няма нищо на хоризонта, ДСБ.

    ОтговорИзтриване
  18. Получих съобщение, че имейлът до Мартин не е пристигнал. Довечера продължавам по плана.

    ОтговорИзтриване
  19. Здравейте, Светла и благодаря за информацията.Преди дни Вие изредихте няколко възможни причини за случилото се.Според мен,вярно ще се окаже - изтекъл срок на поддръжка и той няма да бъде подновен.Има ред неща, които ме карат да мисля така.Дано,обаче, им хрумне, че е добре това да бъде казано под някаква форма в сайтовете на СДС/ДСБ, а те са активни.Ако не го сторят в близко време, за жалост ще е в сила познатата и неприятна приказка "българска му работа".И после да не се чудят... Поздрави, Таня С.

    ОтговорИзтриване
  20. Здравейте, Светла! И аз питах на същото място за горното, т.е. в Blog.bg
    Дано някой нещо да е подразбрал и да отговори.Между другото, видях, че преди време сте участвали с коментар в блога на Мартин Димитров - днес е цитирал интересен линк в постинга си.Може би той би отговорил, как мислите?
    Поздрави, Таня

    ОтговорИзтриване
  21. И още нещо.Хареса ми Blog.bg и си направих там блог: http://vselenche.blog.bg
    При Вас, когато се включа с коментар, ще оставам анонимна(така е по-добре заради проблема,за който знаете).Таня

    ОтговорИзтриване
  22. Аз вече не смятам да питам когото и да било. Вие, ако искайте, питайте. Иначе, благодаря за линка към блога Ви!

    ОтговорИзтриване